Τοπικά

Πρόστιμα 1.500 ευρώ για παραβάσεις σε σχολικά κυλικεία “Θ”

kilikeio

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500 ευρώ για ελλείψεις τιμοκαταλόγων και υπερβάσεις της ανώτατης τιμής διάθεσης εμφιαλωμένου νερού βεβαιώθηκαν από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων κατά το σχολικό έτος 2014-2015 στη διάρκεια αγορανομικών ελέγχων. Παράλληλα, για το ίδιο σχολικό έτος πραγματοποιήθηκαν 50 υγειονομικοί έλεγχοι σε κυλικεία σχολείων και διαπιστώθηκαν 11 συνολικά παραβάσεις για έλλειψη άδειας λειτουργίας και διάθεση μη επιτρεπόμενων προϊόντων. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, «οι έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων θα συνεχιστούν και το τρέχον εκπαιδευτικό έτος για τη διαπίστωση εφαρμογής της νέας υπουργικής απόφασης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε για το σχολικό έτος 2014-2015 το Γραφείο Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Π.Ε. Μαγνησίας-Βορείων Σποράδων, από το σύνολο των ελέγχων που πραγματοποίησαν κλιμάκια υπαλλήλων σε κυλικεία σχολικών μονάδων του Νομού, το ύψος των προστίμων που βεβαιώθηκε αγγίζει τα 1.500 ευρώ. Οι παραβάσεις που καταγράφηκαν, όπως προαναφέρθηκε, αφορούσαν στην έλλειψη τιμοκαταλόγου και την υπέρβαση της ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής διάθεσης συγκεκριμένων προϊόντων (εμφιαλωμένο νερό), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 137 των Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. (Διακίνηση και Εμπορία Προϊόντων και Παροχή Υπηρεσιών).

Υγειονομικοί έλεγχοι
Στο μεταξύ, τους 50 έφτασαν οι υγειονομικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους σε κυλικεία σχολείων του Νομού, από κλιμάκια Εποπτών Υγείας, της Διεύθυνσης Υγείας των Π.Ε. Μαγνησίας-Βορείων Σποράδων. Όπως προαναφέρθηκε, συνολικά διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη Νομοθεσία κυρώσεις.
Συγκεκριμένα από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δυο κυλικεία δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας, ένα κυλικείο δεν είχε προβεί σε ουσιώδη τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας του (έψηση προϊόντων) και οκτώ κυλικεία διέθεταν προς πώληση είδη μη επιτρεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία (καραμέλες, πιροσκί, γκοφρέτες κ.λπ.).

Αρχίζουν νέοι έλεγχοι
Από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. Μαγνησίας-Β. Σποράδων αρχίζει η προετοιμασία για νέους ελέγχους στα σχολικά κυλικεία για το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016. Όπως διευκρίνισε η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, «οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν άμεσα με την έναρξη των μαθημάτων, καθώς τότε θα αρχίσει και η λειτουργία των κυλικείων στα σχολεία. Στόχος είναι η εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης για τα κυλικεία» προσέθεσε η ίδια.
Στο μεταξύ, αυστηρούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ζητεί η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με επιστολή της σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μια ανάσα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Υπογραμμίζει ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει την υιοθέτηση και προβολή της μεσογειακής διατροφής και σημειώνει: «Δυστυχώς, αν και υπάρχει υγειονομική διάταξη για τα είδη που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία, αυτή παραβιάζεται».
Επιπλέον, τονίζει ότι πρέπει να αποσυνδεθούν τα κυλικεία από πηγή εσόδων για τα σχολεία και προσθέτει ότι «μία καλή κίνηση, ιδιαίτερα για τα παιδιά του Δημοτικού, είναι να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι και βέβαια να συζητάμε πάντα με το παιδί τι αγόρασε με το χαρτζιλίκι του, κατευθύνοντάς το στο να κάνει τις σωστές επιλογές».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει, επίσης, στους γονείς προγραμματισμό, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών ενόψει των αγορών τους για τη νέα σχολική χρονιά.

Το μενού των κυλικείων

Μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα επιτρέπεται να διατίθενται από τα κυλικεία και τις σταθερές καντίνες, που λειτουργούν εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
Τα σχολικά κυλικεία και καντίνες επιτρέπεται -μεταξύ άλλων- να πωλούν όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα, αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, επίσης συσκευασμένα σε μερίδα έως 5 γραμμαρίων, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών και φρουτοσαλάτες από φρέσκια πρώτη ύλη, που παρασκευάζονται επιτόπου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Επιτρέπονται επίσης οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων χωρίς συντηρητικά και προσθήκη ζάχαρης, σε συσκευασία μέχρι 250 ml.
Οι χώροι εστίασης μπορούν επίσης να παρασκευάζουν και να διαθέτουν σαλάτες από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά χωρίς προσθήκη αλατιού, ενώ από γαλακτοκομικά επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένο, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο γάλα σε συσκευασία έως μισού λίτρου, σοκολατούχο με χαμηλά λιπαρά (έως 250 ml) και τυποποιημένο γιαούρτι (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε μερίδα έως 200 γραμμαρίων.
Παράλληλα, οι μαθητές μπορούν να προμηθεύονται από τα κυλικεία διάφορους τύπους τυριών (με εξαίρεση τα ανακατεργασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή) και απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ., κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τρανς λιπαρά μέχρι 0,1% και νάτριο έως 0,5%).
Τα κυλικεία και οι καντίνες των σχολείων μπορούν ακόμη να πωλούν τυρόπιτες, πίτσες και σάντουιτς με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ των αλλαντικών επιτρέπεται μόνο η βραστή γαλοπούλα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Στα γλυκίσματα, αποδεκτά είναι η κρέμα και το ρυζόγαλο σε μερίδες έως 150 γραμμαρίων (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%), ο χαλβάς και το παστέλι (έως 50 γραμμάρια), το μέλι και η σοκολάτα υγείας και γάλακτος (έως 30 γραμμαρίων). Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών ή αναψυκτικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το