Τοπικά

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες στην κατανάλωση αντιβιοτικών

Υπερκαταναλώτρια στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανθεκτικά μικρόβια είναι η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στην ημερίδα εκπαίδευσης – ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσωπικής αγωγής της εκπαιδευτικής περιφέρειας Μαγνησίας «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά».
Στην εκδήλωση τονίστηκε πως οι Έλληνες λαμβάνουν τον χρόνο κατά μέσο όρο τουλάχιστον τρεις αντιβιώσεις, όταν ούτε μία ίσως να χρειάζεται.

Η καθηγήτρια Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κ Ελένη Γιαμαρέλου πως «η χώρα μας έχει δύο θλιβερά πρωτεία στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη χώρα σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μέχρι και 100 φορές παραπάνω απ’ ότι οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυτό έχει αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Και δεν πρόκειται να υπάρξουν καινούργια αντιβιοτικά για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα καταστρέψουμε τα παλιότερα και θα υπάρξουν καινούργια. Ποια είναι η λύση; Ξέρουμε με εξαιρετικά επιστημονική βάση, ότι με τον καιρό όταν κανείς πάψει να υπερκαταναλώνει αντιβιοτικά, καθώς 90% των αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται στα νοσοκομεία είναι για ιώσεις, τα μικρόβια κουράζονται, δεν θέλουν να κρατούν τους μηχανισμούς τους, με αποτέλεσμα να ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά».

Η ίδια πρόσθεσε πως «Καταστρέψαμε τα αντιβιοτικά, έχει αρχίσει ένας βλακώδης αντιεμβολιαστικός αγώνας και στο τέλος θα βρεθούμε γεμάτοι με λοιμώξεις, από τις οποίες θα μπορούσαμε όλοι να σωθούμε. Τώρα που θ’ αρχίσει η γρίπη λύση είναι το strep test. Είναι ένα τεστ που το κάνει ο κλινικός γιατρός, δεν χρειάζεται να πάει κάποιος στον μικροβιολόγο και στοιχίζει λιγότερο από ένα ευρώ. Σε πέντε λεπτά μπροστά στον ασθενή γίνεται η δοκιμασία και ξέρει κάποιος ότι, αν βγει θετική, είναι στρεπτόκοκκος και χρειάζονται αντιβιοτικά, ενώ, αν βγει αρνητική, είναι ιός και δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
Αυτό εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, υποχρεωτικά από το κράτος, με τρομακτική μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών και μείωση της αντοχής».

Ο Γ. Πατούλης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως «στόχος της συνάντησης με τους γονείς και τους επιστήμονες είναι να ανταλλάξουμε ενημέρωση και απόψεις και να βγούμε με το δίδαγμα ότι το έγκλημα στο παιδί και στον εαυτό μας εξαρτάται και από εμάς, με ποιο τρόπο δίνουμε το φάρμακο που μπορεί να γίνει φαρμάκι, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την αντιβίωση.
Καταφέραμε, μέσα από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αντιβιοτικών, να είμαστε η χώρα με τα πιο ανθεκτικά μικρόβια. Αυτό μεταφράζεται ότι αύριο εμείς, τα παιδιά ή κάποιος συγγενής μας, μπορεί πιο εύκολα να φύγει από τη ζωή μέσα από τη νοσοκομειακή λοίμωξη. Αυτό μας αφορά όλους και τη νομοθετική εξουσία, που είναι υπεύθυνη γενικότερα για τη δημόσια υγεία της χώρας και προφανώς θα έπρεπε και πρέπει να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μην μπορεί κανείς να παίρνει αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «Είμαστε η χώρα της Ευρώπης που καταναλώνει τα περισσότερα αντιβιοτικά, που έχει τα πιο ανθεκτικά μικρόβια και που για ψύλλου πήδημα ακόμη και τα μικρά παιδιά παίρνουν αντιβίωση.

Ο Έλληνας κατά μέσο όρο παίρνει τρεις αντιβιώσεις ετησίως και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τις έχει πάρει, όταν υπάρχουν άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, που είναι πιο ευπαθείς λόγω κλίματος ή κρύου και παίρνουν το ένα πέμπτο της αντιβίωσης».
Αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση του οικονομικού κόστους από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών τόσο για τη θεραπεία των ασθενών όσο και για τα χρήματα που διαθέτει το Κράτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το