Τοπικά

Πρόταση χρηματοδότησης για την ανάδειξη μονοπατιών θα καταθέσει ο Δήμος Βόλου

Στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την υλοποίηση της πράξης «Συντήρηση, ανάδειξη και σήμανση πεζοπορικών διαδρομών (μονοπάτια) θα προχωρήσει ο Δήμος Βόλου, με απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή (6μ.μ.) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την πρόταση, το έργο περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις συντήρησης και σήμανσης σε ένα δίκτυο 21 διαδρομών, συνολικού μήκους 121 χιλιομέτρων, στον Δήμο Βόλου, ενώ οι διαδρομές αποτελούνται από 65 χιλιόμετρα μονοπατιών, 31 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 26 επιστρωμένων δρόμων.
Να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 217.000 ευρώ.

Βάσει της μελέτης οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν:
Α) Εργασίες συντήρησης και βελτίωσης της βατότητας
– Διαπλάτυνση και καθαρισμός των μονοπατιών από θάμνους, κλαδιά, χόρτα σε πλάτος 2 μέτρων, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η διέλευση πεζοπόρων χωρίς εμπόδια.
– Άρση των καταπτώσεων χωμάτων, λίθων και κορμών δένδρων κατά μήκος των μονοπατιών αποκαθιστώντας την ομαλότητα διέλευσης αυτών όπου χρειάζεται.
– Κατασκευή λιθόστρωσης και πέτρινων σκαλοπατιών σε σημεία που χρειάζεται να δημιουργηθεί πιο ομαλή κλίση για την άνετη διέλευση των περιπατητών.
– Κατασκευή νέας κινητής ξύλινης γέφυρας σε σημεία που προϋπάρχει και σε ρέματα καθώς και τοποθέτηση ξύλινων κιγκλιδωμάτων εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για την ασφαλή διέλευση των πεζοπόρων.
– Κατασκευή αναλημματικού τοίχου από ξηρολιθοδομή ανάντη του μονοπατιού προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές καταπτώσεις.

Σήμανση
Θα γίνει σήμανση των μονοπατιών με ειδικές πινακίδες οι οποίες θα δείχνουν τη διαδρομή, θα επισημαίνουν τα ενδιαφέροντα σημεία και τοποθεσίες και θα παρέχουν κάθε πληροφορία που κρίνεται απαραίτητο να δοθεί στον επισκέπτη. Η σήμανση θα γίνει με την τοποθέτηση 5 διαφορετικών τύπων πινακίδας:
– Κατασκευή πινακίδας Κατεύθυνσης (επιβεβαιωτικό σημάδι)
– Κατασκευή πινακίδας Κατεύθυνσης σε πάσσαλο (επιβεβαιωτικό σημάδι)
– Κατασκευή πινακίδας Κατεύθυνσης
– Κατασκευή πινακίδας Διαδρομής
– Κατασκευή πινακίδας Περιοχής
Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, «η πράξη κρίνεται αναγκαία για τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων εξυπηρέτησης τόσο του αγροτικού πληθυσμού όσο και των επισκεπτών της περιοχής, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μέσα από τη συντήρηση, ανάδειξη και σήμανση των μονοπατιών επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής και η ενίσχυση της οικονομίας της υπαίθρου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το