Ελλάδα

Προσφυγικές ροές δίχως τέλος – Πάνω από 15.200 άτομα στα νησιά του Αιγαίου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων από την Τουρκία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, αυτή τη στιγμή (11 Νοεμβρίου) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται συνολικά 15.231 άτομα, από περίπου 13.000 που βρίσκονταν εκεί πριν από δύο μήνες.

Ειδικότερα, στη Λέσβο, που αντιμετωπίζει και τις μεγαλύτερες ροές, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 8.170 άτομα, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε 85, την ίδια στιγμή που στη Χίο είχαμε 66 νέες αφίξεις προσφύγων, με τα άτομα που είναι εκεί να ανέρχονται σε 2.397. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Σάμο, με 2.397 πρόσφυγες να παραμένουν στο νησί, ενώ σε Λέρο και Κω τα νούμερα είναι σαφώς χαμηλότερα (997 και 1.127 αντίστοιχα).

Nέες αφίξεις

Μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 10/11, πλωτό σκάφος της Frontex προέβη στον εντοπισμό και στη διάσωση 62 προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου Μυτιλήνης, οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, ενώ το ελληνικό Λιμενικό Σώμα προέβη στον εντοπισμό και στη διάσωση 44 προσφύγων, επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, στη θαλάσσια περιοχή Μυτιλήνης ν. Λέσβου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση στα νησιά, αντί να βελτιώνεται σταδιακά λόγω χειμώνα, επιβαρύνεται, με τις συνθήκες να είναι τραγικές τόσο στα hotspots, όσο και στα κρατητήρια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τους υπεράριθμους παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο συγκεντρωτικός πίνακας της 11ης Νοεμβρίου 2017:

Το ρεπορτάζ του Guardian

Τις προηγούμενες ημέρες, τις εντάσεις ανάμεσα στην τοπική κοινωνία της Λέσβου και της ελληνικής κυβέρνησης, με αφορμή τον υπερπληθυσμό στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κατέγραψε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, επισημαίνοντας ότι οι δημοτικές Αρχές αντιδρούν οργισμένα στις προτάσεις περί επέκτασης των καταυλισμών και δημιουργίας νέων, θεωρώντας ότι έτσι θα λειτουργήσουν ως δέλεαρ για νέους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η εκρηκτική διάθεση είναι ανάλογη με τον αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο», έγραφε το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται μόνο στον καταυλισμό της Μόριας, που κατασκευάστηκε για την προσωρινή στέγαση όχι περισσότερων των 2.000 ανθρώπων.

Και συνέχιζε αναφέροντας ότι σε μια πόλη όπως η Μυτιλήνη, με πληθυσμό περί τις 30.000 κατοίκους, ζουν σε διάφορες επίσημες και ανεπίσημες δομές περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκλωβιστεί λόγω της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και αναμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, δε, ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτρέπει να μετατραπεί το νησί σε μια τεράστια φυλακή. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πολιτικές που μετατρέπουν τη Λέσβο και άλλες παραμεθόριες περιοχές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου καταρρακώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε. «Η κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα και να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους από το νησί».

Και ο Guardian κατέληγε αναφέροντας ότι αξιωματούχοι στην Αθήνα, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, αποφεύγουν να επιρρίψουν ευθέως στην Τουρκία την ευθύνη για την αύξηση των προσφυγικών ροών, αποδίδοντάς την στην ένταση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Είμαστε γείτονες της Τουρκίας, δεν είμαστε το Λουξεμβούργο και άρα είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας. «Αυτό που βλέπουμε είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Όποτε η Τουρκία θέλει να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη ανοίγει τη στρόφιγγα και αφήνει να περάσουν περισσότεροι άνθρωποι».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το