Τοπικά

Προσωρινή λύση για το Γηροκομείο Βόλου μετά τη διαμαρτυρία έξω από το ΙΚΑ – Εγκρίθηκε μερική άρση των κατασχέσεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΚΑ Βόλου πραγματοποιήσαν σήμερα στις 10:30 το πρωί μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό του Γηροκομείου Βόλου, ζητώντας το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών του Ιδρύματος.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το Γηροκομείο Βόλου. Χθες είχαμε να πληρώσουμε δύο μηνιάτικα (του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου) και το επίδομα άδειας στο προσωπικό και μετά μάθαμε από τις τράπεζες ότι έχουν δεσμευθεί όλοι οι λογαριασμοί του ιδρύματος» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παύλος Πάνος μετά τη συνάντηση που είχε με την κ. Βαρδάκη από το ΙΚΑ .
«Έχουμε ικετεύσει να άρουν την απόφαση αυτή του ΙΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Αν δεν το κάνουν άμεσα το Γηροκομείο θα κλείσει. Δεν είναι απειλή. Είναι η πραγματικότητα. Πέρα από το προσωπικό δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι προμηθευτές. Εμείς ήμασταν αυτοί που υιοθετήσαμε το τραπεζικό σύστημα για όλες τις μας τις συναλλαγές για να υπάρχει διαφάνεια και όλο αυτό μας γύρισε μπούμερανγκ».

dsc09803
Από τη διοίκηση του ΙΚΑ Βόλου η κ. Βαρδάκη μίλησε με τον διοικητή του ΙΚΑ, τον κ. Καλαματιανό και τελικά αποφασίστηκε η  μερική άρση των κατασχέσεων στους  λογαριασμούς του Ιδρύματος. Η απόφαση αυτή ανακουφίζει προσωρινά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η διοίκηση καθώς δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Πάνο και η μερική άρση των κατασχέσεων δεν λύνει το πρόβλημα.

«Ακόμα και η άρση δεν μας βοηθάει ιδιαίτερα. Δεν βρήκαν καταθέσεις 1 εκ. ευρώ και έκαναν κατάσχεση. Βρήκαν 40.000 ευρώ που προορίζονται για να πληρώσουν μισθοδοσία. Μετά από ένα μήνα θα ξαναβρούν μέσα αυτό το ποσό. Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια αυτή την υπόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ίδρυμα ξεκίνησε με 35.000 έσοδα και έφτασε στις 60.000 ευρώ.
«Το ΙΚΑ να πάρει τα χρήματα από αυτά που οφείλει ο ΕΟΠΠΥ στο Γηροκομείο»

Ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου Παύλος Πάνος ξεκαθάρισε πως πρόθεση της διοίκησης του Ιδρύματος είναι να πληρωθεί το ΙΚΑ, όπως πληρώθηκε και η Εφορία, στις οποία όφειλε το Ίδρυμα 500.000 ευρώ. «Δεν φταίμε εμείς που η Εφορία προηγείται του ΙΚΑ. Εμείς θέλουμε να τους αποπληρώσουμε όλους» ανέφερε. Επίσης όπως τόνισε, ο ΕΟΠΠΥ οφείλει στο Γηροκομείο Βόλου 600.000 ευρώ και πρότεινε να τα πάρει το ΙΚΑ απευθείας από τον ΕΟΠΠΥ.
«Επιτέλους κάποια στιγμή η Πολιτεία πρέπει να σταθεί σε αυτά τα ιδρύματα που είναι η καρδία του τόπου. Απορώ πραγματικά πως το Κράτος αντιμετωπίζει το Γηροκομείου ως έναν κοινό οφειλέτη του Δημοσίου».
Δεσμεύθηκαν και οι λογαριασμοί του Παύλου Πάνου

Για τη δέσμευση στους δικούς του λογαριασμού, ο κ. Πάνος ανέφερε πως δεν ευθύνεται για όλο το ποσό που χρωστάει το Γηροκομείο προς το ΙΚΑ. «Από το 1.350.000 ευρώ εγώ ευθύνομαι μόνο για τις 150.000. Με δικές μου ενέργειες αποπληρώνονται παλιές οφειλές.
Σχετικά με το σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών ανέφερε πως δύο δόσεις έπρεπε να πάνε από τον ΕΟΠΠΥ στην Εφορία ενώ είχε προγραμματιστεί η αποπληρωμή και του φετινού ΕΝΦΙΑ 61.000 ευρώ ενώ αμέσως μετά είχε σειρά το ΙΚΑ με πλάνο πενταετίας.
Στο πλευρό του κ. Πάνου, όπως είπε και ο ίδιος, είναι από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη με δηλώσεις τους και με τηλεφωνήματα που έκαναν ενώ για τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής ανέφερε πως επικοινώνησε με τον κ. Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Καλαματιανό. «Με παρέμβαση του κ. Μπαλλή ήρθαμε σήμερα εδώ. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκαν σήμερα ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Στεργίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου Απόστολος Νάνος και Θεόδωρος Τσαλούχας.

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο προαύλιο του Ιδρύματος όπου ο πρόεδρος Παύλος Πάνος ενημέρωσε το προσωπικό για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει και απειλεί άμεσα τη συνέχιση λειτουργίας του Γηροκομείου.

14600886_302854763428056_5728341793108748298_n

 

Όπως είναι γνωστό, χθες, μόλις κατατέθηκαν από τη διοίκηση του Γηροκομείου τα χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο και το επίδομα αδείας, το ΙΚΑ προχώρησε άμεσα σε κατάσχεση, ενώ προχώρησε και σε κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού του προέδρου.

14600843_302854876761378_662896478741121608_n

Το Γηροκομείο Βόλου οφείλει στο ΙΚΑ συνολικό ποσό που ανέρχεται στο 1,3 εκατομμύριο ευρώ και αφορά χρέη των προηγούμενων διοικήσεων.
Η διοίκηση του Ιδρύματος διεκδικεί προσωρινή άρση των λογαριασμών και παράλληλα να προωθηθεί τροπολογία για την αύξηση του αριθμού των δόσεων, πέρα από τις 12, για την αποπληρωμή της οφειλής του Γηροκομείου.

14484820_302854720094727_2980175508011472908_n

Οι εργαζόμενοι είναι σοκαρισμένοι καθώς δεν ανέμεναν μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παύλος Πάνος έχει προειδοποιήσεις πως “αν σήμερα δεν ξεκλειδώσουν οι λογαριασμοί, δεν θα υπάρχουν χρήματα για το φαγητό των ηλικιωμένων, την πληρωμή των προμηθευτών και τις άλλες υποχρεώσεις. Το Ίδρυμα θα κλείσει, αν ισχύσει αυτή η απόφαση”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το