Τοπικά

Πρόσκοποι και Οδηγοί γιορτάζουν μαζί την Ημέρα Σκέψης

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί της Μαγνησίας θα γιορτάσουν από κοινού την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης.
Παιδιά από 5 έως 18 ετών, στελέχη και βαθμοφόροι ενώνονται για να γιορτάσουν μαζί την Ημέρα Σκέψης. Με κοινό όραμα και κοινό στόχο οδηγοί και πρόσκοποι μέσα από το παιχνίδι θα γνωρίσουν την Παγκόσμια Ιστορία τους καλύτερα, θα γνωριστούν μεταξύ τους, θα δημιουργήσουν, θα οραματιστούν , θα προσφέρουν στην κοινωνία τους. Η πόλη μας θα γεμίζει μαντήλια και χαμόγελα. Για μια ακόμα φορά ο Οδηγισμός και ο Προσκοπισμός δίνουν την ευκαιρία στα μέλη τους να ζήσουν κάτι μοναδικό κάτι διαφορετικό. Σας περιμένουμε όλους να μας γνωρίσετε. Θα βρισκόμαστε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 μπροστά από το κτίριο Παπαστράτος για να σας ενημερώσουμε και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση σας σχετικά με τα δύο Σώματα.

 
Στην ανακοίνωσή τους οι πρόσκοποι και οι οδηγοί αναφέρουν:
«Αγαπητέ πολίτη, γονέα, φίλε, αδελφέ Οδηγέ, αδελφέ Πρόσκοπε. Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, καθώς το αίμα ούτε παράγεται , ούτε αντικαθίσταται, μόνο προσφέρεται..Η ανάγκη για προσφορά αίματος δεν σταματά ποτέ..Ας βοηθήσουμε όλοι, κανείς μας ξανά να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να χρειαστεί αίμα, είτε για τον εαυτό του είτε για κάποιον δικό του άνθρωπο.
Έλα να δώσουμε αίμα μαζί, για όλους τους συνανθρώπους μας, μόνο μαζί θα τα καταφέρουμε..και θα νιώθουμε υπερήφανοι όταν κανείς μας δεν θα χρειαστεί να ζητήσει γιατί θα του το έχουμε προσφέρει απλόχερα.
Σας περιμένουμε το Σάββατο τις 11:00 έως και τις 17:00 μπροστά από το κτήριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την συνδρομή της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, να κάνουμε την καλή μας πράξη και θα προσφέρουμε λίγο από το αίμα μας στους συνανθρώπους μας.
Η Έφορος Τοπικού Τμήματος Βόλου Στάμου Αδαμαντία στο μήνυμα της μεταφέρει τα εξής:
Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, Οδηγοί και Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης δημιουργήθηκε το 1926 στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οδηγών, που φιλοξενήθηκε από τις Οδηγούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην κατασκήνωση Edith Macy (σήμερα ονομάζεται Συνεδριακό Κέντρο «Edith Macy»). Οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει μια ειδική ημέρα που οι Οδηγοί και οι Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο σκέφτονται ο ένας τον άλλον και προσφέρουν την ευχαριστία και την εκτίμησή τους για την Παγκόσμια φιλία που βρίσκουν στο Κίνημά μας.Οι απεσταλμένοι επέλεξαν την 22α Φεβρουαρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, καθώς ήταν τα κοινά γενέθλια του Λόρδου Baden Powel, ιδρυτή του Προσκοπισμού, και της γυναίκας του Olave, που υπήρξε η Παγκόσμια Αρχιοδηγός.

Ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Μαγνησίας Κώστας Μαγαλιός στο μήνυμα του τονίζει:

Η 22α Φεβρουαρίου αποτελεί εδώ και δεκαετίες την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και Φίλιας για τις Παγκόσμιες Οργανώσεις της Προσκοπικής και της Οδηγικής Κίνησης.. Μια ημέρα που συμπτωματικά γεννήθηκαν ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης Robert Stephenson Smyth Baden-Powell και η μετέπειτα σύζυγος του  Olave St Clair Soames η οποία υπήρξε η Αρχιοδηγός.

 

Ο Προσκοπισμός είναι μία εθελοντική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, σύμφωνα με το Σκοπό, τις Αρχές και την Μέθοδο που καθόρισε ο Ιδρυτής. Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες, να παραδώσει δηλαδή στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες.

Η Αποστολή του διατυπώθηκε το 1999 στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Durban της Νοτίου Αφρικής ως εξής: Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών βασισμένου στην Προσκοπική Υπόσχεση και Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται σαν άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης αποτελείται από 164 Εθνικές Προσκοπικές Οργανώσεις και περισσότερα από 50.000.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρυτικό μέλος αυτού του διεθνούς Οργανισμού υπήρξε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η μεγαλύτερη εθελοντική Κίνηση Νέων στην Ελλάδα με περισσότερα από 20.000 μέλη. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ιδρύθηκε το 1910 από τον καθηγητή φυσικής αγωγής, Αθανάσιο Λευκαδίτη και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη την χώρα. Η προσφορά του Προσκοπισμού στη νεολαία της πατρίδας μας είναι αδιάλειπτη έκτοτε.

Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά μας, παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και οι Πρόσκοποι της Μαγνησίας τα τιμούν στην 103 χρονη παρουσία τους στην περιοχή μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το