Τοπικά

Πρόταση για ανακατασκευή οδού Μακρινίτσας – Βόλου

 

Απόφαση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της ανακοίνωσης πρόθεσης χρηματοδότησης του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών έλαβε η Δημοτική Επιτροπή. Πρόκειται για το «πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού V» στον άξονα προτεραιότητας «πρόληψη και διαχείριση κινδύνων» για την υλοποίηση του έργου ανακατασκευή της δημοτικής οδού Μακρινίτσας – Βόλου μετά τη θεομηνία Daniel. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠΕΣ καλεί τον Δήμο Βόλου προκειμένου να υποβάλει πρόταση προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί για την υλοποίηση της παραπάνω πράξης με σκοπό την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από την εν λόγω κακοκαιρία.
Η χρηματοδότηση αφορά σε έργα ή μελέτες που αφορούν ενδεικτικά: α) στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών των μελλοντικών φυσικών καταστροφών β) στην εφαρμογή μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές στις υποδομές του δήμου γ)σε προμήθειες μονίμων εξοπλιστικών μέσων ή τεχνικού ή άλλου υλικού εξοπλισμού και δ)σε πάση φύσεως έξοδα που σχετίζονται ευθέως με αυτά. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης, σύμφωνα με την πρόσκληση για το Δήμο Βόλου ανέρχεται σε 6.000.000€.
Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει ενδεικτικά εργασίες αποξήλωσης του υφιστάμενου ασφαλτικού τάπητα και των υλικών οδοστρωσίας, κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, αποξήλωση και ανακατασκευή όλων των υπαρχόντων τεχνικών από σωληνωτούς αγωγούς, αποξήλωση και ανακατασκευή όλων των σωληνωτών αγωγών εκτροπής επιφανειακών υδάτων, νέα έργα σταθεροποίησης όλων των εξωτερικών ερεισμάτων της οδού, όπως και τμημάτων οδού σε επιχώματα όπου δεν προβλέπονται ειδικά έργα αντιστήριξης.
Αποφασίστηκε επίσης να υποβάλει συμπληρωματική πρόταση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του ΥΠΕΣ. Ο Δήμος Βόλου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είχε αποφασίσει την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης ποσού 4.999.990,4 ευρώ για την υλοποίηση της πράξης «αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 με σκοπό την αντιμετώπιση ζημιών και τη κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από το πλημμυρικό φαινόμενο Elias. Ωστόσο, με νέα έκδοση της παραπάνω πρόσκλησης εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση για τον Δήμο Βόλου ποσού 4 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών διαχείρισης της πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.
Η προτεινόμενη πρόταση θα περιλαμβάνει, προσωρινές αποκαταστάσεις πρόσβασης σε οδούς και σημεία του Δήμου με μίσθωση μηχανημάτων και χρήση υλικών (υλικό οδοστρωσίας, υλικό λατομείου κ.τ.λ.), αποκατάσταση ζημιών στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου καθώς και την εκπόνηση των αρχικών μελετών για τα τεχνικά έργα αποκατάστασης της προσβασιμότητας.
Τέλος, η Δημοτική Επιτροπή αποδέχθηκε τη δωρεά κατασκευής μεταλλικής γέφυρας και όλων των συνοδών έργων διευθέτησης στην Άλλη Μεριά, στη θέση της παλιάς, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πλημμύρες που έπληξαν τον Δήμο, από την εταιρεία ΜΕΤΚΑ/ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
Το έργο θα αποτελέσει χορηγία της εταιρείας προς το Δήμο Βόλου και θα κατασκευαστεί αποκλειστικά από την αναφερόμενη εταιρία, με μελέτη του Δήμου Βόλου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συζητήθηκε η ένσταση Νίκου Παπαπέτρου για το κώλυμα εκλογιμότητας του Αχ. Μπέου

  Συζητήθηκε χθες, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, η ένσταση που είχαν καταθέσει μέσα Δεκεμβρίου ο…

12 Ιανουαρίου 2024

Διακομιδή 75χρονου από την Σκόπελο

  Ένας 75χρονος διακομίσθηκε χθες το βράδυ από την ΣΚόπελο. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου…

12 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Κλήση για ταξί μέσω ψηφιακής εφαρμογής

Στη νέα ψηφιακή εποχή περνούν τα ταξί, καθώς από αρχές της άνοιξης οι επιβάτες που…

12 Ιανουαρίου 2024

Δήλωση Ανδρέα Ζέρβα για τη συνέντευξη και το πάρκινγκ Φιλελλήνων

Ανακοίνωση για την υπόθεση του πάρκιν εξέδωσε ο τέως αντιδήμαρχος οικονομικών και δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας…

12 Ιανουαρίου 2024

Μήνυση για πάρκινγκ Φιλελλήνων από τον πρώην μισθωτή

Μήνυση θα καταθέσει την προσεχή Δευτέρα, ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας Manollo Group, ζητώντας παράλληλα…

12 Ιανουαρίου 2024

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

  Ανοίγει τις πύλες του σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου. Σύμφωνα με…

12 Ιανουαρίου 2024