Τοπικά

Προτάσεις του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλου επισημαίνει το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις άμεσα υλοποιήσιμες. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων και προγραμμάτων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, Πανεπιστήμια, φορείς, όλοι τους θα πρέπει να βρουν κοινό βηματισμό για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικτύου:

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι (που λέει και ο Οδ. Ελύτης) και με τα πρώτα κρύα οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο Βόλος, όπως και άλλες πόλεις, αντιμετωπίζει πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η εγκατάσταση πρόσθετων σταθμών για την μέτρηση της ρύπανσης, καθώς και τα όρια που έχουν θεσπιστεί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Δεν αρκεί η καταγραφή αλλά χρειάζεται η αντιμετώπιση του ζητήματος με μέτρα που έπρεπε να έχουν παρθεί εδώ και χρόνια.

Χρειάζεται ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων για την μείωση των ενεργειακών αναγκών, την εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι δε άμεσα αναγκαίο να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Αλλά πρώτα απ΄όλα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι) σε συνεργασία με φορείς όπως ο ιατρικός σύλλογος, το Πανεπιστήμιο και οι υπηρεσίες ελέγχου. Άμεσα υλοποιήσιμες και αναγκαίες είναι οι παρακάτω δράσεις:
1. Δημιουργία νέων δικτύων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την κάλυψη όλης της Μαγνησίας.
2. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου στη λειτουργία του δικτύου και οικονομική ενίσχυση του για επαναλειτουργία και πιστοποίηση των σταθμών μέτρησης.
3. Πάταξη της λαθροϋλοτόμησης και του παράνομου εμπορίου καθώς και ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα των ξύλων και την σωστή καύση τους.
4. Συνεχή έλεγχοι των αποθηκών πώλησης pallets και καυσόξυλων.
5. Έλεγχοι καυστήρων πολυκατοικιών και καθαρισμός καπνοδόχων τζακιών.
6. Απαγόρευση καύσης πετ κοτ , crf και σκουπιδιών από βιομηχανίες και έλεγχοι στη λειτουργία των φίλτρων τους.
7. Αστυνόμευση για παράνομη καύση υλικών (καλώδια, πλαστικά, λάδια κ.λ.π.)
8. Έλεγχος των εκπομπών καυσαερίων των αυτοκινήτων.
9. Διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών σε προγραμματα εξοικονόμησης ενέργειας.
10. Επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου, με την θέσπιση κινήτρων για την χρήση του.
11. Βελτίωση του νόμου για τις προϋποθέσεις εφαρμογής έκτακτων μέτρων σε περιπτώσεις ακραίων τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η προστασία της υγείας των πολιτών είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας και δεν θα πρέπει στο όνομα της οικονομικής κρίσης να υποβαθμίζεται η ποιότητα του περιβάλλοντος. Πάνω από όλα αναγκαία είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με οποιοδήποτε τρόπο φορέων για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων και προγραμμάτων. Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, Πανεπιστήμια, φορείς όλοι τους θα πρέπει να βρουν κοινό βηματισμό για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Οι συσκέψεις και οι συζητήσεις έχουν νόημα, όταν καταλήγουν σε αποφάσεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν . Αλλιώς παραμένουν απλές ασκήσεις επί χάρτου και η μόλυνση της ατμόσφαιρας θα συνεχίζεται να αυξάνεται ενώ ο αέρας που όλοι αναπνέουμε θα βένη βεβαρημένος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το