Τοπικά

Πρόταση ανάπλασης κτιρίων στον Βόλο για την προσέλκυση επιχειρήσεων

Να αξιοποιηθούν για τη λειτουργία πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, αλλά και επιχειρήσεων με έμφαση στις νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν εγκαταλειμμένοι και αναξιοποίητοι χώροι πρώην εργοστασίων και βιομηχανιών, στο λιμάνι και στο στρατόπεδο της Νέας Ιωνίας τονίζει η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Άσπα Γοσποδίνη. Στο Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί από φέτος μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ασχολείται με αυτά τα θέματα και έχει τίτλο «αστικές αναπλάσεις, αστική ανάπτυξη και αγορά ακινήτων».

Παράλληλα η δημιουργία αστικών αναπλάσεων θα αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων στην πόλη του Βόλου που είναι υποβαθμισμένη, όπως άλλωστε και σε όλες τις ελληνικές πόλεις λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η κ. Γοσποδίνη ανέφερε πως «από φέτος θα λειτουργεί νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Τμήμα Χωροταξίας με τίτλο «αστικές αναπλάσεις, αστική ανάπτυξη και αγορά ακινήτων». Οι αστικές αναπλάσεις είναι το μόνο πολεοδομικό πεδίο σήμερα που μπορεί να αναγεννήσει τη σύγχρονη πόλη. Αυτό συμβαίνει, γιατί πλέον στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν ούτε νέες πόλεις ούτε επεκτάσεις πόλεων από νέους πληθυσμούς».

Η ίδια προσθέτει πως «Το ζήτημα λοιπόν είναι, πώς θα κάνουμε τις υφιστάμενες πόλεις καλύτερες μέσω των αστικών αναπλάσεων. Και εκεί ποντάρουμε να αναγεννήσουμε τομείς στις πόλεις και να προσελκύσουμε επιχειρήσεις δημιουργώντας μια ελκυστική ταυτότητα στην πόλη. Αυτή η εξέλιξη θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αξιοποίηση παλιών κτιρίων για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες που φέρνουν στην πόλη ανάπτυξη. Ακόμη παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα, προβλήτες στα λιμάνια μπορούν να αξιοποιηθούν για διάφορους δημιουργικούς σκοπούς. Να μπουν δηλαδή εταιρείες που παράγουν δημιουργικά προϊόντα, όπως εταιρείες εκδόσεων βιβλίων, επιστημονικών περιοδικών, ΜΜΕ, χειροποίητων καλλιτεχνημάτων, επίπλων, διακοσμητικών.

Επίσης μπορεί να υπάρχει δραστηριότητα για τη γραφιστική, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τον σχεδιασμό ίντερνετ από ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Σε αυτούς τους χώρους θα μπορούσαν να στεγαστούν δραστηριότητες για σχολές χορού, γιόγκα, ατελιέ ζωγραφικής, φωτογραφίας. Είναι δημιουργικές επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν από ιδιώτες. Επίσης σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι εφικτό να στεγαστούν νέα επιχειρηματικά κέντρα με νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα ένα μέρος του στρατοπέδου στη Νέα Ιωνία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού κέντρου με επιχειρήσεις υπολογιστών, software, ηλεκτρονικών ειδών. Το Πανεπιστήμιο ήδη προωθεί την αξιοποίηση της πρώην Βαμβακουργίας και της Κίτρινης Αποθήκης.

Ποιες αστικές αναπλάσεις θα μπορούσαν να γίνουν στον Βόλο, ώστε να φέρουν και την ανάπτυξη; «Ο Βόλος έχει μεγάλες δυνατότητες αστικής ανάπλασης στο στρατόπεδο της Νέας Ιωνίας, στην πρώην Βαμβακουργία, όπου εκτός από Φοιτητική Εστία, το Πανεπιστήμιο θέλει να δημιουργήσει και κέντρο καινοτομίας. Ακόμη υπάρχει το κομμάτι στη Βιομηχανική Ζώνη, όπου ένα 40% είναι αναξιοποίητο, και θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα επιχειρηματικό κέντρο. Αλλά και στο λιμάνι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα εμβληματικό κτίριο ως τοπόσημο του Βόλου και μέσω παρεμβάσεων να γίνει ένας χώρος επισκεψιμότητας» επισημαίνει η κ. Γοσποδίνη.
Οι αστικές αναπλάσεις θα επηρεάσουν θετικά και την αγορά ακινήτων που στην Ελλάδα της κρίσης η αξία τους ιδίως μέσα στις πόλεις έχει υποβαθμιστεί σε ποσοστό 50%, ενώ στα νησιά γύρω στο 20%.

«Στον Βόλο και σε άλλες πόλεις βλέπουμε άδεια καταστήματα, γραφεία και σπίτια. Οι αστικές αναπλάσεις δημιουργούν ένα ζωτικό χώρο γύρω από αυτές που αναθερμαίνει την αγορά ακινήτων. Αν για παράδειγμα δημιουργεί στο στρατόπεδο της Νέας Ιωνίας ένα επιχειρηματικό κέντρο με νέες τεχνολογίες, σε μια ζώνη σε βάθος τουλάχιστον 300 μέτρα γύρω από αυτό θα υπάρξουν ανάγκες για να εγκατασταθούν εκεί παρεμφερείς επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται με το επιχειρηματικό κέντρο. Αν έχουμε δύο-τρεις σημαντικές αναπλάσεις μέσα στον Βόλο, τότε θα έχουμε αναθέρμανση των ακινήτων» τονίζει η κ. Γοσποδίνη.
Και συμπληρώνει πως «Το δικό μας μεταπτυχιακό υπηρετεί όλα αυτά που αναφέραμε. Το νέο μεταπτυχιακό θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ενώ οι αιτήσεις είναι δεκτές μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Το μεταπτυχιακό θα διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη, ώστε οι φοιτητές να μην μετακινούνται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το