Ελλάδα

Προσκλητήριο Τσίπρα για συνεργασία προοδευτικών δυνάµεων

Tην έναρξη της προεκλογικής περιόδου επισηµοποίησε χθες το Μαξίµου, µε τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει νέο κάλεσµα συστράτευσης µε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, για τη δηµιουργία µιας ευρύτατης συµπαράταξης των προοδευτικών δυνάµεων.
Ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο, διόλου τυχαία, µετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δείξει ότι το σύνολο του κόµµατος επιθυµεί τη διεύρυνσή του για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού µετώπου απέναντι στις δυνάµεις της ακροδεξιάς και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονοµία.

Οµως από τη συνεδρίαση του κοµµατικού οργάνου, που επί της ουσίας προετοίµασε την ΚΕ της ερχόµενης Κυριακής, προκύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε µε απόλυτο τρόπο τα στελέχη του να προσανατολίζονται σε εθνικές εκλογές για τον Οκτώβριο και µάλιστα άφησε αιχµές για όσους εκφράζουν σκεπτικισµό ή επιφυλάξεις κοιτώντας περισσότερο προς τον Μάιο. Μάλιστα, ακόµη και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που φερόταν να πιστεύει ότι το σενάριο του Μαΐου είναι πιο πιθανό, τώρα εµφανίζεται να πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή για την κυβέρνηση είναι να στήσει εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο. Επίσης από την Πολιτική Γραµµατεία προέκυψε πως αυτήν τη στιγµή οι δεδοµένοι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο είναι οι τρεις σηµερινοί ευρωβουλευτές και ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, ενώ περί τα 15 ονόµατα θα ανακοινωθούν στην Κεντρική Επιτροπή. Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατάτµηση των ∆ήµων Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λέσβου, Βελβεντού και ενδεχοµένως και της Σάµου, µε νοµοθέτηµα που θα προωθηθεί τις επόµενες ηµέρες από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις ευρωεκλογές µε ψηφοδέλτιο που θα φέρει τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ» σκέτο, ωστόσο αναζητείται τρόπος ώστε οι συνεργαζόµενες δυνάµεις να εµφανίζονται ισότιµα στο σχήµα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οµοίως το κείµενο της διακήρυξης των ευρωεκλογών που συζητήθηκε χθες θα γίνει αντικείµενο διαβούλευσης και µε τις συνεργαζόµενες δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδική επιτροπή
Εξ αυτού του λόγου η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη συγκρότηση πενταµελούς επιτροπής που θα συντονίσει τις κοινές πρωτοβουλίες ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάµεις που επιλέγουν να συµπορευτούν µαζί του.

Ως εκ τούτου, µία ηµέρα µετά την επίσηµη πρώτη της «Γέφυρας», που τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού µετώπου µε πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και ακριβώς τρεις µήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας επισηµοποίησε και το προσκλητήριο προς τις δυνάµεις της Κεντροαριστεράς. Με δήλωσή του, µετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραµµατείας, ανακοίνωσε:

«Η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήµερα οµοφώνως να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή, την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσµατος για τη δηµιουργία ενός ευρύτατου µετώπου, µιας ευρύτατης συµπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάµεις, κόµµατα, συλλογικότητες αλλά και σε πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο τον προοδευτικό, προκειµένου να αποτραπεί, εν όψει των επόµενων, κρίσιµων ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις µήνες από σήµερα, να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη, της ακροδεξιάς, µε ό,τι συνέπειες µπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες µας, στη δηµοκρατία µας, στην ίδια την Ευρώπη αλλά και να αντιµετωπιστούν αποτελεσµατικά οι κυρίαρχες σήµερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονοµία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για µια απεύθυνση πλατιά, που αφορά, επαναλαµβάνω, όλες τις δυνάµεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου και αντιλαµβάνονται τη µεγάλη ανάγκη σήµερα, στις εξελίξεις που ζούµε στην Ευρώπη, να αντιµετωπιστούν αυτοί οι δύο µεγάλοι κίνδυνοι».

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε εάν πιστεύει πως θα ανταποκριθούν η Φώφη Γεννηµατά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, περιορίστηκε να πει ότι «η πρόταση είναι ειλικρινής» και ότι «απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο».

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανήλικος «χτύπησε» σε πλυντήριο αυτοκινήτων

  Ένας ανήλικος κοντά στα 18, που δεν τα έχει όμως συμπληρώσει ακόμη, συνελήφθη το…

3 Απριλίου 2024

Την Παρασκευή η απολογία του 28χρονου που συνελήφθη  με πάνω από 300 δόσεις κοκαΐνης

  «Καβάτζα» με κοκαΐνη στον Σωρό είχε ένας 28χρονος ο οποίος συνελήφθη προχθές το απόγευμα…

3 Απριλίου 2024

Β.Καρολίνα: Περισσότεροι από 150 φοιτητές του Πανεπιστημίου διαγνώστηκαν με καρκίνο

Περισσότεροι από 150 φοιτητές, απόφοιτοι και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστήμιου Βόρειας Καρολίνας διαγνώστηκαν με καρκίνο.…

2 Απριλίου 2024

Forbes: Ακόμα πιο πλούσιοι κατά 72 δισ. δολάρια έγιναν πέρσι οι Ρώσοι μεγιστάνες

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας αύξησαν πέρυσι τον πλούτο τους κατά 72 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας…

2 Απριλίου 2024

Tο 10o Δημοτικό Νέας Ιωνίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

2 Απριλίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου και το 10o Δημοτικό Νέας Ιωνίας Μαγνησίας δεν…

2 Απριλίου 2024

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου ευχαριστεί το Ίδρυμα Λασκαρίδη για την απορρύπανση της ακτογραμμής του Ανατολικού Πηλίου

Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης για…

2 Απριλίου 2024