Τοπικά

Πρόταση για ανάπλαση του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής» με χώρους άθλησης, πίστα για BMX και dogpark

Πάρκο για σκύλους, χώρο με όργανα γυμναστικής, διαδρομές απόστασης, πάρκα για skate ή BMX περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ανάπλαση του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής» στη Νέα Ιωνία που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου ενώ η μελέτη του έργου θα υποβληθεί ως πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με το κόστος της να ανέρχεται σε 1.295.067,54 ευρώ. Το άλσος αποτελεί τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου και αναψυχής στο πολεοδομικό συγκρότημα. ∆εκάδες άτοµα καθηµερινά το επισκέπτονται για περπάτηµα, άθληση, παιχνίδι ή ακόµα για κάποιες ώρες ξεκούρασης και ξενοιασιάς. Το επισκέπτονται επίσης δεκάδες µαθητές, αµέσως µετά το σχολείο τους, ενώ αποτελεί υπ’ αριθµόν έναν χώρο για σχολικούς περιπάτους, κυρίως δηµοτικών σχολείων της Νέας Ιωνίας.
Μάλιστα ο χώρος αυτός θα χρησιµοποιηθεί ως χώρος καταφυγής και καταυλισµού του πληθυσµού µετά από ενδεχόµενο σεισµό και θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες εξυπηρετήσεις (νερό, κρουνός, κτλ.), πολιτική προστασία, πυρόσβεση – µέριµνα για απορροή οµβρίων.
∆ράσεις όπως η άθληση, η αναψυχή, η εκπαίδευση οι οποίες θα προωθούνται µέσα από τις δοµές που θα δηµιουργηθούν και θα συµπληρώνουν τις ήδη υπάρχουσες (γήπεδα µπάσκετ, παιδική χαρά, καφετέρια, εστιατόριο, ανοιχτό θέατρο, πολιτιστικό κέντρο), θα βοηθήσουν στην αύξηση της κινητικότητας στο εσωτερικό του και θα συντελέσουν στην αλλαγή του κοινού, που σήµερα επισκέπτεται το άλσος, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν:
∆ιαδροµές: Η δηµιουργία προκαθορισµένων διαδροµών µικρής, µεσαίας και µεγάλης απόστασης για τρέξιµο ή περίπατο. Ο επισκέπτης θα µπορεί να επιλέξει τον βαθµό δυσκολίας της κάθε διαδροµής. Οι διαδροµές µπορούν να είναι κλειστές, µε φυτοκάλυψη από επιλεγµένα φυτικά είδη, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να επιλέξει την είσοδό του στο άλσος από συγκεκριµένο σηµείο που τον εξυπηρετεί και να αρχίσει άµεσα την άθλησή του.
Χώρος εγκατάστασης οργάνων γυµναστικής (Open Gym): Τα όργανα αυτά θα µπορούσαν να εγκατασταθούν σε δύο διαφορετικά σηµεία µέσα στο πάρκο. Το πρώτο σηµείο είναι ο ανοιχτός χώρος όπου βρίσκεται το συντριβάνι που δεν είναι σε λειτουργία, επί της οδού Σταδίου. Σε αυτόν τον χώρο η πρόσβαση είναι εύκολη τόσο στο κοινό που επιλέγει να επισκεφτεί το πάρκο µόνο για αυτόν τον σκοπό, όσο και σε όσους τρέχουν ή περπατούν µέσα σε αυτό. Ο δεύτερος χώρος που προτείνεται, είναι ο εγκαταλειµµένος χώρος της πέργκολας.


Πίστα για ποδηλασία BMX και πίστα skateboard: Οι προτεινόµενοι χώροι είναι οι υποδοµές όπου λειτουργούσαν ως λίµνες. Πρόκειται να χρησιµοποιηθούν από κοινό, που ζητά τέτοιου είδους δραστηριότητες και απαιτούν ειδικές κατασκευές. Στόχος είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου πάρκου για skate και ΒΜΧ, καθώς µέχρι και σήµερα οι νεαροί skaters περιφέρονται δηµιουργώντας αυτοσχέδιες πίστες, µε αποτέλεσµα να διακυβεύεται καθηµερινά τόσο η σωµατική ακεραιότητα των ίδιων των skaters, όσο και των απλών πολιτών που συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους – πάρκα.
Χώρος για συνόδευση κατοικιδίων (dogpark):Το άλσος το επισκέπτεται σήµερα σηµαντικός αριθµός κατοίκων για την καθηµερινή βόλτα του κατοικιδίου τους. Ωστόσο, αυτό γίνεται ανεξέλεγκτα σε όλους τους χώρους του άλσους, ενώ πολλές φορές τα ζώα απελευθερώνονται, γεγονός που µπορεί να προκαλέσει ατύχηµα. Η ανάγκη δηµιουργίας χώρων µέσα στον αστικό ιστό, όπου µε ασφάλεια θα µπορεί κανείς να συνοδεύει το κατοικίδιό του στην καθηµερινή του έξοδο, κρίνεται επιτακτική στις σύγχρονες πόλεις. Ο χώρος θα πρέπει να διαθέτει περίφραξη και φύτευση, ώστε να επιτυγχάνεται λειτουργικότητα και αισθητικό αποτέλεσµα
Παιδική χαρά: Θα µπορούσε να τοποθετηθεί µία ακόµη πιστοποιηµένη και σύγχρονη παιδική χαρά και σε άλλο ένα σηµείο του πάρκου.

Χώροι στάσης και ανάπαυσης: Θα δηµιουργηθούν χώροι στάσης του πάρκου µε σχεδιασµό του αστικού εξοπλισµού (καθιστικά, στέγαστρα, φωτιστικά, διακοσµητικά στοιχεία κλπ), που θα συµπληρώσουν τα τοπόσηµα και τον χαρακτήρα του πάρκου, προσδίδοντας συγκεκριµένο µορφολογικό στίγµα στον χώρο.
Παράλληλα στόχος είναι και η δηµιουργία ενός σχεδίου φύτευσης µε βασική µέριµνα: α) την τοποθέτηση νέων δέντρων προκειµένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε όλες τις διαδροµές και τα σηµεία ξεκούρασης, ώστε να δηµιουργούνται προϋποθέσεις θερµικής άνεσης για την κίνηση και παραµονή των επισκεπτών σε αυτό, β) την τοποθέτηση θάµνων µόνο σε σηµεία διευθέτησης της κίνησης, οριοθέτησης, κλπ. καθώς η αλόγιστη ύπαρξή τους αυξάνει τις ανάγκες συντήρησης, γ) τη σταδιακή αντικατάσταση των συστάδων κωνοφόρων µε οµάδες πλατύφυλλων.
Επιπλέον στην πρόταση πρέπει να περιλαµβάνονται ευφυείς εφαρµογές/δράσεις (smart cities, κλπ.), όπως ευφυείς σηµάνσεις, σταθµοί φόρτισης, δίκτυο ασύρµατου internet και συστήµατα νυχτερινού φωτισµού. Παρά το όριο µε το στρατόπεδο Γεωργούλα, πρόκειται να κατασκευαστεί κλάδος του δικτύου ποδηλατόδρομων που έχει ενταχθεί στη Στρατηγική Βιώσιµης Αστικής Ανάπτυξης του ∆ήµου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το