Οικονομία

Πρόστιμο ρεκόρ 4,34 δισ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στη Google

Πρόστιμο μαμούθ ύψους 4,34 δισ, ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στη Google για μονοπωλιακές πρακτικές αναφορικά με το λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο χρησιμοποίησε παράνομα «για να εδραιώσει την κυρίαρχη θέση της στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε επίσης προθεσμία τριών μηνών στην μητρική της εταιρείας, την Alphabet, για να αλλάξει τις επιχειρηματικές της πορακτικές ειδάλλως θα της επιβληθούν νέα πρόστιμα που θα αντιστοιχούν περίπου στο 5% των ημερήσιων εσόδων της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται από εποπτική αρχή σε μία μόνον εταιρεία και είναι διπλάσιο από το αμέσως επόμενο υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε εταιρείες τεχνολογίας για παράβαση του ανταγωνισμού.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η Google «αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στη σημαντική σφαίρα της κινητής τηλεφωνίας».
H Alphabet μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο, αφού στα τέλη Μαρτίου είχε αποθεματικό 103 δισ δολαρίων, ωστόσο η θυγατρική της μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει κατά της απόφασης.
Η Βεστάγκερ έχει επιβάλει παλαιότερα πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ στην Google για μια άλλη υπόθεση, που αφορά στην υπηερσία σύγκρισης προϊόντων-τιμών, ενώ η ομάδα της διεξάγει και μια τρίτει έρευνα για την υπηρεσία διαφημίσεων AdSense της Google.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το