Τοπικά

Προς υλοποίηση ο βοτανικός κήπος στην Όθρυ

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία βοτανικού κήπου στην ορεινή περιοχή της Όθρυος, μετά τη δικαίωση του Δήμου Αλμυρού από την Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 Ν. Μαγνησίας και Καρδίτσας. Η δικαίωση της Δημοτικής Αρχής στην προσφυγή που άσκησε κατά της απόρριψης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας δύο σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλάζει τα δεδομένα και ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας θα μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο Δήμος Αλμυρού με τις αριθμ. 90/2017 και 91/2017 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα την δωρεάν παραχώρηση για 50 χρόνια δημοτικής έκτασης στην ορεινή περιοχή της Όθρυος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τη δημιουργία βοτανικού κήπου. Στη θέση «Τσαϊράκι» της Τοπικής Κοινότητας Κοκκωτών υπάρχει δημοτική έκταση 60,67 στρεμμάτων, που πληροί τα κριτήρια (πρόσβαση σε βασικές υποδομές όπως νερό, ηλεκτρισμός, οδοποιία και με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης) και για την οποία απαιτείται πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο και ο Δήμος Αλμυρού και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν την παραχώρηση.
Στις 15 Ιουνίου 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας είπε «όχι» στον Δήμο Αλμυρού. Με τις υπ’ αριθμ. 985/62085 και 986/62093 αποφάσεις που υπέγραψε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, Νίκος Ντίτορας, ακύρωσε τις δύο προαναφερθείσες πράξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού (90/2017 και 91/2017), παραθέτοντας μία σειρά από λόγους που έκρινε ότι ίσχυαν.
Όπως ήταν φυσικό, ασκήθηκε προσφυγή κατά της απόφασης Ντίτορα στην Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 Ν. Μαγνησίας και Καρδίτσας, που συνεδρίασε στις 5/9/2017, για να ασχοληθεί με την υπόθεση. Έτσι, σύμφωνα με την αρ. 33/2017 απόφαση της Ειδικής Επιτροπής έγινε τυπικά και ουσιαστικά δεκτή η προσφυγή του Δήμου Αλμυρού κατά των αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «οι αποφάσεις του Συντονιστή ήταν εσφαλμένες ως προς το διατακτικό τους» και πως «οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού ήταν νόμιμες».

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης

Δ. Εσερίδης: Η απόφαση μας δικαίωσε

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης μόλις έλαβε στα χέρια του την απόφαση, που καθαρογράφτηκε στις αρχές Οκτωβρίου (4/10 για την ακρίβεια), δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση της υπόθεσης. «Νιώθω δικαιωμένος από την απόφαση που έλαβε η Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152, αφού αποδείχθηκε πως ακολουθήσαμε τη νόμιμη διαδικασία και δεν συνέτρεχαν λόγοι ακύρωσης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Εσερίδης, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για τη… γραφειοκρατία: «Στην Ελλάδα, για την υποβάθμιση μίας περιοχής, για την ύπαρξη μιζέριας και κακομοιριάς, μόνο ένα πράγμα ευθύνεται. Η γραφειοκρατία. Εάν οι κυβερνώντες θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να έρθει πραγματικά η ανάπτυξη, οφείλουν να πάρουν ριζοσπαστικά μέτρα για την πάταξη της γραφειοκρατίας, που εξελίσσεται σε τροχοπέδη για οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια».
Ο Δήμαρχος Αλμυρού εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει συνάντηση με στελέχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πρότεινε τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου στην Όθρυ. «Ο βοτανικός κήπος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή. Μόνο οφέλη θα προκύψουν για τον πρωτογενή τομέα και θα αξιοποιηθούν τόσο το όρος της Όθρυος, όσο και η πόλη του Αλμυρού και τα γύρω χωριά», κατέληξε ο κ. Εσερίδης στις δηλώσεις που έκανε στη «Θ».

Ο κ. Ηρακλής Παυλίδης δρομολογεί την ίδρυση συλλόγου που θα συνεπικουρεί το έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής

Στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρέθηκαν και πολίτες, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, να πάρει σάρκα και οστά το όνειρο της δημιουργίας βοτανικού κήπου στην Όθρυ.
Ο κ. Ηρακλής Παυλίδης ανήκει στην ομάδα των ιδιωτών, που έκαναν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και ο οποίος στο άκουσμα της δικαίωσης στην προσφυγή που έγινε, δήλωσε: «Όλοι νιώθουμε μεγάλη χαρά, αφού πρόκειται για ένα έργο, που θα βοηθήσει την πατρίδα μας. Από το 2015 που κατατέθηκε η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Δήμο Αλμυρού, «σκοντάφταμε» συνεχώς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Όμως, τέλος καλό, όλα καλά. Όταν ο βοτανικός κήπος ολοκληρωθεί, θα επικεντρωθούμε στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων, ενώ θα δημιουργηθεί και τράπεζα σπόρων. Ας μη ξεχνάμε ότι στη Βρύναινα παράγεται σχεδόν το 80% της συνολικής παραγωγής τσαγιού από την ποικιλία «Sideritis raeseri» σε ολόκληρη τη χώρα. Θα τονωθεί ακόμη περισσότερο η αγορά, επενδύοντας στον πλούτο της Ελλάδας, όπου φύονται πάνω από 6.000 διαφορετικά είδη βοτάνων. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτρη Εσερίδη, αλλά και τον κ. Χρήστο Λύκα, καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έδειξε μεγάλη υπομονή και κράτησε «ζωντανή» την υπόθεση, για όσο διάστημα χρειάστηκε».
Το επόμενο βήμα από πλευράς του κ. Παυλίδη θα είναι η ίδρυση ενός συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα συνεπικουρεί το έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άλλωστε, πέρα από την αρχική έκταση των 60 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε, υπάρχει η προοπτική να επεκταθεί σε 300 στρέμματα με την εμπλοκή κι άλλων Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Η ονομασία του συλλόγου θα είναι «Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Όθρυος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Βόλου το καταστατικό του υπό ίδρυση συλλόγου. Απηύθυνε δε κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια, οι οποίοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί του στον αριθμό 6977-594081.

του Χριστόφορου Σεμέργελη

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το