Τοπικά

Προτάσεις αποκατάστασης και αποζημίωσης των περιοχών που επλήγησαν από τον “Ιανό” υπέβαλλε ο Χρ.Μπουκώρος

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,  που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Σεπτεμβρίου 2020, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, υποβάλλοντας υπόψη του Υπουργού Οικονομικών τις προτάσεις του για ταχεία αποκατάσταση και αποζημίωση των περιοχών που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Ο βουλευτής Μαγνησίας, αφού εξήρε τα «γρήγορα» αντανακλαστικά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών που άφησε πίσω της, η πρωτόγνωρη κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Μαγνησία (Αλμυρός και Ν. Αγχίαλος), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπουργική εντολή προς τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να καταγράψουν όλες τις ζημιές, ακόμη και αυτές που δεν αποζημιώνονται.

Δοθείσης, λοιπόν, της ευκαιρίας, ο Χρήστος Μπουκώρος υπέβαλλε τις προτάσεις του προς τον αρμόδιο υπουργό, με σκοπό την αποκατάσταση και αποζημίωση των περιοχών που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Οι προτάσεις του βουλευτή Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου είναι οι εξής:

  • Καταγραφή των ζημιών σε υποδομές και εργαλεία των αγροτών, προκειμένου να βρεθεί τρόπος, αλλά και θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης.
  • Βελτίωση αγροτικού δικτύου, μέσα από την ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών και ενδεχομένως και του Υπουργείου Υποδομών.
  • Αποζημίωση των παραποτάμιων κτηματικών περιουσιών που εξαφανίστηκαν, δεδομένου ότι οι πληγέντες καλλιεργητές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με την αποζημίωση της περιουσίας τους, δεδομένου ότι η  πρωτοφανής κακοκαιρία άλλαξε την κοίτη των ποταμών, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν ολόκληρες περιουσίες.

Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Μπουκώρος, «πρόκειται για τρία σημαντικά ζητήματα που χρήζουν επίλυσης και για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης, γιατί στην Μαγνησία (Αλμυρός και Ν. Αγχίαλος) αλλά και στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους ζημιές». Επίσης, ο βουλευτής Μαγνησίας ζήτησε τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ώστε να  αναζητήσουν τους τρόπους εκείνους που θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, τη βελτίωση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας που έχει καταστραφεί πλήρως.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μεταξύ άλλων,  επεσήμανε πως, ««ναι μεν, η γρήγορη αποζημίωση είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι όμως σημαντική και η γρήγορη αποκατάσταση, προκειμένου να μπορούν οι καλλιεργητές να παράξουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και να γίνει επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και της τοπικής οικονομίας. Εξάλλου, αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο από όλα την κυβέρνηση». Ενώ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι, «πιστεύω ότι, ο αγροτικός κόσμος μπορεί να ελπίζει, βάσει των αντανακλαστικών που έχει δείξει μέχρι σήμερα το σύνολο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το