Άρθρα

Προτάσεις για να τιμηθεί η επέτειος της Επανάστασης του 1821 από τη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή

Του δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου* 

Ο Ρήγας Βελεστινλής με τον Θούριό του και το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασής του το 1797 έμαθε στους σκλαβωμένους Έλληνες τον τρόπο της απελευθερώσεώς τους και δίκαια θεωρείται πατέρας της λευτεριάς, της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό και κατάλληλα θα πρέπει να προβληθεί. Προτείναμε άμεσες και υλοποιήσιμες δράσεις, που θα μείνουν ως τεκμήρια και θα διαφωτίζουν (τα λόγια φεύγουν, οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν λίγες ημέρες).
Έτσι για το σημαντικό επετειακό γεγονός των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα από τις αρχές του έτους έστειλε τις παρακάτω προτάσεις της στον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου για τη συμμετοχή του Ρήγα και του Βελεστίνου στο σημαντικό ιστορικό γεγονός της έκρηξης της Επανάστασης του 1821.
-«Βουλή Θετταλομαγνησίας, Βελεστίνο 11 Μαΐου 1821». Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 μεταδόθηκε και στη Μαγνησία, όπου οι πρόγονοί μας με αρχηγό τον Άνθιμο Γαζή τον Μάιο του 1821 κήρυξαν την επανάστασή τους εναντίον της τυραννίας. Σημαντικό ήταν το γεγονός ότι οι επαναστάτες του Πηλίου επιτέθηκαν στους Τούρκους του Βελεστίνου (Μάχη του Βελεστίνου) και στη συνέχεια, 11 Μαΐου 1821, συγκλήθηκε προς τιμήν του Ρήγα η «Βουλή Θετταλομαγνησίας» στο Βελεστίνο για να συντάξουν τον Πολιτικό Οργανισμό σύμφωνα με τις «διατάξεις», το Σύνταγμα του Ρήγα, όπως διακήρυξε ο Γαζής.

Το γλυπτό του Μνημείου της «Βουλής Θετταλομαγνησίας, 11 Μαΐου 1821», έργο του κ. Γεωργίου Διονυσίου

Οι πολεμικές αυτές επιχειρήσεις είναι οι μοναδικές στην περιοχή μας κατά την αρχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και θα πρέπει να αναδειχθούν. Μάλιστα, η σημασία της επανάστασης της Θετταλομαγνησίας έγκειται στο γεγονός ότι, παρά την κατάσβεσή της από τα στρατεύματα του Κιουταχή που βρίσκονταν στη Λάρισα, για δύο μήνες καθήλωσε τα πολυπληθή στρατεύματά του στη Θεσσαλία, δίνοντας καιρό ανασύνταξης στους επαναστάτες της νότιας Ελλάδος. Τότε καταστράφηκε για δεύτερη φορά το Βελεστίνο, όπως έχουμε τεκμηριώσει.
Το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός της «Βουλής Θετταλομαγνησίας» πρέπει να αναδειχθεί και πάλι (το πρώτο μνημείο του 2000 γκρεμίστηκε το 2008 κατά την ανάπλαση του χώρου), με την ανέγερση του Μνημείου και την έκδοση της εμπλουτισμένης αντίστοιχης μονογραφίας μας.
-Αναμνηστικό μετάλλιο. Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 να εκδοθεί ένα μετάλλιο με τη μορφή του Ρήγα, όπως έγινε το 1986, στο Α’ Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», όπου γύρω από τη μορφή του Ρήγα Βελεστινλή να αναγραφεί εκτός από το «Καλλιό ’ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή», και το «Ρήγας Βελεστινλής, ο πατέρας της λευτεριάς μας».

-Έκδοση σχετικά με τη Χάρτα. Το Βελεστίνο διαθέτει ένα από 55 πρωτότυπα αντίτυπα, όπως έχουμε τεκμηριώσει, της μεγαλειώδους Χάρτας του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή, και προτείναμε να εκδοθεί σχετική μελέτη μας με όλα τα καινούργια στοιχεία για τη Χάρτα, που έχουμε φέρει με την έρευνά μας, εκτάσεως περίπου διακοσίων σελίδων, όπου θα αναδεικνύουν τα κρυπτογραφημένα στοιχεία του Ρήγα και οι συμβολισμοί του. Επιπλέον, θα είναι δυνατόν να προστεθεί στο τέλος και η επανέκδοση των δώδεκα φύλλων της Χάρτας και το φύλλο με τη σμίκρυνσή της, ώστε όλα μαζί να είναι μια σημαντική επετειακή έκδοση.

Ο τίτλος της Χάρτας από το 4ο φύλλο της

-Έκδοση του Θούριου. Με τη σχετική αυτή μελέτη θα αναδεικνύεται η ουσιαστική επίδραση του Θουρίου στους σκλαβωμένους Έλληνες, η εμψύχωσή τους για την επανάσταση. Θα είναι μια καλλιτεχνική έκδοση και μια σύνθεση των μελετών μας «Ο Θούριος του Ρήγα εμψυχωτής των ραγιάδων επαναστατών» και «Ρήγα Βελεστινλή Θούριος: Ανάλυση».
-Διαρκής πνευματική κίνηση στο Βελεστίνο. Εκατό χρόνια πριν από τον Ρήγα Βελεστινλή, το Βελεστίνο ανέδειξε τον λόγιο διδάσκαλο Νικόδημο Μαζαράκη Φεραίο, ο οποίος δίδαξε στην Αθήνα, Άρτα, Ιωάννινα, και από επιστολή του το 1675 γνωρίζουμε ότι στο Βελεστίνο υπήρχε τότε σχολείο. Ο Νικόδημος Μαζαράκης έγραψε και μια Γραμματική, της οποίας αντίγραφο του χειρόγραφου κατέχουμε. Καλό θα ήταν να εκδιδόταν για να φανεί η σχετική πνευματική παρουσία του Βελεστίνου κατά τη σκλαβιά, που τότε σμιλεύονταν η ελληνική και ορθόδοξη συνείδηση των σκλαβωμένων, προετοιμάζοντάς τους για τον μεγάλο ξεσηκωμό.
Οι ανωτέρω δράσεις θα συμβάλλουν στην ουσιαστική συμμετοχή της γενέτειρας του Ρήγα στις εορταστικές εκδηλώσεις, επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή του Ρήγα Βελεστινλή στην Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, που θεωρείται «Πατέρας της Ελληνικής Ελευθερίας». Θα είναι μια μόνιμη μαρτυρία, τα λόγια πετούν, σκορπίζονται και ξεχνιούνται.

* Ο δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το