Τοπικά

Πρόστιμα 600.000 ευρώ σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας για ανασφάλιστη εργασία

Συρρικνωμένοι μισθοί και ωράρια λάστιχα, ανεφάρμοστες Συλλογικές Συμβάσεις, και εργοδοτικές αυθαιρεσίες, κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια σε κάθε εργασιακό χώρο.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Μαγνησία επέβαλε το 2017 πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία και για εκμετάλλευση εργαζομένων (μη τήρηση ωραρίου εργασίας). Το 2016 τα πρόστιμα ήταν 400.000 ευρώ, ενώ το 2015 και το 2014 δεν ξεπερνούσαν τις 30.000 ευρώ. Το τετράωρο με τον ανύπαρκτο μισθό μεταφράζεται σε δεκάωρο και δωδεκάωρο χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση ούτε ενός ευρώ στους εργαζόμενους και το 90% από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είναι παραβατικές. Ο κλάδος της εστίασης είναι εκείνος που η εκμετάλλευση εργαζομένων «σπάει» τα ρεκόρ.

Στους επανελέγχους στις παραβατικές επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι 68,97% επέδειξαν συμμόρφωση, το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86% μη συμμόρφωση.

Πολλές οι παραβάσεις, αλλά σαφώς λιγότερες από την εστίαση στις εμπορικές επιχειρήσεις. Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ της Μαγνησίας όλων των κατηγοριών αγγίζουν τους 18.000, νούμερο ρεκόρ, όταν το 2009 και πριν την είσοδο στην κρίση ήταν 3.100.

Στην ανασφάλιστη εργασία, το ποσοστό που προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, ανέρχεται στο 36%. Ανασφάλιστο παραμένει το 46,9% των αλλοδαπών και το 31% των ημεδαπών εργαζομένων.

Οι καταγγελίες για συμβάσεις που μετατρέπονται από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, οι ψεύτικες συμβάσεις, που ενώ έχουν δηλωθεί για τετράωρη απασχόληση οι εργαζόμενοι απασχολούνται 12ωρο, είναι περίπου δέκα κάθε εβδομάδα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, που επιβάλλονται πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους επειδή τα ποσά είναι μεγάλα και κυμαίνονται από 9.000 μέχρι και 10.500 ευρώ οι επιχειρήσεις ζητούν και παίρνουν αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του προστίμου.

Όπως τονίζεται από την Επιθεώρηση, έχει δημιουργηθεί μια νέα μορφή εργαζομένων και είναι οι εργαζόμενοι του «έναντι». Εργαζόμενοι στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στην παροχή υπηρεσιών, ζουν με έναντι 100-400 ευρώ τον μήνα. Η δικαιολογία της μείωσης του κέρδους χρησιμοποιείται ως άλλοθι, προκειμένου επιχειρήσεις να καθυστερούν την καταβολή δεδουλευμένων τριών και τεσσάρων μηνών, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να παραμένουν χωρίς εισόδημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το