Τοπικά

Προτάσεις πανεπιστημιακών για διαχείριση πλημμυρών – Εκδήλωση στο ΤΕΕ

Ανοχύρωτη ήταν η Θεσσαλία στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και γι’ αυτό απαιτείται ένας νέος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών της, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί κατά 14%, τονίστηκε σε χθεσινή πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΤΕΕ Μαγνησίας.
Η εκδήλωση είχε θέμα «Επιπτώσεις και διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias στο δομημένο περιβάλλον», και το αμφιθέατρο του ΤΕΕ γέμισε από φοιτητές, καθηγητές, εκπροσώπους φορέων και απλούς πολίτες που άκουσαν με προσοχή πολύ σημαντικές εισηγήσεις από καθηγητές των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, οι οποίοι εξειδικεύονται σε θέματα πρόβλεψης, διαχείρισης και αποκατάστασης καταστροφών στο δομημένο περιβάλλον.
Ο Καθηγητής υδρολογίας και πρόεδρος του τμήματος πολιτικών μηχανικών κ. Νικήτας Μυλόπουλος είπε πως «δεν είχαμε ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία και είμαστε ανοχύρωτοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Χρειάζονται έργα που να συνδυάζονται μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα απαιτούνται μικρά φράγματα στα βουνά που θα είναι η πρώτη ανάσχεση, μαζί με αναδασώσεις, αναχώματα, διανοίξεις. Πρέπει τα ποτάμια να επανακατακτήσουν τους χώρους τους. Έτσι θα πετύχουμε τον μετριασμό αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων. Με μετριασμένες επιπτώσεις δεν θα θρηνούσαμε θύματα στις δύο κακοκαιρίες».
Μάλιστα για την Κάρλα τόνισε πως «δεν είμαι υπέρ του να τρυπήσουμε τα βουνά για να φύγει το νερό. Σαν εργαστήριο υδρολογίας που διευθύνω, έχουμε συζητήσει και προτείνει για τις αντλίες, ώστε το νερό να αναστραφεί προς τον Πηνειό».


Από την πλευρά της η Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρυσή Λασπίδου ανέφερε πως «λύσεις υπάρχουν. Πρέπει να υπάρχουν πολιτική βούληση, συνεργασίες και να κάνουμε διαφορετικά τα πράγματα. Θα πρέπει να φύγουμε από τις γκρίζες υποδομές και να οδηγηθούμε στις πράσινες και γαλάζιες υποδομές και πώς θα ενσωματωθούν στον αστικό ιστό».
Ο αφυπηρετήσας καθηγητής αγρομετεωρολογίας κ. Νίκος Δαλέζιος είπε πως «εξετάζουμε την επίδραση των δασικών πυρκαγιών στον Έβρο στην εκδήλωση των πλημμυρών. Γενικότερα μόνο από τις ξηρασίες εκτιμάται πως η ζημιά σε διάφορους οικονομικής κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, με περσινή μελέτη του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού έδειξε ότι τα ακραία φαινόμενα στον πλανήτη έχουν αυξηθεί κατά 14%.
Η επίκουρη καθηγήτρια Θαλάσσιας και παράκτιας μηχανικής κ. Βανέσα Κατσαρδή αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από τις πλημμύρες εστιάζοντας στις προσχώσεις των παραλιών του Πηλίου οι οποίες μεγάλωσαν. Από την άλλη ο Παγασητικός επιβαρύνθηκε από τις φερτές ύλες που έπεσαν στη θάλασσα.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της τεχνικής υδρολογίας κ. Λάμπρος Βασιλειάδης είπε πως «πλημμύρες θα συμβαίνουν πάντα, γι’ αυτό και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης στάθμης του νερού».
Για την ανάγκη ανθεκτικότητας του οδικού δικτύου μίλησε μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής κ. Γρηγόρης Τσινίδης αναφέροντας πως οι δρόμοι είναι από τη φύση τους δίκτυα εκτεταμένα, καλύπτουν μεγάλο τμήμα των πληττόμενων περιοχών, με παλαιότητα, ενώ υπάρχουν και αστοχίες στα εδάφη. Επίσης ρόλο στην εκδήλωση των βλαβών παίζει και η γεωμορφολογία. Θα πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά των έργων στις νέες συνθήκες των ακραίων φαινομένων που είναι εκτός προδιαγραφών. Απαιτείται αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μελετούμε και διερευνούμε την ανθεκτικότητα των νέων και υφιστάμενων οδικών έργων».
Η Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευτυχία Ναθαναήλ επισήμανε πως «το φαινόμενο των πλημμυρών ήταν πολύ σφοδρό. Η πολυτεχνική σχολή ασχολείται με θέματα του δομημένου περιβάλλοντος και καλέσαμε τους μηχανικούς να φέρουν την εμπειρία, τη γνώση και τις νέες τεχνικές που διαμορφώνονται για να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα τέτοια φαινόμενα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το μπαλέτο «Κάρμεν» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

  Της ΔΑΝΑΗΣ ΜΑΡΙΤΣΑ Μέσα από το φίλτρο της αθωότητας, δηλαδή μέσα από τη ματιά…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ο Μάνος Κοντολέων στον Βόλο με το βιβλίο του «Σαν Μήδεια»

  Η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων, Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου, το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι Εκδόσεις Πατάκη…

1 Φεβρουαρίου 2024

Απαγόρευσαν σε 35χρονη να παρκάρει σε χριστιανικό σχολείο επειδή έχει λογαριασμό στο OnlyFans

Την έντονη διαμαρτυρία της 35χρονης Μισέλ Κλάιν προκάλεσε η απόφαση της διεύθυνσης χριστιανικού σχολείου στη…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ενεργειακός διαμεσολαβητής: Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα για διαφορές με προμηθευτές

Στη διάθεση των καταναλωτών ενέργειας τίθεται από σήμερα, 1 Φεβρουαρίου 2024 ο ενεργειακός διαμεσολαβητής για…

1 Φεβρουαρίου 2024

Θρήνος για ζευγάρι που σκοτώθηκε σε τροχαίο – Στο νοσοκομείο 19χρονος φαντάρος

Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν την νέα τραγωδία της ασφάλτου, που έκοψε το νήμα…

1 Φεβρουαρίου 2024

Δύο ηλικιωμένοι με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου και κανένας θάνατος

Δύο ηλικιωμένοι νοσηλεύονται με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. Ειδικότερα, στη…

1 Φεβρουαρίου 2024