Τοπικά

Προσφυγή Κουφοντίνα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου μετά την άρνηση για άδεια από τη φυλακή

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου προσέφυγε, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ο έγκλειστος των φυλακών Κασσαβέτειας Δημ. Κουφοντίνας, προκειμένου να του χορηγηθεί εορταστική άδεια από το σωφρονιστικό κατάστημα, μετά την απόρριψη του σχετικού αιτήματός του από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής. Το Συμβούλιο πλημμελειοδικών αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, για να εξετάσει το αίτημα Κουφοντίνα.

Ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια εκτελεστής της 17 Νοέμβρη υπέβαλε αίτηση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, να του χορηγηθεί άδεια διάρκειας 9 ημερών, αίτημα που ωστόσο απορρίφθηκε.

Στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου κρατείται από τον Αύγουστο του 2018, όταν μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Το Πειθαρχικό συμβούλιο του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης των φυλακών Κασσαβέτειας αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος του ισοβίτη, ώστε το ζήτημα να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχει απορρίψει άλλες τρεις φορές το τρέχον έτος αντίστοιχα αιτήματα του Κουφοντίνα για χορήγηση αδείας από τις φυλακές Κασσαβέτειας.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, το οποίο είχε πει το πρώτο «όχι» μετά από 6 διαδοχικά «ναι» στον επιχειρησιακό αρχηγό της 17Ν.

-Ο νομοθέτης αναφέρεται σε καταδίκους σε ισόβια κάθειρξη ως έχοντες δικαίωμα αδείας, όχι όμως και σε καταδίκους σε περισσότερες της μίας ισόβιας κάθειρξης. Αυτό, κατά τους δικαστές, σημαίνει πως δεν επιθυμεί να χορηγούνται τέτοιες άδειες.

– Οι δικαστές κάνοντας ερμηνεία των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα, επισημαίνουν πως οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που αυτός θέτει για την άδεια, «στηρίζονται στην παρούσα εκτίμηση της προσωπικότητας και της εν γένει τρέχουσας διαγωγής του κρατουμένου, με σκοπό να στοιχειοθετηθεί η πρόβλεψη για καλή χρήση της άδειας». Και αφού ξεκαθαρίζουν πως προφανώς «στην έννοια του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου», προσθέτουν πως «ευλόγως  η έννομη τάξη συναρτά τον σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με τον σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών, προεχόντως αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων». Με βάση αυτή την παραδοχή, παραθέτουν σειρά δηλώσεων του Κουφοντίνα, οι οποίες κατά την γνώμη τους, δείχνουν το αντίθετο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το