Τοπικά

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή μαθητών/μαθητριών στη δημοσίευση του 1ου τεύχους του μαθητικού περιοδικού Logoπλάστης

Όπως είναι γνωστό, η ΔΔΕ Μαγνησίας έχει εξαγγείλει την κυκλοφορία επιστημονικού ηλεκτρονικού μαθητικού περιοδικού με την επωνυμία «Logoπλάστης» και ISSN: 2945-2201. Στο περιοδικό που θα κυκλοφορεί δύο φορές κάθε Σχολικό Έτος, μαθητές/τριες των Σχολείων αρμοδιότητας ΔΔΕ Μαγνησίας θα καταθέτουν τις προσωπικές τους δημιουργίες έργων λόγου.

Το έργο λόγου των μαθητών/τριών θα πρέπει να είναι ατομικό και να αφορά σε ποίηση (έως 20 στίχοι) και πεζογραφία (διήγημα / μικροδιήγημα – bonsai έως 700 λέξεις), με μια συγκεκριμένη θεματική που θα ορίζεται κάθε φορά. Θα συνοδεύεται από λογοτεχνική ανάλυση του/της επιβλέποντος εκπαιδευτικού (έως 350 λέξεις) ως καταγραφή της διαδικασίας διερεύνησης της φόρμας και του περιεχομένου του υπό ένα ενημερωτικό πρίσμα που σκοπό έχει την δημιουργία ενδιαφέροντος προς τον αναγνώστη, την κατανόηση και την εκτίμηση του. Καινοτομία του περιοδικού αποτελεί το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες θα καταθέτουν τις δημιουργίες τους τόσο στα ελληνικά όσο και σε μια από τις τρεις διδασκόμενες στο ελληνικό σχολείο ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά). Έργα λόγου γίνονται δεκτά για δημοσίευση με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευθεί ή έχουν υποβληθεί προς δημοσίευση σε άλλο επιστημονικό περιοδικό είτε μερικώς είτε ολικώς. Τα έργα των μαθητών και οι σχετικές λογοτεχνικές αναλύσεις των εκπαιδευτικών θα αποτελούν ενιαίες δημοσιεύσεις στις οποίες θα αναφέρονται ως συγγραφείς τόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες όσο και οι εκπαιδευτικοί – συντάκτες των συνοδευτικών λογοτεχνικών αναλύσεων.
Οι μαθητές μοιράζονται τα κείμενά τους, γίνονται κριτικοί αναγνώστες, ασκούνται στην συγγραφή. Στόχος είναι να αποτελέσει το περιοδικό αφορμή για μια άλλη σχέση των εφήβων με τη λογοτεχνία, βιωματική και δημιουργική, αλλά ταυτόχρονα κι ένα βήμα διαλόγου, από το οποίο θα ακούγεται η φωνή της νέας γενιάς, οι πόθοι, οι φόβοι, οι ελπίδες, οι ανησυχίες της και η κριτική της για το ρυθμό και τον τρόπο ζωής. Ίσως το εγχείρημα να είναι δύσκολο. Στον κόσμο των εφήβων στον οποίο επικρατούν το tik tok, το instagram, το youtube υπάρχει λίγος χώρος αλλά και χρόνος για το «ταξίδι» της γραφής. ‘Όμως πιστεύουμε στα ταξίδια, τα ονειρευόμαστε και είμαστε εμείς που θα δημιουργήσουμε τις ευνοϊκές εκείνες συνθήκες στις τάξεις μας και στα σχολεία μας, ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι του Λογοπλάστη. Ας συνεργαστούμε, ας οργανωθούμε, ας εμπνευστούμε και ας εμπνεύσουμε τα νέα παιδιά να γράψουν, να χρησιμοποιήσουν την «γλώσσα» ως εικονοποίηση εσωτερικών τοπίων.

Για το πρώτο τεύχος, με έκδοση τον Απρίλιο του 2024, η θεματική που έχει οριστεί από την επιστημονική επιτροπή, είναι «το Ταξίδι»,
Πραγματικό ή φανταστικό, ταξίδι του νου, ταξίδι στο μέλλον ή στο παρελθόν, παλαιοί και σύγχρονοι τόποι, η κουλτούρα του ταξιδευτή, ο τύπος του τουρίστα, τα πολλαπλά «νοήματα» του ταξιδιού, συναρτώμενα με ατομικές περιέργειες (εξερεύνησης του κόσμου και του εαυτού) αλλά και με κοινωνικές – οικονομικές ανάγκες «επιβίωσης», η συμβολική-μεταφορική διάσταση του ταξιδιού ως τόπου αυτογνωσίας, μετουσίωσης της πραγματικότητας διά της φαντασίας και πολιτισμικής «πραγματογνωσίας».
Η Προθεσμία Υποβολής των έργων και των συνοδευτικών αναλύσεων αρχίζει σήμερα, 15 Μαρτίου 2024 και λήγει την 30η Απριλίου 2024.
Καλούνται οι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ05 (Γαλλικής), ΠΕ06 (Αγγλικής), ΠΕ07 (Γερμανικής) των Σχολείων της ΔΔΕ Μαγνησίας να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν, να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν την προσπάθεια των μαθητών.
Λίαν συντόμως οι παραπάνω εκπαιδευτικοί θα παραλάβουν –εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής της έκδοσης – υποστηρικτικό υλικό, υλικό επιστημονικής καθοδήγησης αλλά και τεχνικές οδηγίες για τη σύνταξη και τον τρόπο αποστολής των έργων των Δημοσιεύσεων στην Επιτροπή.

 

Share
Ετικέτες: logoπλάστης

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτος ληστής ξυλοκόπησε ηλικιωμένο με κινητικά προβλήματα μέσα στο σπίτι του

Ίχνος συμπόνοιας δεν έδειξε ένας 44χρονος Έλληνας που εισέβαλε στο σπίτι ενός ανυπεράσπιστου ηλικιωμένου σε…

15 Μαρτίου 2024

Την Τρίτη η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Ρήγα -Φεραίου

Παρακαλούμε όπως προσέλθετε στο Δημαρχείο (Βελεστίνο) και στην αίθουσα συνεδριάσεων , την Tη Τρίτη 19…

15 Μαρτίου 2024

Συνάντηση Διοίκησης ΣΘΕΒ με τον Πρέσβη των ΗΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρηματικών συνεργασιών

Συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης του ΣΘΕΒ και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George…

15 Μαρτίου 2024

Στον αερολιμενάρχη Κεντρικής Ελλάδας η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Αλμυρού

ο Αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Αλμυρού και είχε συνάντηση…

15 Μαρτίου 2024

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται και για ποιους είναι αργία

Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία για τους εργαζομένους του δημοσίου, αλλά όχι τους μισθωτούς του…

15 Μαρτίου 2024

Ξεκινάει σύντομα τη λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο -Στέγη Μητέρας του Δήμου Αλμυρού

Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Στέγη Μητέρας του Δήμου…

15 Μαρτίου 2024