Τοπικά

Πρόταση για Μονάδα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στο Πανεπιστημιακό

Πανεπιστημιακό

Πρόταση για ανάπτυξη μονάδας μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κατέθεσε ο κ. Γ. Βασιλόπουλος, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής, στην Υγειονομική Περιφέρεια .
Ο επικεφαλής της ΥΠΕ κ.Λάζαρος Μακρής τόνισε πως η πρόταση θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Συγκριτικό πλεονέκτημα ότι το Ιατρικό προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής, έχει τεχνογνωσία στις μεταμοσχεύσεις ενώ οι προς ανάπτυξη χώροι θα είναι διαθέσιμοι και κατάλληλοι με μικρές τεχνικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, η Κλινική διαθέτει ένα άριστο νοσηλευτικό προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί και τη σχετικά αυξημένη φροντίδα που απαιτεί η νοσηλεία των ασθενών αυτών.
Ωστόσο σε τεχνικό επίπεδο, μία Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ) χρειάζεται την υλική υποδομή διαχείρισης των κυττάρων. Συγκεκριμένα, χρειάζεται η συσκευή συλλογής των κυττάρων, η συσκευή βαθμιαίας κατάψυξης, και οι συσκευές ελέγχου της ποιότητας του μοσχεύματος. Σε κλινικό επίπεδο, η διαδικασία επιτελείται σε δωμάτια ελεγχόμενης πρόσβασης με κανόνες αντισηψίας και η νοσηλεία των μεταμοσχευμένων ασθενών σε αυτά, διαρκεί 10-14 ημέρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το