Ελλάδα

Πρόσκοπος του Κόσμου: 17χρονος θαύμα από την Πάτρα στοχεύει στο Νόμπελ Ειρήνης

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το παιδί θαύμα. Ο μικρός… εξερευνητής που έχει την ικανότητα να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα κατακτώντας κάθε μέρα και ένα «άβατο» της παγκόσμιας προσκοπικής κοινότητας. Είναι το μοντέλο του Πολίτη του Κόσμου. Και να ήταν μόνο αυτά; Είναι αριστούχος του μουσικού σχολείου Πατρών, είναι τενόρος, παίζει πιάνο και πολίτικη λίρα. Στα 17 του χρόνια να απολαμβάνει μοναδικών διακρίσεων τιμώντας την Ελλάδα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αναδείχτηκε Πρόσκοπος του Κόσμου, διάκριση που δεν έχει πετύχει ποτέ κανείς άλλος στο παρελθόν.

Από τα πρώτα λεπτά της επικοινωνίας μας αντιληφθήκαμε πως ο Κωσταντίνος Δρακόπουλος δεν είναι ένας συνηθισμένος έφηβος. Είναι ένα παιδί με πολύπλευρες γνώσεις, επικοινωνιακό χάρισμα με κρίση, αντίληψη και σοφία που θα την ζήλευαν έμπειροι επαγγελματίες. Το όνειρο του είναι να γίνει νομικός. Βρίσκεται στην τελική ευθεία των σχολικών σπουδών της Γ΄Λυκείου. Η καραντίνα και ο αποκλεισμός είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για να πραγματοποιήσει τις δράσεις του αλλά με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει μέσα από το προσκοπικό κίνημα του δίνουν πολύτιμη αυτοπεποίθηση και διευρύνουν τους ορίζοντες του.

«Ας αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ΄ότι τον βρήκαμε»
«Έχω επιλέξει να σπουδάσω νομικές και πολιτικές επιστήμες. Μου άρεσε πάντα η ενασχόληση με τα τα κοινά, η βοήθεια στον συνάνθρωπο. Το πιο σημαντικό ερέθισμα ήταν η ενασχόληση με τον προσκοπισμό. Πρέπει όλοι να γίνουμε ενεργά μέλη των τοπικών κοινοτήτων μας. Με την τοπική προσφορά μας συμβάλλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια. Ολοι μας είμαστε το μέλλον και η ελπίδα του κόσμου και όπως έλεγε και ο Πάουελο Μπέιντεν που θεωρείται ο πατέρας του προσκοπισμού: “Ας αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ΄ότι τον βρήκαμε” (creating a better world) όπως είναι και το μότο της παγκόσμιας προσκοπικής κίνησης”. Χωρίς τον προσκοπισμό θα ήμουν εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Δυστυχώς το σχολείο δε μπορεί να δώσει αυτά που δίνει ο προσκοπισμός. Από την άλλη δε μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο αλλά μπορεί να κάνει τα παιδιά ολοκληρωμένους πολίτες».

Έτσι ξεκίνησαν όλα…

Όλα ξεκίνησαν στα 6 του χρόνια. Πήγαινε Β΄ δημοτικού όταν ένας φίλος του του μίλησε για τους προσκόπους και πήρε την απόφαση να περάσει το κατώφλι του Β συστήματος προσκόπων Πάτρας. Τον ενθάρρυνε και η μητέρα του η οποία στο παρελθόν είχε ενεργό δράση. Οταν ο Κωνσταντίνος το αποφάσισε ήταν μία καλή ευκαιρία και για τη μητέρα του Μαρία Καρταπάνη να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Σήμερα ο Κωνσταντίνος είναι επίλεκτο μέλος της ομάδας ανιχνευτών και η μητέρα του ομαδάρχης αλλά και καθηγήτρια Αγγλικών.

«Η απόφαση που άλλαξε τη ζωή μου»
«Από τη μία ο φίλος μου και από την άλλη η μητέρα μου που στο παρελθόν είχε του έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις του με έπεισαν να περάσω το κατώφλι του προσκοπισμού. Ηταν μία απόφαση που άλλαξε τη ζωή μου», είπε ο 17χρονος σήμερα Κωνσταντίνος Δρακόπουλος και συμπλήρωσε: «Ξεκίνησα ως λυκόπουλο στο Β σύστημα προσκόπων Πάτρας. Σε αυτή τη φάση τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να παίζουν και να μαθαίνουν χρήσιμες τεχνικές. Μέχρι και Ε΄Δημοτικού ήμουν λυκόπουλο. Από την ΣΤ Δημοτικού πέρασα στην ομάδα Προσκόπων. Στις ομάδες (ενωμοτίες) μαθαίνουμε προσκοπική τακτική. Και μετά την Γ΄ Γυμνασίου πέρασα στην κοινότητα ανιχνευτών. Εκεί περνάμε στην εξερεύνηση, στη προστασία περιβάλλοντος, στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στον συνάνθρωπο και στην έρευνα πολιτισμού. Μέχρι τώρα Γ Λυκείου είμαι εκεί».

Τι σημαίνει «Πρόσκοπος του Κόσμου»
Το προσκοπικό σύστημα της Πάτρας έχει 170 μέλη και θεωρείται από τα μεγαλύτερα και πιο δυναμικά στην Ελλάδα. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 350 συστήματα με συνολικά 25.000 μέλη. Σχετικά με το ποια είναι ακριβώς η διάκριση του ως Πρόσκοπος του Κόσμου είπε: «Εχει θεσμοθετηθεί από την παγκόσμια οργάνωση προσκόπων και τον ΟΗΕ και έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε νέους 15-26 να αναδείξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους γύρω από το περιβάλλον, την Κοινοτική ανάπτυξη και ειρήνη και να αποκτήσουν εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που αρμόζουν σε έναν πολίτη του κόσμου».

Τι έπρεπε να κάνει…
Τα κριτήρια που αναδεικνύουν κάποιον Πρόσκοπο του Κόσμου είναι: «Για να ονομαστεί κάποιος Πρόσκοπος του Κόσμου πρέπει να κάνει μία ανακάλυψη πάνω σε ένα από τα τρία θέματα που έχουν θεσμοθετηθεί και πάνω σε αυτό το θέμα πρέπει να κάνει εθελοντική υπηρεσία 80 ωρών σε αναγνωρισμένη εθελοντική ομάδα ή ως μονάδα».

Πρώτη… ανακάλυψη στα Τρίκαλα
Για τον Κωνσταντίνο Δρακόπουλο ήταν μία μεγάλη πρόκληση καθώς για να πάρει τη διάκριση έπρεπε να πετύχει τεράστιους και μεγάλους στόχους: «Εγώ έκανα ανακάλυψη που αφορούσε το περιβάλλον στα Τρίκαλα το 2019. Κάναμε σεμινάρια και επισκέψεις. Ηρθαμε σε επαφή με εργοστάσια ανακύκλωσης και με τους μηχανισμού του Δήμου για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ήταν ένα παραγωγικό τριήμερο στα Τρίκαλα».

Εθελοντική προσφορά στη Στροφυλιά
Η δεύτερη δοκιμασία ήταν να κάνει μία ξεχωριστή και πρωτότυπη εθελοντική εργασία: «Επρεπε να βρω τι θα κάνω σαν εθελοντική υπηρεσία. Κάτι που να έχει επίδραση όχι μόν στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπότε έκανα την υπηρεσία μου στον φορέα διαχείρισης υγροτόπων Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, στον Λάππα Αχαΐας. Υποστήριξα την τεχνική και την γραμματειακή υποστήριξη του φορέα, κατέγραψα και παρακολούθησα τους τύπους των οικοτόπων χλωρίδας και πανίδας για προστατευόμενες περιοχές. Κατέγραψα τα είδη προς εξαφάνιση στις λιμονοθάλασσες και παράκτιες περιοχές. Εκανα στατιστική έρευνα σχετικά με τους ρύπους των αμμόλοφων, των λιμνοθαλασσών και της παράκτας περιοχής και βοήθησα το ερευνητικό προσωπικό σε θέματα, έρευνας πεδίου και πυρασφάλειας».

Πέτυχε τρεις στόχους του ΟΗΕ
Οπως είπε ο Κωνσταντίνος Δρακόπουλος μέσω της δράσης αυτής συνέβαλε στην κατάκτηση τριών βασικών προϋποθέσεων του ΟΗΕ από τους 17 συνολικά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης: «Κατάφερα να ανταποκριθώ στο στόχο Νο 11 που είναι οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, το στόχο Νο 13 που είναι η δράση για το κλίμα και το Νο 17 που είναι συνεργασία».

Διαδικτυακή απονομή
Ο Κωνσταντίνος Δρακόπουλος εκπροσωπώντας το Σώμα Ελλήνων προσκόπων έγινε ο πρώτος Έλληνας πρόσκοπος που διακρίθηκε ως ένας από τους 4 καλύτερους Προσκόπους του Κόσμου από την Ευρώπη για τις πιο εμπνευσμένες υπηρεσίες. Οι άλλες τρεις διακρίσεις πήγαν σε μία κοπέλα από τη Γαλλία και σε μία κοπέλα και ένα αγόρι από την Αγγλία. «Διακρίθηκα από την Ευρωπαϊκή προσκοπική περιοχή, την Ευρωπαϊκή διοίκηση προσκόπων. Ολο αυτό έγινε διαδικτυακά μέσω zoom σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2021 παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και Προσκοπισμού παρουσία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του ΟΗΕ και του ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ..

Υποψήφιος στο Youth4Climate
Oι προκλήσεις και οι στόχοι δεν σταματούν για τον Κωνσταντίνο καθώς είναι υποψήφιος να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Youth4Climate. Eίναι ένα event που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη και η Κυβέρνηση της Ιταλίας στο Μιλάνο το Σεπτέμβριο του 2021 και έχει στόχο τη συνάντηση Νέων 15-29 ετών από όλο τον κόσμο ώστε να βρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με νέες καλές πρακτικές και ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, πάντα με βάση τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ».

Το Νόμπελ Ειρήνης
Από το 2018, οι Πρόσκοποι συμβάλλουν έμπρακτα ως Πρεσβευτές στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσω ουσιαστικών απλών ενεργειών αλλά και ολοκληρωμένων προγραμμάτων που απευθύνονται τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του Οργανισμού. Σήμερα, οι Πρόσκοποι έχοντας συνεισφέρει έμπρακτα περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια ώρες κοινωνικής προσφοράς με στόχο την ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το Πρόγραμμα Messengers of Peace, τους προτάθηκε το Nobel Ειρήνης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το