Τοπικά

Πρόσβαση στις δομές υγείας για κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών ζητά ο Χρ.Μπουκώρος

Τη διευκόλυνση πρόσβασης στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους κατοίκους των ορεινών, δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών, ζητά με ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (Ιωαννίνων), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας) και Παρασκευή Βρυζίδου (Κοζάνης).
Πιο αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: “Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι ορεινών, μειονεκτικών και δυσπρόσιτων περιοχών αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ακόμη και αν στις έδρες των δήμων τους λειτουργεί Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί δεν διαθέτουν πρόσβαση σε υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής. Ουσιαστικά μιλάμε για τους πολίτες που έχουν παραμείνει στην «ξεχασμένη» Ελλάδα και εξακολουθούν να δίνουν ζωή στην ύπαιθρο, στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Η τηλεϊατρική και οι τεχνολογικές καινοτομίες δίνουν σήμερα πολλές δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και αδρών ιατρικών εξετάσεων. Ο βασικός φορέας που έχει άμεση επαφή με αυτούς τους πολίτες και υλοποιεί προγράμματα προσβάσιμα σε τέτοιους πληθυσμούς είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο προτείνουμε την εκπόνηση σχετικού προγράμματος από τα συναρμόδια υπουργεία, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, προκειμένου η πολιτεία να λειτουργήσει προληπτικά για πληθυσμούς που μειονεκτούν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Εξάλλου, το αγαθό της υγείας είναι δικαίωμα όλων και το κόστος αυτών δεν καθιστά απαγορευτικό τον συγκεκριμένο στόχο”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το