Αθλητισμός

Πρόταση από τον Ν.Μπουντούρη να γίνει «φούσκα» στον Βόλο για τις ερασιτεχνικές κατηγορίες μπάσκετ

Τη συνέχιση των πρωταθλημάτων μέσω «φούσκας» προτείνει ο Νίκος Μουντούρης. Σύμφωνα με τον παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή, ο Βόλος είναι μία πολύ καλή περίπτωση για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους αγώνες.
Στην πρότασή του ο Νίκος Μπουντούρης αναφέρει τα εξής: «Είμαι προβληματισμένος από την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ και ειδικά στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, Α2 Ανδρών, Α1 Γυναικών, Β’, Γ’ Εθνική. Ακούγοντας τις κραυγές αγωνίας -πλέον- των ανθρώπων που ζούνε από αυτή την δραστηριότητα, έχω να καταθέσω μια πρόταση. Η σκέψη μου βασίστηκε πάνω στην εμπειρία που έχω στη διοργάνωση αθλητικών δράσεων, όπως τουρνουά μπάσκετ, προπονητικά Basketball Camp, 3 on 3, οργάνωση ομάδων και άλλα.
Στόχος μου με αυτή την δημοσίευση είναι να προκαλέσω σκέψεις και προβληματισμό, αλλά και κρίσεις, σε σχέση με την υλοποίησή της. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα μυαλά «γεννούν» περισσότερες ιδέες. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί σε μια πόλη, όπως ο Βόλος, που διαχρονικά έχει αναλάβει με επιτυχία μεγάλες διοργανώσεις μπάσκετ. Μιλάμε για το μοντέλο «φούσκα», το οποίο έχει εφαρμοστεί ήδη στον χώρο του μπάσκετ.
Ο Βόλος διαθέτει: 4 γήπεδα μπάσκετ αγωνιστικού επιπέδου, 4 προπονητήρια, 2 κολυμβητήρια. Η διοργάνωση θα διαρκέσει 2 μήνες.
Ειδικότερα, στην Α2 συμμετέχουν 18 ομάδες. Ας πάρουμε αυτό το αριθμητικό δεδομένο για το παράδειγμα που θα δώσουμε, με βάση πόσες ομάδες ήταν στο αρχικό πλάνο να ξεκινήσουν φέτος στην κατηγορία. Έχουμε λοιπόν, 34 αγωνιστικές ως προς την ολοκλήρωση της χρονιάς. Κάθε δύο μέρες, ένα παιχνίδι για όλους. Αντίστοιχα, υπολογίζονται όλα, έχοντας ως δεδομένο τις 16 ομάδες που συνεχίζουν στο πρωτάθλημα.
Αν σε δύο μήνες γίνει ο ένας γύρος, 17 αγωνιστικές ίσον με μισή χρονιά. Εναλλακτικά, κάθε τέσσερις ημέρες ένα παιχνίδι.

Κόστος
Στην Α2 συμμετέχουν, λοιπόν, με βάση το παράδειγμά μας, 18 ομάδες, 20 άτομα σε κάθε ομάδα, 360 άτομα σύνολο.
Διαμονή: Τα άτομα αυτά φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. 180 δίκλινα δωμάτια. Διαμονή και διατροφή το άτομο, 30 ευρώ την ημέρα. Διαμονή και διατροφή, 360 άτομα, 10.800 την ημέρα. Διαμονή και διατροφή, 360 άτομα, 648.000 για 60 μέρες. Το κόστος της διαμονής μπορεί να μεταβληθεί προς τα κάτω, λόγω μεγάλου αριθμού «πελατών» και λόγω εποχής.

Μετάβαση-μετακίνηση
Μετάβαση των ομάδων στην πόλη με κρατική επιδότηση ή χορηγία εταιριών. Μετακίνηση στην πόλη με λεωφορεία του Δήμου (αστικά). Ιατρική κάλυψη των ομάδων (γιατροί, φυσιοθεραπευτές, αποκατάσταση) μπορεί να παρασχεθεί από τοπικούς επαγγελματίες.
Το κόστος της διοργάνωσης μπορεί να καλυφθεί από το κράτος ή από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού (στοιχηματικές ίσως). Σημαντικό είναι να υπάρξει τηλεοπτική (ακόμη ακόμη και ιντερνετική) κάλυψη των αγώνων, κάτι που είχε γίνει για την Α2 στο παρελθόν από την ΕΡΤ, με μεγάλη
επιτυχία και που θα βοηθήσει στην εύρεση χορηγών.

Στόχοι
Στόχοι είναι η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Α2, η στήριξη των τοπικών ξενοδοχείων, η προβολή των ομάδων μέσω τηλεόρασης για να τονωθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το άθλημα και η προβολή των χορηγών, που ήδη έχουν εξασφαλίσει οι ομάδες, πανελλαδικά, ώστε να τους δοθεί κίνητρο για να πληρώσουν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί.
Οι ομάδες γλιτώνουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής -που θα είχαν- κατά τη διάρκεια της χρονιάς, για τα εκτός έδρας παιχνίδια, με οικονομικό όφελος γι’ αυτές. Οι παίκτες και οι προπονητές, όπως και οι επαγγελματίες του χώρου, θα πληρωθούν από τις ομάδες τα χρήματά τους όσο είναι αυτό εφικτό. Μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, τουλάχιστον.
Αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί ίσως και στην Α1 Γυναικών, όπως και κστις κατηγορίες Β’ Γ’ Εθνικής. Υπάρχει βέβαια και η δυσκολία ότι αρκετοί
παίκτες και παίκτριες δουλεύουν το πρωί και είναι δύσκολο να απομονωθούν μακριά από το σπίτι τους. Ίσως η λύση αυτή είναι πιο κοντά στην Α2 Ανδρών και Α1 Γυναικών. Σίγουρα δεν μπορείς να τα έχεις όλα, όμως προσπαθείς για τα περισσότερα.
Αυτή η πρόταση είναι για την πόλη του Βόλου. Αντίστοιχα, μπορεί να γίνει και σε άλλες πόλεις, όπως Πάτρα ή Λάρισα.

Rapid Test
Βέβαια μπορεί να μην γίνει τίποτα από τα παραπάνω και οι ομάδες στην πόλη τους να κάνουν rapid test, πριν από τα παιχνίδια ή τα ταξίδια τους, μία φορά την εβδομάδα. Κόστος για 20 άτομα σε κάθε ομάδα, 200 ευρώ (αν δεχτούμε ότι το τεστ κοστίζει πια 10 ευρώ). Για 34 αγωνιστικές θα κοστίσει σε μια ομάδα 6.800 ευρώ.
Για 18 ομάδες στην Α2 -όλη την χρονιά- θα στοιχίσει 122.400 ευρώ. Ένα ποσό που νομίζω ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το κράτος ή και από τις ίδιες τις ομάδες.
Οφείλουμε να προβληματιζόμαστε και να προτείνουμε. Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά να δημιουργούμε. Οι κραυγές που
προέρχονται ίσως μέσα από την αγωνία της επιβίωσης για τον καθένα από εμάς, είναι κατανοητές, αλλά για εμένα δεν είναι δικαιολογημένες. Οι άνθρωποι του
μπάσκετ ξέρουμε να «παίζουμε» σε υψηλό επίπεδο, με υπομονή, με σκληρή επιμονή, αλλά και με ομαδικό πνεύμα. Με σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το