Άρθρα

Προτάσεις εορτών

Του Φοίβου Ιωσήφ

Οι γιορτές ευφραίνουν καρδίαν ομοίως του οίνου. Γιορτάζουμε κατά μόνας αλλά και οικογενιακώς στην ονομαστική μας γιορτή, στις θρησκευτικές γιορτές αλλά και στις εθνικές επετείους. Κάθε 25 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε τη γέννηση του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού με κρεατοφαγία, οινοποσία και φωταγώγηση των πόλεων. Είσοδοι, έξοδοι, πλατείες, Εκκλησίες και κέντρα διασκέδασης είναι ολόφωτα. Και δικαιολογημένα αφού γιορτάζουμε τον Θρησκευτικό μας ηγέτη. Ο λαός έχει ανάγκη από διακοπές, διασκέδαση και πνευματική ανάταση.
Εμείς ως Έλληνες νομίζω πως έχουμε επίσης κάθε δικαίωμα να γιορτάζουμε και τις γεννήσεις των Τεράστιων πνευματικών μας ταγών. Ρίχνει η στήλη λοιπόν την ιδέα να βρούμε ημερομηνίες που θα φωταγωγούμε τις πόλεις μας για τη γέννηση του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Δημόκριτου, του Ηράκλειτου, του Πυθαγόρα, του Θαλή, του Αναξιμένη, του Γοργία, του Πλούταρχου, του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα, του Ανάχαρση, του Εύδοξου, του Βίωνα, του Αρχιμήδη, του Εμπεδοκλή, του Κριτία, του Όμηρου, του Σοφοκλή, του Σωκράτη, του Κλεισθένη, του Ικτίνου, του Ιπποκράτη, του Δημοσθένη, του Αριστοφάνη, του Αρχιμήδη, του Κυναίγειρου, του Επίκουρου, του Ησίοδου, του Επίκτητου, του Αστυδάμαντα, του Φρύνιχου, του Αρίσταρχου, της Υπατίας, του Διογένη και του μεγάλου Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα. Νομίζω πως είναι δίκαιο και λογικό. Με αυτόν τον τρόπο η πατρίδα μας θα ήταν φωτισμένη όλον σχεδόν τον χρόνο, θα γιορτάζαμε μία κραιπάλη τιμής και σεβασμού για τους ένδοξους προγόνους μας. Η πλατεία του Συντάγματος θα ήταν ολόφωτη τουλάχιστον είκοσι ημέρες κάθε μήνα. Πραγματική τιμή στους ένδοξους προγόνους μας που με γραπτό λόγο τίμησαν την ιδέα της πνευματικότητας ανά τους αιώνες. Φαναράκια, αστεράκια και φωτάκια όπως ακριβώς κάθε Χριστούγεννα.

Οι τεράστιοι Έλληνες αποτύπωσαν τις ιδέες τους και τις παρέδωσαν γραπτά σε μας τους απογόνους τους. Τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να παραγραφεί πλέον, η αιωνιότητα μόνον μπορεί κάθε μέρα να τα υιοθετεί. Οι κοινωνίες μπορούν και να απορρίψουν τις Ελληνικές ιδέες και θεωρίες, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοια πρόθεση. Είναι αδικία να μην γιορτάζουμε τις γεννήσεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.
Οι Έλληνες φιλόσοφοι διδάσκονται σε όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια του κόσμου πέραν των θρησκευτικών δοξασιών. Τους συμπεριλαμβάνουν στις διδασκαλίες τους τα Μουσουλμανικά σχολεία, τα Βουδιστικά, τα Ινδουϊστικά, τα Χριστιανικά ακόμη και τα σχολεία ορεινών δυσπρόσιτων περιοχών έως τις εσχατιές του πλανήτη.
Πιστεύω λοιπόν πως θα πρέπει όλους τους προγόνους μας να τους τιμούμε με γιορτές και εκδηλώσεις αγάπης και αναγνώρισης φωταγωγόντας τις πόλεις μας όπως ακριβώς κάνουμε κάθε Χριστούγεννα. Πρέπει να τιμήσουμε και τους δικούς μας φωτοδότες προγόνους, όπως και κάποιους αλλοεθνείς. Οι Δήμοι των πόλεων ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το