Ελλάδα

Πρόταση-«βόμβα» Μεϊμαράκη για «ευέλικτο» Σύνταγμα

Μεϊμαράκης

Τροποποίηση μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος με νομοθετική πρωτοβουλία ανά πάσα στιγμή περιλαμβάνει η πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του προέδρου, η πρότασή του αφορά συνταγματικές διατάξεις, όπως την ευθύνη των υπουργών και την αποσβεστική ημερομηνία των ποινικών τους αδικημάτων, για την αλλαγή της οποίας συναινεί το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, το πολιτικό σύστημα αδυνατούσε να την τροποποιήσει, λόγω των ασφαλιστικών δικλείδων που επιβάλλει για τέτοιες διαδικασίες το Σύνταγμα.

Εξηγούν πως θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόνοια να μπορεί η Βουλή να αλλάζει «προβληματικές» στην πράξη μη θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι Αναθεωρητική ή όχι, εφόσον υπάρχει ισχυρή εντολή με αυξημένη πλειοψηφία της προηγούμενης.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του στην έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» είπε: «Προσωπικά, είχα αναφερθεί και στο παρελθόν σε μια πρόταση, για να μπορούμε να αποφεύγουμε τις αγκυλώσεις και την καταθέτω εκ νέου τώρα, σύμφωνα με την οποία ζητώ μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μπορούμε να τις τροποποιούμε ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι Αναθεωρητική ή όχι, με εντολή της προηγούμενης με μια πολύ αυξημένη πλειοψηφία».

Εξήγησε πως: «Αν υπάρχει ομοφωνία ή τα 4 ή 3/5 της Βουλής, ανάλογα με το θέμα, συμφωνούμε στην αλλαγή μιας διάταξης όπως για παράδειγμα ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί να μη δώσουμε το δικαίωμα να είναι πιο ευέλικτο το Συνταγματικό καθεστώς και αντ’ αυτού να πρέπει να περιμένουμε πέντε ή δέκα χρόνια για την τροποποίηση της;».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε και πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διαχείριση της κρίσης με προϋπόθεση τη μεγάλη πλειοψηφία στο κυρίαρχο Σώμα της Βουλής, έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα».

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το