Τοπικά

Προτάσεις για την αξιοποίηση των υδάτων στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου από την “Κίνηση Ενότητας”

Τρόπους για την αξιοποίηση των υδάτων στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, με την κατασκευή έργων και μέσω προγραμμάτων, προτείνει η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Κίνηση Ενότητας». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι προτάσεις είναι η κατασκευή λιμνοδεξαμενής που θα αποθηκεύονται οι ποσότητες των πλεοναζόντων υδάτων, η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα για τις ενεργειακές κοινότητες και η αξιοποίηση των υδατορεμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Κίνησης Ενότητας» με τις προτάσεις της:
«Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία του Πηλίου συνδυάζοντας το βουνό με τη θάλασσα. Από το Φθινόπωρο μέχρι και την Άνοιξη δέχεται μεγάλους όγκους βρόχινου νερού το οποίο, όμως σε μεγάλο βαθμό διοχετεύεται στο έδαφος και τη θάλασσα αναξιοποίητο.
Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών αποθήκευσης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων έχει ως αποτέλεσμα την θερινή περίοδο να παρατηρούνται συχνές διακοπές στην υδροδότηση, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις να μην εξυπηρετούνται στο βαθμό που θα ήθελαν, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί που προσπαθούν με δυσκολία να εξασφαλίσουν επαρκές νερό για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Ωστόσο το βρόχινο νερό δεν μπορεί να είναι άφθονο λόγω και της κλιματικής αλλαγής που δυστυχώς αποτελεί πραγματικότητα. Οι βροχοπτώσεις μειώνονται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυκνώνουν. Στα επόμενα χρόνια οι παραγωγοί όχι μόνο του κάμπου, αλλά και των ορεινών περιοχών, όπως στο Ανατολικό Πήλιο, θα αναζητούν όλο και περισσότερο το νερό για τις καλλιέργειές τους.
Η δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ήδη έχει έτοιμη πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Την κατέθεσε προεκλογικά στους δημότες, την καταθέτει και τώρα, ώστε ο Δήμος και οι άλλοι φορείς να ενεργοποιηθούν άμεσα και να προλάβουν από τώρα δυσμενείς καταστάσεις.
Το πρώτο βήμα είναι η κατασκευή μιας λιμνοδεξαμενής, όπου θα αποθηκεύονται οι ποσότητες των πλεοναζόντων υδάτων (ομβρίων και πηγαίων) και στη συνέχεια μέσω ενός κλειστού κυκλώματος θα μεταφέρονται στις μικρότερες δεξαμενές για να τροφοδοτούνται τα χωριά και οι οικισμοί με νερό όλο το χρόνο.
Για την δημιουργία της υποδομής θα πρέπει να διεκδικηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ ή από κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Το δεύτερο βήμα είναι η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα με τις ενεργειακές κοινότητες. Ήδη υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο με νόμο του 2018 για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον Δήμο μας μπορούν να αξιοποιηθούν τα υδατορέματα και να μετατραπούν σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον εντός του οποίου θα χωροθετηθούν.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε μείωση του λειτουργικού κόστους του δήμου, μείωση των δημοτικών τελών και προστασία έτσι των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων των δημοτών μας.
Ο τόπος μας διαθέτει πλούσιο ενεργειακό δυναμικό και είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την κοινωνική οικονομία, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να έχουμε αυτάρκεια σε αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το