Τοπικά

Προτάσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας για τα σημεία εγκατάστασης των σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα

Πρόταση για την εγκατάσταση ενός εκ των δύο νέων σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα στη συνοικία της Νέας Δημητριάδας καταθέτει με ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ενώ ζητεί να εγκατασταθεί ακόμη ένας σταθμός στη δυτική Νέα Ιωνία.  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

“Για μια ακόμα φορά εξαγγέλθηκε χθες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η εγκατάσταση δύο νέων σταθμών μέτρησης αέριας ρύπανσης στο Βόλο οι οποίοι θα μετρούν επιπλέον ρύπους που δεν μετρούνται μέχρι σήμερα. Αυτό μετά παρέλευση 14 ετών από την νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε την τοποθέτηση δικτύου μετρητών και μετά από πολύμορφη πίεση της τοπικής κοινωνίας. Η εγκατάσταση των νέων σταθμών προβλέπεται να γίνει στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας και στο κτίριο του Οργανισμού Καπνού. Έτσι μαζί με τον υπάρχοντα σταθμό, έναντι της Κίτρινης Αποθήκης, θα υπάρχει πλέον ένα στοιχειώδες δίκτυο στην πολύπαθη πόλη μας. Όμως η οδηγία 50/2008 (παράρτημα ΙΙΙ Β1α) ορίζει με σαφήνεια ότι προτεραιότητα στην καταγραφή των ρύπων θα πρέπει να έχουν οι πιο επιβαρυμένες και ύποπτες περιοχές.

1) Με βάση αυτή τη διάταξη η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) προτείνει ο ένας από τους νέους σταθμούς καταγραφής ρύπων να τοποθετηθεί στη συνοικία της Νέας Δημητριάδας και συγκεκριμένα στο 21ο Δημοτικό Σχολείο. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πληροφόρηση για ένα μεγαλύτερο μέρος της πόλης που θα καλύπτει το τρίγωνο Κίτρινη Αποθήκη-Οργανισμός Καπνού-Νέα Δημητριάδα. Ταυτόχρονα θα υπάρχει συνεχής πληροφόρηση για την κατάσταση του αέρα στην περιοχή που προσβάλλουν περισσότερο οι αέριοι ρύποι της ΑΓΕΤ.

2) Σύμφωνα με την ίδια Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά και τη νεότερη (ΕΕ 2016/2284,αρθρο 8 1,παράρτημα 1 πίνακας Α) οι αρμόδιες αρχές πρέπει να φροντίζουν για την μέτρηση βαρέων μετάλλων (Υδράργυρο, Μόλυβδο και Κάδμιο). Επίσης για τη μέτρηση διοξινών και φουρανίων. Η μέτρηση αυτών των ρύπων είναι υποχρεωτική και με συχνότητα μια φορά στο 3μηνο και αν είναι εφικτό ανά μήνα (ΕΕ 2008/50 Ενημέρωση Κοινού, παράρτημα XVI άρθρο 3). Η υποχρέωση αυτή της Περιφέρειας δεν τηρήθηκε ποτέ έως σήμερα. Η ΠΠΜ, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρότασή της προκειμένου να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία και επειδή προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

3) Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ενός ακόμα σταθμού στη δυτική Νέα Ιωνία η οποία να παραλαμβάνει ρύπους από τις δύο βιομηχανικές περιοχές που βρίσκονται από αυτή την πλευρά του Βόλου.

Από τη μεριά μας οι προτάσεις αυτές αποτελούν συμβολή στην αναγκαία διαβούλευση των φορέων της τοπικής κοινωνίας ως συμμετοχή στα κοινά και τις αποφάσεις των αρμοδίων”.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Κουτσιαρής:Είναι ανάγκη όλων μας να επιστρέψουμε στο μέρος που μεγαλώσαμε, καθώς είναι γεμάτο αναμνήσεις

  Ο Βασίλης φέρνει πάντα μαζί του ένα χαμόγελο. Η αγκαλιά του είναι γεμάτη με…

24 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη βραδιά στα Κ. Νερά

    Ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου διοργανώνει χοροεσπερίδα ανήμερα των Χριστουγέννων,…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Τα Φώτα και τα Καρκαντζούλια» στο «Αχίλλειον»

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας συνδιοργανώνει με το ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, Διεύθυνση Πολιτισμού,…

24 Δεκεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρήγα Φεραίου – photos

Στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου…

24 Δεκεμβρίου 2023

Διαμόρφωση εφήβων επιτυγχάνεται συχνά μέσα από συγκρούσεις με την οικογένεια

  Της Χρύσας Λεϊμονή, ψυχολόγου Αυτονομία, μια δεξιότητα η οποία πολλές φορές παρεμποδίζεται από τον…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Εισαγωγή στην Ηθική του Σπινόζα» του Pierre Macherey

  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο του Pierre Macherey, Εισαγωγή στην Ηθική…

24 Δεκεμβρίου 2023