Ελλάδα

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις 5-6 Σεπτεμβρίου

Σε απανωτές συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, λόγω της επίσημης έναρξης της σχολικής χρονιάς από σήμερα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις ώστε δάσκαλοι και καθηγητές να είναι στη θέση τους στις 11 του μήνα, όταν θα μπουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι το 70% των εκπαιδευτικών των εκπαιδευτικών θα είναι στα σχολεία για το «χτύπημα του κουδουνιού», ενώ οι συνδικαλιστές μιλούν για 30.000 κενά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου η πρώτη «φουρνιά» προσλήψεων αναπληρωτών θα γίνει στις 5-6 του μήνα.

Σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (καθηγητές) έχουν συνάντηση με την υφυπουργό κυρία Ζαχαράκη, ενώ οι δάσκαλοι ήδη συναντήθηκαν μαζί της και συζήτησαν το σύνολο των προβλημάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τις θέσεις του κλάδου. Η υφυπουργός Παιδείας τους ανακοίνωσε, ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προσλήψεων αναπληρωτών, με αριθμό εκπαιδευτικών ανάλογο της περσινής χρονιάς (ίσως και αυξημένο), και σε πρώτη μεγάλη φάση θα καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών. Μάλιστα, όσο αφορά στην παράλληλη στήριξη θα πραγματοποιηθούν, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 6.205 προσλήψεις. Επίσης, τους τόνισε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν.4589/2019 (παλαιοί πίνακες), νόμος τον οποίο έχει απορρίψει η Δ.Ο.Ε. ζητώντας την απόσυρσή του, ενώ θα εξεταστεί από νομική άποψη το τι θα πρέπει να γίνει μετά τη σύνταξη των νέων πινάκων από το Α.Σ.Ε.Π., κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από τον Νοέμβριο.

Οπως ανέφερε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη θα εξεταστεί από το υπουργείο σοβαρά η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι το εισιτήριο για τους αναπληρωτές, θα είναι μειωμένο κατά 50%, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στα ΚΤΕΛ. Επειδή μάλιστα οι εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν σε τουριστικές περιοχές αναμένεται για ακόμη μια φορά να έχουν προβλήματα την στέγη, λόγω έλλειψης σπιτιών, από σήμερα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους δημάρχους των περιοχών όπου παρουσιάζονται προβλήματα στην κατεύθυνση της αποφυγής του φαινομένου των άστεγων εκπαιδευτικών.

Επίσης θα εξεταστεί το ζήτημα της εξίσωσης των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και η αποκατάσταση του ζητήματος που προκλήθηκε σε σχέση με τη διδακτική προϋπηρεσία των αναπληρωτριών, που έκαναν χρήση των βραχυχρόνιων συνδικαλιστικών αδειών . Για την Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, εξετάζεται, αν και υπάρχουν δυσκολίες, όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, η τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά τους Δήμους, που εξαιρούνται φέτος από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός τους με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα αρχίσει κύκλο συναντήσεων με τους δημάρχους των δήμων που εντάσσονται στην τρίτη φάση εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, συναντήσεις στις οποίες ζήτησε να υπάρχει και η συμμετοχή της Δ.Ο.Ε.. Οι δάσκαλοι αναφέρθηκαν στην υπουργό και στον νέο θεσμό, που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση δηλαδή στον “Εκπαιδευτικό εμπιστοσύνης”, για να λάβουν την απάντηση ότι θα είναι εκπαιδευτικός του σχολείου ο οποίος θα μπορεί να καλλιεργεί σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές, να ανιχνεύει και να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων τους και ο οποίος, εξετάζεται η δυνατότητα να έχει ελάφρυνση στο ωράριό του ενώ σε ότι αφορά τον υπεύθυνο κτηρίου έγινε κατανοητό από την πολιτική ηγεσία ότι δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα εκπαιδευτικού.

Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες πάντως υποστηρίζουν ότι τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, γύρω στις 30.000 δηλαδή, εκ των οποίων τα 19.000 περίπου αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ τα υπόλοιπα 11.000 την Πρωτοβάθμια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνουν με βάση τους περσινούς πίνακες και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – δήλωσης περιοχών προτίμησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ λήγει σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Πάντως οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τις ανακοινώσεις του υπουργείου, τονίζοντας ότι η σχολική χρονιά άρχισε (σ.σ επίσημα, οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν υπηρεσία από σήμερα Δευτέρα) και ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσες μόνιμες προσλήψεις θα γίνουν στην ειδική αγωγή ανά ειδικότητα, ενώ για το πρόβλημα της στέγασης δασκάλων και εκπαιδευτικών λένε χαρακτηριστικά ότι εδώ ταιριάζει το «ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι”, αφού αυτό το θέμα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί.

Πανεπιστήμια
Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και τα πανεπιστήμια ης χώρας θα συζητήσουν την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως, με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, παρουσία του υφυπουργού, αρμόδιου για τα ΑΕΙ, Β. Διγαλάκη.

Οι Πρυτάνεις θα ζητήσουν από την υπουργό Παιδείας να ενημερωθούν:
Α. Για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο νέος νόμος για το Ακαδημαϊκό Άσυλο, και,
Β. Για το νομοθετικό προγραμματισμό επί θεμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως θα ενημερώσει τους Πρυτάνεις για τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως για:
1. Τη λειτουργία των Μεταπτυχιακών,
2. Το νέο ρόλο της ΑΔΙΠ στη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών και των διδασκόντων καθώς και των Ιδρυμάτων.
3. Τη επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης Πανεπιστημίων (με διαφορετικό ρόλο απ΄ ό,τι προέβλεπε ο 4009/11)
4. Την απλοποίηση λειτουργίας των ΕΛΚΕ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το