Κατηγορίες: Ελλάδα

Προσαγωγές στην Αθήνα για τον Βέλγο τζιχαντιστή

Ένα άτομο, που ταιριάζει σε χαρακτηριστικά, με τον αρχηγό του πυρήνα τζιχαντιστών «Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ», που θα επιχειρούσε επίθεση στη πόλη Βερβιέ του Βελγίου, έχουν προσαγάγει οι Ελληνικές διωκτικές αρχές, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Εντοπίστηκε μαζί με τρεις ακόμη υπόπτους, σε περιοχή της Αττικής.

Οι αστυνομικοί άμεσα έλαβαν δακτυλικά του αποτυπώματα, γενετικό υλικό και φωτογραφίες του, τα οποία θα σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Βελγίου, προκειμένου να ταυτοποιηθεί αν πρόκειται για τον 27χρονο φερόμενο αρχηγό και χρηματοδότη της επιχειρούμενης επίθεσης των τζιχαντιστών στο Βέλγιο.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ότι  έχουν εντοπιστεί και κινητά τηλέφωνα για τα οποία έχει ζητηθεί άμεση άρση απορρήτου των επικοινωνιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο προσαχθέντας έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με κρατούμενο των φυλακών της Λιέγης, για τον συντονισμό των επιθέσεων.

Βέλγοι αξιωματούχοι επισήμαιναν, ότι αυτά τα τηλεφωνήματα εντοπίστηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα.

Προς το παρόν οι ελληνικές αρχές είναι φειδωλές στη δημοσιοποίηση πληροφορίων. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο προσαχθέντας είχε στην κατοχή του ταξιδιωτικά έγγραφα, που να τον πιστοποιούν ως τον συγκεκριμένο ύποπτο. Σημειώνεται ότι ο 27χρονος που αναζητούν οι Βελγικές αρχές είναι Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών. Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, πρόκειται για άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τις μάχες στη Συρία και τώρα βρισκεται στην Ελλάδα.

Ο «Έλληνας» τζιχαντιστής

Το φθινόπωρο του 2014, η ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδόσει την πρώτη απαγόρευση Έλληνα τζιχαντιστή. Αφορούσε τον 28χρονο σήμερα άνδρα, που τον Ιούλιο του 2014 ταξίδεψε στη Συρία και εισχώρησε σε στρατόπεδο τζιχαντιστών, ενώ φέρεται να πολεμά για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο συγκεκριμένος Ελληνας τζιχαντιστής πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001.

Πρόκειται για άνδρα με μητέρα συριακής καταγωγής, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., διέμενε στην Αθήνα και έφυγε το περασμένο καλοκαίρι χωρίς τη συγκατάθεση του Έλληνα πατέρα του. Η μητέρα του, προχωρούσε και εκείνη σε «πολεμικές» αναρτήσεις στο διαδίκτυο, υπερασπιζόμενη τις βαρβαρότητες του ISIS, η οποία ταξίδευσε στη Συρία λίγο καιρό αργότερα.

Μητέρα και γιος, είχαν συχνές παρουσίες στη φερόμενη «γιάφκα τζιχαντιστών» στην Καλλιθέα, τους επισκέπτες της οποίας, επιτηρεί, παρατηρεί και ερευνά η «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. Η ίδια απόφαση απαγόρευσης επαναπατρισμού πρόκειται να εφαρμοστεί για οποιονδήποτε άλλο έχει την ελληνική υπηκοότητα και έχει στρατευθεί στις τάξεις των φανατικών φονταμενταλιστών, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση άμεσης απέλασης οποιουδήποτε διαπιστώνεται να διατηρεί δεσμούς με τους αιμοσταγείς τρομοκράτες.

Η «λίστα» της EUROPOL

Πολύ πρόσφατα και πριν την αποτροπή της επίθεσης στο Βέλγιο, η EUROPOL με κατεπείγον σήμα της έστειλε λίστα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες 7 τζιχαντιστών, που ενδέχεται να επιχειρήσουν τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα οχήματα σε ευρωπαϊκή χώρα έως τις 17 Ιανουαρίου 2015 (σήμερα). Στο συγκεκριμένο σήμα ζητήθηκε από τις ελληνικές διωκτικές αρχές να ερευνήσουν αν πρόκειται για υπαρκτά πρόσωπα, αν έχουν περάσει από την Ελλάδα και αν ναι να δοθούν τα στοιχεία τους προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνησή τους μέσω αεροδρομίων χωρών της Ε.Ε..

Από τις πρώτες έρευνες στελεχών των αρμοδίων διωκτικών αρχών, δεν είχαν εντοπιστεί άτομα με τα συγκεκριμένα στοιχεία ταυτότητας, ενώ δεν είχε υπάρξει ταυτοποίηση των φωτογραφιών τους με κατά καιρούς προσαχθέντες. Επισημαίνεται ότι η συνεργασία των διωκτικών αρχών ευρωπαϊκών χωρών και η ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων έχει ενταθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο σήμα συμπεριλαμβανόταν και το όνομα της 26χρονης Χαγιάτ Μπουμεντιέν, συντρόφου του Αμεντί Κουλιμπαλί, πρωταγωνιστή της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει περάσει από τη χώρα μας, όπως και να υπάρξουν έντονες αναζητήσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής της προς χώρες της Ε.Ε.. Οι ύποπτοι της λίστας, σύμφωνα με το επείγον σήμα, φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με ιδιώτες από τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία αλλά και τη Ρωσία, μέσω τσετσένου ισλαμιστή. Τα άτομα αυτά φέρεται να έχουν εκπαιδευτεί στην Υεμένη, όπως και τα αδέρφια Κουασί, που αιματοκύλισαν το γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo». Πιθανές χώρες εκδήλωσης της επίθεσης ήταν η Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η αντι-τζιχαντιστική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.

Θυμίζουμε ότι στην ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί μία «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα δίωξης, εκτίμησης απειλών και εξωτερικών κινδύνων, που επικαιροποιεί τη δράση της και επικεντρώνεται πλέον στη διέλευση ή διαμονή ακραίων τζιχαντιστών στην Ελλάδα, ενδεχομένως και χρηματοδότησης των συντρόφων τους στη Συρία.

Η ειδική ομάδα «δίωξης τζιχαντιστών» πρόσφατα είχε προχωρήσει στη σύνταξη μιας έκθεσης ανάλυσης κινδύνου αναφορικά με τους τζιχαντιστές. Η έκθεση-ανάλυσης κινδύνου, περιείχε χαρακτηριστικά αυτών των ομάδων και των μελών της. Περιγράφει την κίνησή τους σε ομάδες των 2 έως 4 ατόμων, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 40 χρόνων, με τους σαλαφιστές-ακραίους ισλαμιστές, να έχουν χαρακτηριστικό σημάδι στο μέτωπο από τις επαναλαμβανόμενες προσευχές.

Επισημαίνονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως αυτή του 28χρονου, και της μητέρας του που σήμερα βρίσκονται στη Συρία και πολεμούν στο πλευρό του ISIS. Ενός υπηκόου Δανίας, συριακής καταγωγής που εντοπίστηκε στον Έβρο με ένα ζευγάρι… κυάλια, δύο ακόμη ανδρών από Γαλλία και Δανία, επίσης συριακής καταγωγής που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή κατέχοντας μαχαίρια. Ασθενοφόρο όχημα ιδιωτικής κλινικής της Αγγλίας, πέρασε από τα σύνορα του Εβρου για Συρία, ως όχημα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δύο νεκροί, μία «γιάφκα»

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα που έμεναν στην Ελλάδα σκοτώθηκαν στη Συρία, συμμετέχοντας στις βαρβαρότητες του  ISIS.

Σε αυτή την έκθεση ανάλυσης κινδύνου επισημαίνεται η ύπαρξη ενός «σπιτιού» στην Καλλιθέα και ο ρόλος ενός «ιμάμη-καθοδηγητή», στο οποίο προσεγγίζουν άτομα συριακής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια. Στο συγκεκριμένο οίκημα είχε συχνές παρουσίες και ο 28χρονος που φέρεται από τον περασμένο Ιούλιο να πολεμά στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία.

Άλλα επτά άτομα, συριακής καταγωγής, κάποια από τα οποία διαμένουν έως και 25 χρόνια στη χώρα μας, έχοντας πάρει ελληνική ιθαγένεια, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών.

Οι «ύποπτοι» και τα social media

 Οι επτά «ύποπτοι» στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, κυρίως μέσα από το Facebook και Twitter, να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, επιλέγοντας διάφορα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, με τις δραστηριότητες, συναλλαγές και επικοινωνίες τους να βρίσκονται κάτω από έντονη αστυνομική επιτήρηση, χωρίς προς το παρόν να έχει προκύψει κάτι «επικίνδυνο».

Οι δύο από αυτούς είχαν επιχειρήσει να ταξιδεύσουν στη Συρία, αλλά φαίνεται πως αποτράπηκε η υλοποίηση αυτού του ταξιδιού. Οι παραπάνω διαπιστώσεις έχουν προέλθει από την πολύμηνη έρευνα, συνεργασίες και ανταλλαγή πληροφοριών, στελεχών του τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με αντίστοιχες διωκτικές υπηρεσίες του εξωτερικού, για άτομα που ταξιδεύουν σε εμπόλεμες περιοχές.

Η ανησυχία των αρμόδιων διωκτικών αρχών της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε. έγκειται κυρίως στην «επιστροφή» εκείνων που ταξίδευσαν στην Συρία, όπως διαπιστώνεται από τις αιματηρές περιπτώσεις στο Παρίσι και το Βέλγιο.

πηγή www.thetoc.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εκδήλωση μνήμης στο προαύλιο του Αγίου Βασιλείου Βόλου – Της συνοικίας «και κοντυλιά δεν έγραψα δίχως ν’ αναστενάξω…»

  Στον Άγιο Βασίλειο, τη μεγάλη συνοικία της πόλης, η οποία δέχτηκε ένα ακόμη κύμα…

29 Μαΐου 2024

Εντυπωσίασαν τα παιδιά του ΝΟΒΑ στο Ευρωπαϊκό Καλλιτεχνικής Κολύμβησης Παίδων-Κορασίδων

Στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης Παίδων-Κορασίδων και τα παιδιά…

29 Μαΐου 2024

ΑΠΟΒ: Γενική Συνέλευση στις 14 Ιουνίου

Τα μέλη της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Βόλου (Α.ΠΟ.Β.) καλούνται στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου, που θα…

29 Μαΐου 2024

Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο 23χρονος Λαρισαίος που έπεσε από μπαλκόνι δευτέρου ορόφου

Σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο 23χρονος που προχθές το βράδυ έπεσε από μπαλκόνι δευτέρου…

29 Μαΐου 2024

Αυτός είναι ο άντρας που σκοτώθηκε χθες σε τροχαίο έξω από τα Φάρσαλα

Νεκρός είναι ο Αναστάσιος Σπέντζος, μετά από τροχαίο που σημειώθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι στους…

29 Μαΐου 2024

Σήμερα στον Εισαγγελέα ο 53χρονος για το επεισόδιο στο Μ. Περιβολάκι

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα ο 53χρονος που συνελήφθη χθες βράδυ για πρόκληση σωματικών…

29 Μαΐου 2024