Τοπικά

Πρόστιμα 216.400 ευρώ το 2022 για αγορανομικές παραβάσεις στη Μαγνησία

Εκατοντάδες ελέγχους πραγματοποίησαν στη διάρκεια του 2022 τα κλιμάκια υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας- Β. Σποράδων, του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) και του Κλιμακίου Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ), με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να φτάνουν τα 26 και να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος είχαν οι αγορανομικές παραβάσεις, καθώς τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 17 και το συνολικό ποσό άγγιξε τις 216.400 ευρώ.

Επίσης, επιβλήθηκαν επτά πρόστιμα για την έλλειψη pos, ένα πρόστιμο για παράβαση της Νομοθεσίας Πετρελαιοειδών και ένα πρόστιμο για τρόφιμα.
Διευκρινίζεται ότι το προαναφερόμενο ποσό των προστίμων για τις αγορανομικές παραβάσεις, δεν είναι το τελικό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποβληθεί ενστάσεις και αναμένονται οι αποφάσεις του διοικητικού Πρωτοδικείου.
Συγκεκριμένα κατά το έτος 2022 έως και σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω έλεγχοι από το τμήμα Εμπορίου: Τιμοληψίες 340 (Ν. 3438/2006), αγορανομικά 119 (Ν. 4177/2013), τρόφιμα 30 (Ν. 4235/2014), POS 50 (Ν. 4446/2006), covid 110 (Ν. 4690/2020), αθέμιτη κερδοφορία 20 (Ν. 4690/2020).
Από το Τμήμα Αδειών Ανάπτυξης (βιομηχανία) πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω έλεγχοι: Επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά εργαστήρια 44 (Ν. 3982/2011), επιθεωρήσεις σε βιομηχανίες/βιοτεχνίες 51 (Ν. 3982/2011), επιθεωρήσεις σε Κέντρα Αποθήκευσης & Διανομής 23 και έλεγχοι σε αρτοποιεία 42 (Ν. 3526/2007).

Να αναφερθεί ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης των ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων είναι αρμόδια για την άσκηση ελεγκτικού έργου σχεδόν στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως:
– Διενέργεια ελέγχων μεταποιητικών επιχειρήσεων μετά από καταγγελία ή έκτακτων ελέγχων για τη διαπίστωση τήρησης των όρων λειτουργίας.
– Διενέργεια ελέγχων ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών τεχνικών επαγγελμάτων, ιδίως μετά από καταγγελία ή ατύχημα.
– Διενέργεια ελέγχων συνεργείων συντήρησης ανελκυστήρων, ιδίως μετά από ατύχημα.
– Διενέργεια αυτοψιών για ανεξέλεγκτη καύση πλαστικών ή ελαστικών υλικών.
– Διενέργεια έκτακτων ελέγχων σε πρατήρια υγρών καυσίμων κατόπιν καταγγελίας.
– Διενέργεια έκτακτων ελέγχων βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
– Διενέργεια ελέγχων καταστημάτων εστίασης και αναψυχής λόγω ωραρίου λειτουργίας τους.
– Διενέργεια ελέγχων μέτρων και σταθμών λόγω ωραρίου λειτουργίας τους.
– Διενέργεια έκτακτων ελέγχων λόγω εορτών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
– Διενέργεια ελέγχων αισχροκέρδειας.

Να αναφερθεί ότι ελέγχους σε μεταποιητικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν, κλιμάκια υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης που έχει την αρμοδιότητα χορήγησης της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του περιφερειάρχη και αποτελείται από υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Υγείας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει και εκπρόσωπος του οικείου Δήμου. Πρόεδρος του Κλιμακίου είναι ο εκάστοτε συμμετέχον υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας. Το Κλιμάκιο έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε όλες τις εγκαταστάσεις ή επιχειρήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το