Τοπικά

Προτάσεις του υποψήφιου πρύτανη Νίκου Δαναλάτου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υπέρ ενός πιο εξωστρεφούς, δημοκρατικού και λιγότερου γραφειοκρατικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τάσσεται ο υποψήφιος πρύτανης, καθηγητής στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκος Δαναλάτος.
Οι πρυτανικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Μαΐου. Αύριο εκπνέει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.
Οι κύριες θέσεις του είναι οι εξής:

«Το Πανεπιστήμιό μας θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές και να χτίσει πολλαπλές γέφυρες συνεργασίας. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει αρκετά βήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την απερχόμενη Πρυτανική Αρχή, κυρίως από την αναπληρώτρια πρύτανη Εξωστρέφειας και Δημοσίων Σχέσεων και από αρκετά Τμήματα και συναδέλφους του Πανεπιστημίου μας. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενταθούν και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο σε συνεργασίες με άλλα Α.Ε.Ι., ερευνητικά κέντρα και υφιστάμενα δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Πανεπιστήμιό μας θα πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά. Η τελευταία διεύρυνση της Συγκλήτου με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των Τμημάτων αποτελεί ομολογουμένως δημοκρατική κατάκτηση. Στη Σύγκλητο, οι κοσμήτορες και οι πρόεδροι θα πρέπει να εκφράζουν, πέρα από τις προσωπικές τους απόψεις, υποχρεωτικά και τις απόψεις και τις θέσεις των Τμημάτων/Σχολών που εκπροσωπούν, γεγονός που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της διαφάνειας και του κύρους των συνελεύσεων των Τμημάτων και των Σχολών στα θέματα που συζητούνται και συναποφασίζονται στη Σύγκλητο.

Το Πανεπιστήμιό μας δεν πρέπει να υποκύπτει στις επιταγές της (κάθε) πολιτικής ηγεσίας (τα τελευταία έτη είχαμε την αρνητική εμπειρία δυο έξωθεν παρεμβάσεων: Ενσωμάτωση Τμημάτων πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος στη Λαμία και συνένωση με ΤΕΙΘ).
Το Πανεπιστήμιό μας θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι νεότεροι να συμμετέχουν ενεργότερα στα κοινά και στη διαμόρφωση της στρατηγικής του και στην υλοποίηση των στόχων του.
Το Πανεπιστήμιό μας θα πρέπει να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία που αποσπά ενεργές δυνάμεις από την υλοποίηση των στόχων του, σε βάρος του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου.
Το Πανεπιστήμιό μας θα πρέπει να λειτουργεί αξιοπρεπώς, δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλους όσους εργάζονται και φοιτούν σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις υφιστάμενες υποδομές για διδασκαλία, έρευνα και διοίκηση. Η συντήρησή τους χωλαίνει και οι προσφερόμενες υπηρεσίες οφείλουν να αναβαθμισθούν με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων, την αποτελεσματικότερη οργάνωση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας.
Το Πανεπιστήμιό μας θα πρέπει να επεξεργαστεί σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης με σαφείς και ιεραρχημένους στόχους σε όλα τα επίπεδα.
Το Πανεπιστήμιό μας θα πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας.
Το Πανεπιστήμιο μας πρέπει να διευρύνει τις παροχές προς τους εργαζόμενους.
Το Πανεπιστήμιό μας πρέπει να έχει οικολογικό πρόσωπο. Με στόχο την υποδειγματική ελαχιστοποίηση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Π.Θ. πρέπει να εκπονηθεί ένα περιβαλλοντικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει προγράμματα (πιστοποιημένα από αρμόδιους οργανισμούς) για ανακύκλωση υλικών και απορριμμάτων καθώς και για τη σταδιακή ενεργειακή (θερμική και ηλεκτρική) αυτονόμηση του Πανεπιστημίου μας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπρόσθετα, πρέπει να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός για την αναμόρφωση και ενίσχυση του πρασίνου και των κενών χώρων. Στα κυλικεία του Π.Θ. πρέπει να ενισχυθούν τα πιστοποιημένα βιολογικά και τα προϊόντα υγιεινής διατροφής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το