Τοπικά

Πρόταση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας

Τις προτάσεις του για τη βελτίωση της λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ, κατέθεσε με επιστολή του προς τη Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας και το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο καρδιολόγος Μάριος Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αναμονή στον αυτόματο τηλεφωνητή του 166, όταν ένας γιατρός ή οποιοδήποτε άλλος πραγματοποιεί κλήση για ασθενοφόρο, αλλά και η απώλεια χρόνου έως ότου απαντήσει στις δεκάδες ερωτήσεις του τηλεφωνητή διασώστη του ΕΚΑΒ. Ο ίδιος αμφισβητεί τη χρησιμότητα του συνόλου των ερωτήσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη λειτουργίας ειδικής εφαρμογής του ΕΚΑΒ για smart phones, με τη βοήθεια της οποίας ο κάθε πολίτης θα μπορεί να καλεί για βοήθεια δίνοντας ακριβώς το στίγμα του.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντίνου:

Σίγουρα σε όλους τους συναδέλφους ιατρούς της Θεσσαλίας έχει τύχει να χρειαστεί να καλέσουν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ιατρείο τους για να μεταφέρουν εσπευσμένα περιστατικό στο νοσοκομείο του νομού τους. Φυσικά αυτή η στιγμή δεν είναι η πιο ήρεμη στιγμή για τον ιατρό, ούτε και η πιο πλούσια σε χρόνο για να μπαίνει σε ατέλειωτη αναμονή από τον αυτόματο τηλεφωνητή του 166 αλλά και για να απαντά στις δεκάδες ερωτήσεις του τηλεφωνητή διασώστη του ΕΚΑΒ ο οποίος σου δίνει την εντύπωση ότι κάνει στατιστική μελέτη του λόγου κλήσης. Βεβαία δεν φταίει ο εκάστοτε τηλεφωνητής αλλά ο σοφός που του επιβάλλει να κάνει όλες αυτές τις ερωτήσεις, χωρίς να έχει διερωτηθεί ποτέ για την χρησιμότητα των πλείστων ερωτήσεων .

Χωρίς κριτικές και παράπονα για πραγματικά γεγονότα, θα καταθέσω απευθείας την πρόταση μου για τον προτεινόμενο κατά την άποψη μου ορθό τρόπο λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.
Καταρχάς, η διοίκηση του ΕΚΑΒ πρέπει να προμηθευτεί ειδική εφαρμογή αποθήκευσης των τηλεφωνικών αριθμών των (τουλάχιστον) ιατρών της Θεσσαλίας, όπως αυτή την εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι πιτσαρίες και τα λοιπά fast food της Ελλάδος, αλλά και παγκοσμίως. Αν ήδη υπάρχει αυτή η εφαρμογή ενσωματωμένη στο τηλεφωνικό κέντρο, γιατί δεν λειτουργεί; Η απάντηση θα ήταν απαράδεκτη, να είναι, η έλλειψη προσωπικού.

Είναι απαράδεκτο (δεν βρίσκω άλλη λέξη πιο πρέπουσα) στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2017 το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας να εργάζεται χωρίς σύστημα αποθήκευσης και αναγνώρισης των τηλεφωνικών αριθμών, διευθύνσεων, ονοματεπωνύμων, ιατρικών ειδικοτήτων των ιατρών και να χρειάζεται σε κάθε κλήση του ΕΚΑΒ ο γιατρός να επαναλαμβάνει τα προσωπικά του στοιχεία, ενώ στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς σηκώνουν το τηλέφωνο σε χαιρετούν, προσφωνώντας σε με το ονοματεπώνυμο σου!

Οι ερωτήσεις του τηλεφωνητή πρέπει να είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και να είναι φειδωλές. Τι χρειάζεται να γνωστοποιήσεις στον τηλεφωνητή ως ιατρός; Σαφώς το ονοματεπώνυμο του ασθενούς (η ηλικία δεν είναι απαραίτητη γιατί όλες οι ηλικίες αναφέρονται σε ανθρώπους, γι αυτό δεν βλέπω την χρησιμότητα της συγκεκριμένης ερώτησης), την πιθανή διάγνωση, αν μπορεί να μεταφερθεί με καρέκλα ή φορείο, αν χρειάζεται ορό, οξυγόνο ή διασωλήνωση και αν πρέπει να έρθει μονάδα ασθενοφόρου ή απλό ασθενοφόρο.

Όσον αφορά τώρα την κλήση ασθενοφόρου από πολίτη μη ιατρό, εκεί πρέπει ο τηλεφωνητής να θέσει ερωτήσεις γύρω από την γενική, εμφανή κλινική εικόνα του έχοντος ανάγκη μεταφοράς για να καταλάβει τι είδους ασθενοφόρο να κινητοποιήσει χωρίς πάλι να πλατειάζει. Κάλλιο να κινήσεις ένα ασθενοφόρο χωρίς πολλές πληροφορίες, παρά να χάσεις έναν άνθρωπο.

Βέβαια ο άμεσος στόχος εξέλιξης του ΕΚΑΒ είναι να κάνει μια δικιά του εφαρμογή για smart phone, η οποία θα είναι προς μαζική χρήση του ευρωπαίου φορολογούμενου Έλληνα πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να καλεί για βοήθεια δίνοντας ακριβώς το στίγμα του. Ηδη αυτή η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιείται από τα ταξί! Φανταστείτε έναν συνάνθρωπο μας εγκλωβισμένο σε ένα αμάξι μετά από τροχαίο, ανατροπή κτλ, έναν ηλικιωμένο καθηλωμένο που έχει ανάγκη ασθενοφόρου, έναν περιπατητή σε ορειβασία με έμφραγμα μυοκαρδίου ή κάταγμα, μετά από ένα σεισμό ……πιστέψτε με αφού χρειάζεται και διευκολύνει τα ταξί θα διευκολύνει και το δικό μας θεάρεστο ιατρικό, διασωστικό και νοσηλευτικό έργο. Οι διασώστες καταθέτουν ψυχή και σώμα καθημερινά μέσα στα ασθενοφόρα, βοηθήστε τους να προσφέρουν αυτό που θέλουν και πρέπει.

Ας αρχίσουμε όλοι να καταθέτουμε πρέπουσες, λογικές και χρήσιμες προτάσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών που λαμβάνουμε καθημερινά ας βγούμε από τον λήθαργο του δεν βαριέσαι, τίποτα δεν αλλάζει, έχουμε κρίση και άλλα πολλά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το