Θ Plus, Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Έκτακτες συσκέψεις για να βρεθούν γιατροί – Οι λύσεις της τελευταίας στιγμής

Έκτακτες συσκέψεις με Ενώσεις, Συλλόγους και φορείς των γιατρών πραγματοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε ο «προσωπικός γιατρός» να μην οδηγηθεί σε απόλυτο ναυάγιο.

Προσωπικός γιατρός: Απογοητευτικά τα στοιχεία

Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, καθώς όπως αποκάλυψε το ethnos.gr παρά την πρόσκληση που απηύθυνε ο ΕΟΠΥΥ σε 10 νέες ειδικότητες γιατρών, μόλις 58 ιδιώτες ειδικοί γιατροί έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα για να παράσχουν υπηρεσίες ως προσωπικοί γιατροί.

Έτσι συνολικά υπάρχουν διαθέσιμοι 1143 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί στο σύστημα.
Αριθμός όμως που δεν μπορεί να καλύψει τους περίπου 8 εκατ. πολίτες (άνω των 16 ετών) που θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό γιατρό έστω κι αν συμπεριληφθούν και οι 2500 προσωπικοί γιατροί του δημοσίου.

Με βάση αυτήν την εικόνα ο νέος θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη, όπως είχαν προβλέψει πολλοί παράγοντες του τομέα της Υγείας.
Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μία προσπάθεια να σωθεί ο «προσωπικός γιατρός» προχωρά σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Αλλαγές που ανακοινώνονται στις Ενώσεις και τους φορείς των γιατρών σε έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες.

Αλλαγές χωρίς αποδοχή

Φαίνεται όμως πως οι νέες αλλαγές που προτείνονται από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους δεν γίνονται αποδεκτές από το σύνολο του ιατρικού κόσμου.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας γνωστοποίησε χθες ότι θα προχωρήσει σε ένα μεικτό σύστημα για τον προσωπικό γιατρό, βάσει του οποίου ιδιώτες γιατροί χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες τους πολίτες αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να εγγράψουν τουλάχιστον 835 πολίτες τους οποίους θα εξετάζουν δωρεάν, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς θα πηγαίνουν για εξέταση με ιδιωτική αμοιβή.

Ένα μικτό σύστημα που δημιουργεί όμως πολίτες δύο ταχυτήτων ενώ καταρρέει και το αφήγημα περί δωρεάν υπηρεσίας.

Ήδη η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος Ευάγγελος Τούλης στο ethnos.gr, δεν αποδέχεται το νέο μικτό σύστημα. Ο κλάδος που θα συναντηθεί μαζί με την Ένωση των Γενικών Γιατρών με τους Πλεύρη Θεμιστοκλέους το απόγευμα, ζητά ο κάθε ασθενής να είναι ελεύθερος να επιλέξει
συμβεβλημένο ή μη ιατρό ως Προσωπικό του Ιατρό.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ένας ασθενής επιλέξει μη συμβεβλημένο γιατρό, θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του την επίσκεψη.
Το μικτό σύστημα πάντως δεν φαίνεται να αποδέχονται και οι Γενικοί Γιατροί που διατηρούν έντονες επιφυλάξεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το