Τοπικά

Προς παραίτηση του προέδρου ΔΣΒ από Επιτροπή Εργασίας για δικαστικό μέγαρο – Στο υπουργείο αναζητούν οικόπεδο στο κέντρο του Βόλου

Την παραίτησή του από την Επιτροπή Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Βόλου πρόκειται να υποβάλει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός των αμέσως προσεχών ημερών ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάζαρος Γαϊτάνης.

Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, της παραίτησης του κ. Γαϊτάνη από την Επιτροπή θα είναι η σημειούμενη καθυστέρηση στην επίλυση του χρόνιου κτιριολογικού προβλήματος του δικαστικού μεγάρου Βόλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο υπουργείο αναζητούν οικόπεδο στο κέντρο της πόλης του Βόλου, που να πληροί τις προϋποθέσεις για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, τέτοιο οικόπεδο δεν υπάρχει και οι μοναδικές λύσεις είναι είτε η επιλογή του οικοπέδου των φυλακών στο τέλος της οδού Μεταμορφώσεως, είτε της Στέγης Ανηλίκων στη Ν. Ιωνία, στην περιοχή του Αγ. Νεκταρίου.
Ο πρόεδρος του ΔΣΒ φέρεται έντονα δυσαρεστημένος από τη μη επίλυση του χρόνιου προβλήματος και κάνει λόγο για κοροϊδία από το υπουργείο. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, ο κ. Γαϊτάνης είχε προειδοποιήσει με επιστολή του προς τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σάρλη, ότι θα αποχωρήσει από την Επιτροπή Εργασίας, αν δεν βρεθεί λύση άμεσα.
Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Εργασίας συμμετέχουν τέσσερις προϊστάμενοι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης, η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Βόλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β. και η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 27-7-2016, ύστερα από πρόσκληση του τότε γενικού γραμματέα κ. Κώστα Κοσμάτου. Στη συνεδρίαση ο ίδιος, μεταφέροντας την άποψη της ηγεσίας του υπουργείου, δεσμεύθηκε ότι η κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο θα συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του υπουργείου για το 2017. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η μεταστέγαση υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου, ύστερα από αναζήτηση κτιρίου μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ας σημειωθεί ότι στις υπηρεσίες του υπουργείου έχει παραδοθεί μελέτη του 2014, επιτροπής του Δήμου Βόλου, που παρουσιάζει προς αξιολόγηση επτά οικόπεδα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου.
Ο πρόεδρος του ΔΣΒ θεωρεί ότι το υπουργείο κοροϊδεύει τους δικηγόρους του Βόλου, καθώς δρομολογήθηκε λύση για το δικαστικό μέγαρο Πειραιά, ενώ πόλεις όπως η Κέρκυρα, η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα, η Σπάρτη, η Βέροια, ο Πολύγυρος, τα Καλάβρυτα, με σαφώς μικρότερο πληθυσμό, έχουν αποκτήσει πρόσφατα σύγχρονα δικαστικά μέγαρα.
Ο κ. Γαϊτάνης είχε επισημάνει στην επιστολή του ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η συμμετοχή μου σε μία επιτροπή, που ούτως ή άλλως επιβάλλεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων τοπικών φορέων, με πρώτο το ΤΕΕ, δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα νομιμοποίησης της όποιας απραξίας. Αν άμεσα δεν δρομολογηθούν λύσεις, με λύπη μου, θα είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ από την Επιτροπή Εργασίας, αποδίδοντας ευθύνες».
ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το