Τοπικά

Προτάσεις για αντιμετώπιση της εποχικότητας στον τουρισμό

Ο κ. Νικόλαος Σαρούκος, προϊστάμενος Ελέγχου και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας υπουργείου Τουρισμού, με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση στο νέο διεθνές κέντρο σεμιναρίων στη Ζαγορά, μιλά στη «Θ» για την εποχικότητα του τουρισμού, τα προβλήματά της και μας προτείνει λύσεις για το πώς μπορεί να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αρχικά αναφέρεται στο θέμα της ομιλίας του για τον τουρισμό:
«Αυτό το οποίο επέλεξα να μιλήσω είναι το θέμα της εποχικότητας και θα μιλήσουμε με όρους λιγότερο επιστημονικούς, περισσότερο πρακτικούς, γι’ αυτό το οποίο όντως συμβαίνει εδώ. Ό,τι και να κάνω ως πολιτεία, όσα μέτρα και να ορίσω ως πολιτεία για να εξορκίσω την εποχικότητα, δυστυχώς, κάπως σκαλώνει στο ζήτημα της τοπικής νοοτροπίας. Αυτή την κακοδαιμονία θέλω να φέρω στην επιφάνεια, προκειμένου να πούμε το δικό μας το μερίδιο ευθύνης και κατά πόσον αυτό μπορούμε να το προσπεράσουμε, μπορούμε να το εξορκίσουμε, τι μπορούμε να αλλάξουμε εμείς σαν επιχειρηματίες, τι μπορούμε να αλλάξουμε εμείς σαν νοοτροπία, τι μπορούμε να αλλάξουμε εμείς σαν μόνιμοι κάτοικοι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον τουρισμό μας σε τέτοιο σημείο, που να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής της επιχειρηματικής μας ιδιότητας. Πάρα πολλοί από εμάς έχουν κάποια κομμάτια, έχουν κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως λειτουργούν συμπληρωματικά σε κάποιο άλλο εισόδημα. Δεν θα θέλαμε να μεγαλώσουμε αυτό τον μικρό οικονομικό κύκλο και να έχουμε μεγαλύτερη δραστηριότητα, μεγαλύτερα έσοδα, μεγαλύτερη οικονομική ένταση; Προφανώς η απάντηση είναι ναι. Το θέμα είναι πώς θα το πετύχουμε, όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε αγκυλώσεις και έχουμε πολλούς δισταγμούς για το πώς θα μπορέσουμε να το δρομολογήσουμε. Αυτό είναι λοιπόν, είναι κάπου που προσπαθώ να χτυπήσω το σημείο, όπου η ευθύνη της πολιτείας συναντάει τη δική μας την ατομική, την επιχειρηματική προσέγγιση».

Ο ίδιος εξηγεί στη συνέχεια τι πρέπει να γίνει για να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος:
«Είναι πολυπαραγοντικό, δεν είναι τόσο απλό. Η εποχικότητα καταρχάς στηρίζεται στο θέμα της νοοτροπίας μας, διαφορετική νοοτροπία. Θεωρούμε ότι επειδή βρέχει, δεν μπορώ να συνεχίσω, θεωρούμε ότι επειδή πέφτει η θερμοκρασία δεν μπορώ να μείνω σε παραθαλάσσιο κατάλυμα, αυτό είναι μία ψευδαίσθηση, δεν ισχύει. Πέραν όμως από αυτό, το οποίο είναι θέμα νοοτροπίας υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι για να μπορέσω να αμβλύνω την εποχικότητα θα πρέπει να κατεβάσω και τα κόστη μου, επομένως το κόστος της θέρμανσης, για παράδειγμα, είναι δυσβάσταχτο, το κόστος της εύρεσης προσωπικού επίσης είναι ένα τρομερό εμπόδιο κυρίως μετά την ύφεση του κορωνοϊού, όπου πάρα πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν προσωπικό και δεν βρίσκουν. Επομένως αυτά είναι εμπόδια για τη διαγραφή της εποχικότητας, αλλά τα πάντα εάν θεωρούμε ότι ο καιρός είναι ο πρώτος παράγοντας για να κλείσω το κατάλυμά μου, γιατί θεωρείται παραθαλάσσιο θερινό, εκεί υπάρχει μια μεταστροφή. Ούτε απαραίτητα το ορεινό κατάλυμα κλείνει τον Αύγουστο.
Όπως σας είπα και στην αρχή, σε κάποιες πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν από την πολιτεία, οι οποίες να ενθαρρύνουνε την επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας και αλλαγή νοοτροπίας από τον επιχειρηματικό κόσμο. Η αλλαγή νοοτροπίας θα επέλθει και στην αλλαγή της κουλτούρας μας, αλλά και μέσα από την τουριστική κατάρτιση και εκπαίδευση που η περιοχή μας και οι επιχειρηματίες της δυστυχώς πάσχουν».

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Να υπάρχει άμεση ενημέρωση για αέριους ρύπους και όχι με καθυστέρηση» – Δράσεις και καινοτόμες προτάσεις από «Πολίτες Μαγνησίας για την Υγεία και το Περιβάλλον»

Η δικηγόρος κ. Άννα-Μαρία Κωνσταντινίδου, που εκπροσωπεί τον Σύλλογο «Πολίτες Μαγνησίας για την Υγεία και…

7 Απριλίου 2024

Νέα μέθοδος απινίδωσης αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης – Τι λένε στη «Θ» Κων. Σταμνάς και Χαρ. Παπαμαρκάκης

Παγκοσμίως τη γνώση μας για τη βελτίωση των στρατηγικών ανάνηψης αλλάζει μία νέα εφαρμογή από…

7 Απριλίου 2024

Καραμπόλα με τέσσερα αυτοκίνητα έξω από τη Λάρισα με έναν τραυματία

Καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων έλαβε χώρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της…

7 Απριλίου 2024

Κινδυνεύουν έφηβοι από το αλκοόλ, στα Επείγοντα Νοσοκομείου από βουλιμική κατανάλωση – Συμπεράσματα ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου

Σύμφωνα με τις εμπειρίες επιστημόνων του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Βόλο, το αλκοόλ και η νικοτίνη…

7 Απριλίου 2024

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα: Πού αναμένονται βροχές

Ανοιξιάτικη είναι η μέρα σήμερα στη χώρα, ωστόσο από το απόγευμα θα ξεκινήσει μεταβολή του…

7 Απριλίου 2024

Βόλος: Γυναίκα γέννησε στο αυτοκίνητο – Ήταν καθ’οδόν για την κλινική

Ανυπόμονο να έρθει στον κόσμο ήταν ένα βρέφος στο Βόλο, με την μητέρα του να…

7 Απριλίου 2024