Οικονομία

Πρόστιμα-φωτιά για μη έκδοση αποδείξεων

apodeixi

Την επαναφορά των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του μέτρου του κλεισίματος των επιχειρήσεων έως και έναν μήνα για να αντιμετωπίσει τα εκτεταμένα κρούσματα στην αγορά με τη μη έκδοση αποδείξεων λόγω των χαμηλών προστίμων που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται με τη μη έκδοση αποδείξεων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων και ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί με εντατικοποίηση των ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή.

Διαπίστωση
Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει ότι μετά την κατάργηση από τον περασμένο Οκτώβριο των αυτοτελών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά. Καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες «ξεχνούν» όλο και πιο συχνά να κόψουν αποδείξεις αφού γνωρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα ελεγχθούν θα κληθούν να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο.

Το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος ουσιαστικά αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη.

Για παράδειγμα, αν οι ελεγκτές πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μια ταβέρνα και διαπιστώσουν ότι για έναν λογαριασμό αξίας 150 ευρώ (ο ΦΠΑ είναι 36 ευρώ) δεν εκδόθηκε απόδειξη, τότε θα επιβάλουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ, δηλαδή μόνο 18 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, το πρόστιμο δεν θα ήταν μικρότερο από 250 ευρώ.

Στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού επισημαίνουν ότι οι καταστηματάρχες φοβούνται μόνο τους ελέγχους από το ΙΚΑ και αυτό γιατί για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν από τον περασμένο Οκτώβριο, στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, οι ελεγκτές εφόσον διαπιστώνουν μη έκδοση αποδείξεων, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να υπολογίζουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στις μη εκδοθείσες αποδείξεις και να καταλογίζουν συνολικό πρόστιμο ίσο με το 50% του διαφυγόντος ΦΠΑ.

Επίσης οι φοροελεγκτές όταν επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικά φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια, ακόμη και μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 10.000 ευρώ, που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, δεν μπορούν πλέον να καταλογίσουν κανένα πρόστιμο εφόσον εντοπίσουν παραβάσεις που αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων ή την έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι απλώς να καταγράψουν τις παραβάσεις.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το