Τοπικά

Πρόστιμα σε συμβολαιογράφους του Βόλου για τον ΕΝΦΙΑ…

Πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πλήρωσαν ήδη δύο συμβολαιογράφοι του Βόλου, οι οποίοι φέρονται να μην έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους απόδοσης ΕΝΦΙΑ πριν τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, κατά παράβαση του σχετικού νόμου (άρθρο 54Α’ του ν. 4174/2013).

Οι συμβολαιογράφοι διαμαρτύρονται από την πλευρά τους, καθώς θεωρούν πως δεν είναι δικό τους καθήκον ο έλεγχος του ΕΝΦΙΑ πριν τη σύνταξη ενός συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου και μάλιστα προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές.
Η ΑΑΔΕ διενεργεί εξ αποστάσεως ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, για να διαπιστώνει, εάν κάνουν ορθά τους ελέγχους απόδοσης ΕΝΦΙΑ πριν τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.

Οι έλεγχοι άρχισαν τέλη του 2018 και συνεχίστηκαν φέτος και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ι. Κόνσουλας «ο συμβολαιογράφος πρέπει να μεριμνά για την αλλαγή στο Ε9 και για τον έλεγχο της απόδοσης ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν προβλέπεται αμοιβή για τη δουλειά που κάνει προς χάριν του φορολογικού μηχανισμού».
Σε συμβολαιογράφο στη Βέροια επιβλήθηκε πρόστιμο 11.000 ευρώ, ενώ σε δύο συμβολαιογράφους του Βόλου τα πρόστιμα ανέρχονταν σε εκατοντάδες ευρώ. Πάντως ο ένας εκ των δύο συμβολαιογράφων του Βόλου προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο κατά της πράξης επιβολής του προστίμου.
Ο νόμος προβλέπει, πως εφόσον διαπιστώνονται παραλήψεις, επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ πρόστιμα 300 ευρώ ώς 1.000 ευρώ σε όσους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες εντοπιστούν να έχουν διαπράξει παραβάσεις. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

«Ουδέποτε είχαμε έγγραφες οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών, παρά μόνο προφορικές και κάθε υπάλληλος του υπουργείου δίδει πολλές φορές αντιφατικές οδηγίες στο ίδιο ερώτημα», σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας.
Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ προβλέπει πως οι εφορίες ελέγχουν δειγματοληπτικά, υποθέσεις μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να διαπιστώσουν, εάν έχουν εκδοθεί και έχουν επισυναφθεί στα μεταβιβαστικά συμβόλαια τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά της φορολογικής διοίκησης. Με τις εν λόγω βεβαιώσεις πιστοποιείται ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχει περιληφθεί στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, δηλαδή έχει αναγραφεί στο Ε9, ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ ή έχει απαλλαγεί νόμιμα από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο για τα πέντε προηγούμενα έτη και πως ο φορολογούμενος έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ή έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

«Εφόσον το πρώτο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι λάθος, το πρόστιμο είναι 300 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα το πρόστιμο ανεβαίνει στα 600 ευρώ. Πρόστιμο επιβάλλεται και στο αν υπάρχει λάθος στο ποσοστό συγκυριότητας ενός ακινήτου», σημειώνει ο κ. Κόνσουλας.
Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους έκδοσής του, ενώ θεωρείται ορθό εφόσον πληρούνται ορισμένα στοιχεία.
Το πρόστιμο ορίζεται σε 1‰ επί της αξίας του ακινήτου ή δικαιώματος επ’ αυτού, που περιγράφεται σε συμβολαιογραφικό έγγραφο και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ ούτε ανώτερο από 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, αν δηλαδή πιαστούν ξανά να έχουν διαπράξει την ίδια παράβαση, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται.
«Ο συμβολαιογράφος είναι ο μοναδικός δημόσιος λειτουργός και ο μοναδικός ελεύθερος επαγγελματίας, που καλείται να πληρώσει πρόστιμα για την εργασία του, όπου υποκαθιστά το κράτος», τονίζει ο κ. Κόνσουλας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το