Άρθρα

Προτάσεις για την ψηφιακή λειτουργία των επιχειρήσεων

του Αριστείδη Σαββάκη*
Ο COVID-19 μπήκε απρόσκλητα στη ζωή μας, έφερε την διακοπή των δραστηριοτήτων μας και δημιούργησε εκτός από τον φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η χώρα μας έλαβε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα και κατάφερε να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού και τις ενδεχόμενες απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού. Σύμφωνα όμως και με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί οριστικά, επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, και η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης τους με σκοπό να τις βοήθησει στην δύσκολη επανακκίνηση τους. Είναι σχεδόν βέβαιο όμως ότι τα μέτρα αυτά (επιδότηση τόκων, επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ, Εγγυοδοσία, επιδότηση μισθολογικού κόστους κ.α.) λόγω των προϋποθέσεων που θέτουν, δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Άλλωστε τα μέτρα αυτά προσφέρουν μια πρόσκαιρη οικονομική ανακούφιση αλλά δεν αντιμετωπίζουν ένα από τα σημαντικότερα ίσως προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων που είναι η ψηφιακή τους υστέρηση και η αδυναμία τους να ακολουθήσουν την συνεχώς τεχνολογικά μεταβαλλόμενη αγορά.
Ο COVID-19 έφερε στην επιφάνεια την τεχνολογική υστέρηση πολλών επιχειρήσεων και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της αγοράς. Σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν οι εκάστοτε δαχειριστές των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΗΜΑ(επιδότηση 50% σε προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας έως 50.000€) όπου οι αιτήσεις υποβλήθηκαν το 2018 τα αποτελέσμτα επιλεξιμότητας ανακοινώθηκαν τώρα, δηλαδή 2 χρόνια μετά.
Η τοπική μας αγορά πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ που ήδη υπάρχουν, μένουν αναξιοποίητα και πρέπει τάχυστα η Περιφέρεια να τα ενεργοποιήσει.

Τέτοια προγράμματα είναι :
 ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ με επιδότηση 100% για σχέδια ψηφιακής αναβάθμισης από 5000€ έως 15000€
 Ψηφιακή Αναβάθμιση ΜΜΕ με επιδότηση 100% για σχέδια ψηφιακής αναβάθμισης από 5000€ έως 15000€
 Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business) με επιδότηση 80% για σχέδια ψηφιακής αναβάθμισης από 5000€ έως 15000€
 Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την αναβάθμισή τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού με επιδότηση 65-70% για σχέδια ψηφιακής αναβάθμισης από 3000€ έως 200000€

Ενισχυτικά με τα παραπάνω προγράμματα πρέπει να ενεργοποιηθούν και προγράμματα κατάρτισης όλων των επαγγελματιών σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακού μάρκετινγκ. Τα προγράμματα αυτά για να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση σε όλες τις επιχειρήσεις πρέπει να υλοποιηθούν από όλα τα αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και όχι να περάσουν από τα ολιγοπωλιακά γρανάζια με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Τέλος σημαντική θα πρέπει να είναι και η συμβολή του Επιμελητηρίου στην προσπάθεια της ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακού μάρκετινγκ.

*Ο Αρ. Σαββάκης είναι β΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το