Πολιτισμός

Πρόσωπα που άφησαν εποχή στη Μαγνησία

Του Αντώνη Παπαγεωργίου

Κώστας Καλαντζής (Θεσσαλός)
Από τον Αλμυρό. Μετά τις σπουδές του επιδόθηκε στη φιλολογία και στην ποίηση. Το 1937 εξέδωσε το πρώτο ποιητικό βιβλίο του υπό τον τίτλο: «Το τραγούδι του βουνού», που ήταν εμπνευσμένο από τα βουνά της Γούρας Αλμυρού. Σε κριτικό του σημείωμα ο Τέλλος Άγρας χαρακτήρισε ως εξής αυτό το έργο: «Ό,τι ξέρει κι ό,τι ζει δεν το τραγουδεί ο δημοτικός ποιητής. Ό,τι αγαπά τ’ αναπνέει και δεν το υμνεί. Οι στίχοι του χαρίζουν νιάτα και κάτι σαν ανδρεία».

Κώστας Ζήμερης
Σπούδασε την τέχνη του φωτογράφου και ζωγράφου στην Αμερική, όπου από χρόνια είχε μεταναστεύσει. Επιδόθηκε στη συλλογή όλων των άγνωστων φυσικών καλλονών του Πηλίου, τις οποίες με μοναδική μαεστρία, ζωντάνεψε στον φακό του. Περιήλθε τη Θεσσαλία τρεις φορές και φωτογράφησε όλες τις φυσικές καλλονές και τα αρχαία μνημεία.

Θεόδωρος Αφεντούλης
Από τη Ζαγορά του Πηλίου. Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και γιατρός. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνελεύσεως του 1863 και πρύτανης του Πανεπιστημίου το 1877. Έγραψε τα «Φιλολογικά Πάρεργα», «Στοιχεία Βιολογίας», «Φαρμακολογία» κ.ά. Εργάσθηκε για την επιτυχία της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 και πρόσφερε πολλές υπηρεσίες.

Αντώνιος Τσοποτός
Από την Πορταριά του Πηλίου. Αδελφός του αείμνηστου ιστοριοδίφου της Θεσσαλίας Δημητρίου Τσοποτού. Σπούδασε νομικά και πήγε στη Γερμανία για τελειοποίηση των σπουδών του. Κατά την έκρηξη της επανάστασης του 1878 εγκατέλειψε τις σπουδές του και γύρισε στην αγωνιζόμενη πατρίδα του. Λόγω των πολλών κακουχιών, που υπέστη, προσεβλήθη και πέθανε από ανίατη αρρώστια.

Γεώργιος Ποιμενίδης
Από τους παλιότερους και διακεκριμένους οδοντογιατρούς της πόλης του Βόλου. Άνθρωπος άριστης επιστημονικής μόρφωσης και εγκυκλοπαιδικώτατος. Έχαιρε μεγάλης υπολήψεως και εκτιμήσεως από τον επιστημονικό κόσμο του Βόλου και από όλη την κοινωνία. Διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βόλου και τον προήγαγε με τη σώφρονα και καλή διοίκησή του.

Απόστολος Παπαθανασίου
Από τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Εξάσκησε το εμπόριο των ελαιών από την Αγριά, όπου είχε τις μεγάλες του αποθήκες. Ενδιαφέρθηκε για την πρόοδο του χωριού του και επιδόθηκε στην τοπική πολιτική εκλεγείς πρόεδρος της Κοινότητας. Ως πρόεδρος ωφέλησε πολύ την Κοινότητα και πραγματοποίησε διάφορα κοινωφελή έργα. Πέθανε στην Αγριά.

Δημήτριος Γούσιος
Από τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Ασχολήθηκε με κτηματικές εργασίες και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και υπόληψης για τον ευθύ χαρακτήρα του. Λόγω του μεγάλου του ενδιαφέροντος για το χωριό του εξελέγη από τους συγχωριανούς του πρόεδρος της Κοινότητας και εργάσθηκε επί σειρά ετών για την πρόοδό της. Επί της προεδρίας του έγιναν πολλά κοινωφελή έργα.

Γεώργιος Οικονομίδης
Από τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Έλαβε άριστη εγκυκλοπαιδική μόρφωση. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1878 και κατόπιν διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας του πρώην Δήμου Νηλείας. Αργότερα γραμματέας της Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου. Εργάσθηκε για την πρόοδο του χωριού του και άφησε ζωντανά τα ίχνη των φιλοπάτριδων ενεργειών του. Πέθανε σε μεγάλη ηλικία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το