Τοπικά

Προτάσεις για ελαχιστοποίηση της ζημιάς από την αλλαγή του κλίματος

Χωρίς εθελοντές δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική προστασία και ήδη η Πολιτεία προχωρά στην εκπαίδευση και πιστοποίηση εθελοντικών ομάδων, οι οποίες θα ενισχυθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παράλληλα το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προχωρά στο στήσιμο ενός σύγχρονου συντονιστικού κέντρου με επιστημονικής βάσης δεδομένα που θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη σε 24ωρη βάση, αλλά και άμεση αντιμετώπιση φαινομένων φυσικής καταστροφής.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα εξασφάλισης εναέριων μέσων προϋπολογισμού 2 δις ευρώ.
Τα προαναφερόμενα είναι τα συμπεράσματα της επιτυχημένης και με εντυπωσιακή συμμετοχή εκδήλωσης για τις φυσικές καταστροφές που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας από την εθελοντική ομάδα άμεσης επέμβασης πολιτικής προστασίας Αγριάς σε συνεργασία με τον τομέα νεότητας και πολιτισμού του ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με την διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις.
Ο επίσημος προσκεκλημένος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ.Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε πως ο βασικός βραχίονας της πυροσβεστικής είναι οι εθελοντές, δηλώνοντας την στήριξη σε όλους αυτούς που βοηθούν καθοριστικά και αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας φυσικής καταστροφής.
Ο Υπουργός δεν έκρυβε την απαισιοδοξία του για την κλιματική κρίση και τα όσα την ακολουθούν, τόνισε όμως πως τα όσα γίνονται στο Υπουργείο είναι σημαντικά και το καθιστούν “εμβληματικό” – όπως είπε χαρακτηριστικά- σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σημείωσε πως το καλοκαίρι του 2022 ήταν από τα θερμότερα της ανθρωπότητας, προσθέτοντας με έμφαση ότι σε όλη την Ευρώπη καταγράφηκαν 8,5 εκατομμύρια καμένα στρέμματα και στην Ελλάδα 200.000.
Στόχος, είπε, είναι η αύξηση των εναέριων μέσω και των οχημάτων πυρόσβεσης σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των εθελοντών στην Ακαδημία Εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί.
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε ότι το διάστημα 2015-18 δόθηκαν 1,4 δις για αποζημιώσεις και το διάστημα 2019-2022 3,4 δις. Ειδικά για την Μαγνησία τόνισε πως “πιέζεται ιδιαίτερα από την κλιματική κρίση” αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από τους 8 Δήμους οι 5 βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσθεσε πως δόθηκαν 15 εκατ. Στους Δήμους του Νομού για την αποκατάσταση ζημιών από τις φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, είπε, δόθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2 εκατομμυρίων σε πληγείσες επιχειρήσεις και 23 εκατομμύρια σε αγρότες. Υπογραμμίστηκε πως η φιλοσοφία που διέπει τις αρμοδιότητές του είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση.
Στον χαιρετισμό του Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επεσήμανε – εκτός από την συνδρομή της Περιφέρειας σε όλο αυτό τον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης- ότι η περιοχής της Ζαγοράς έχει βρεθεί πολλές φορές στο “μάτι του κυκλώνα”, αφού καταγράφει το μεγαλύτερο ύψος βροχής πανελλαδικά.
Αύξηση θανάτων λόγω κλιματικής κρίσης.
Η διευθύντρια του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις κα Φαίη Μακαντάση ανέφερε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι εντονότερα, συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα αυξηθεί από 2-3,4 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, σημαντικά την θνησιμότητα από καρδιακά και πνευμονολογικά νοσήματα. Επίσης, είπε ότι έως το τέλος του αιώνα εκτιμάται ότι θα έχουμε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 0,80 έως 2 μέτρα, γεγονός που θα επηρεάσει τη ζωή αρκετών κατοίκων στην χώρα μας, αφού το 1/3 ζει σε κάποια παράκτια περιοχή, αλλά και τις τουριστικές υποδομές. Ταυτόχρονα, είπε, πως θα υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου λόγω του θερμότερου κλίματος, ωστόσο θα υπάρχει υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το στοιχείο πως 9 στους 10 Έλληνες και Ελληνίδες πιστεύουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και τα αίτια της είναι ανθρωπογενή. Επίσης, οι κάτοικοι εμφανίζονται ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά ζητήματα και με διάθεση συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα ήθελε να συμμετάσχει σε εθελοντικές οργανώσεις.
Επίσης, ανέφερε πως ειδική ενημέρωση πρέπει να γίνει στους αγρότες, καθώς το επάγγελμά τους σχετίζεται με το κλίμα, αλλά και στον γενικότερο πληθυσμό σε σχέση με την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών καθώς 4 εκατομμύρια κατοικίες στην Ελλάδα δεν έχουν καμία μόνωση.


Στα πλημμυρικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Άρης Ψιλοβίκος. Στις αστικές περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, είπε, έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα φαινόμενα, δίνοντας εξήγηση για αυτό, ενώ εκτεταμένη αναφορά έκανε για το φαινόμενο “Ιανός” στην Καρδίτσα.
Στις προσπάθειες των εθελοντών, αλλά και για τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν έναν πολίτη να γίνει εθελοντής αναφέρθηκε ο Αρχιμ.Βαρνάβας Σαράτσης δίνοντας το σύνθημα για ενημέρωση και δράση, αλλά και ζητώντας από την Πολιτεία να στηρίξει και να εξοπλίσει τους εθελοντές.
Για ενημέρωση από τις πρώτες τάξεις της εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας έκαναν λόγο αρκετοί παριστάμενοι στην εκδήλωση, ώστε από μικρή ηλικία τα παιδιά να γνωρίζουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται με στόχο την μείωση της ζημιάς που επιφέρει το ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το