Τοπικά

Προς έγκριση το καταστατικό για τις Ενεργειακές Κοινότητες στον Δήμο Βόλου

Το καταστατικό για την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων στον Δήμο Βόλου θα εγκρίνει τη Δευτέρα στη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, στην ενεργειακή κοινότητα Β1 θα συμμετέχει ο Δήμος Βόλου, η ΔΕΥΑΜΒ, ο ΣΥΔΙΣΑ, ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. Στην ενεργειακή κοινότητα Β2 θα συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ο ΣΥΔΙΣΑ, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο ΔΟΕΠΑΠ και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τέλος στην ενεργειακή κοινότητα Β3 θα συμμετέχει ο Δήμος, ο ΣΥΔΙΣΑ, το Κληροδότημα Στρεφτάρη, οι δύο σχολικές επιτροπές και ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.

Παραχώρηση κτιρίων στον Δήμο Βόλου από τον ΟΑΕΔ
Στο μεταξύ, απόφαση θα ληφθεί και για την ανανέωση παραχώρησης χρήσης κτιρίων από τον ΟΑΕΔ (πρώην ΟΕΚ) στον Δήμο Βόλου. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, είχε παραχωρήσει στους πρώην Δήμους Βόλου, Ν.Ιωνίας και Ν.Αγχιάλου, τη χρήση, εκμετάλλευση και διαχείριση καταστημάτων και αιθουσών συγκέντρωσης υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ειδικότερα για τον Δήμο Βόλου η παραχώρηση αφορούσε στον οικισμό του ΟΕΚ που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Στη Nέα Ιωνία παραχωρήθηκαν α) τα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή Πανόραμα Φυτόκου β) τα κτίρια που βρίσκονται στην Πλατεία Τσιγάντε και γ) το διαμέρισμα που βρίσκεται στην περιοχή Αγ. Νεκταρίου. Στη Ν. Αγχίαλο τα κτίρια που βρίσκονται στον οικισμό «Αγχίαλος» 1.
Η χρονική διάρκεια παραχώρησης των ως άνω κτιρίων προς τους πρώην Δήμους έχει λήξει. Ο ΟΑΕΔ με έγγραφά του, ζητά να του γνωρίσει ο Δήμος εάν επιθυμεί την ανανέωση της κατά χρήση παραχώρησης, των καταστημάτων και αιθουσών συγκέντρωσης σε οικισμούς του πρώην ΟΕΚ και να κοινοποιήσει τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται μέχρι 10 έτη με δυνατότητα μεγαλύτερης διάρκειας υπό προϋποθέσεις.
Το Τμήμα Δημοτικής Περιουσία προτείνει να ζητηθεί από τον ΟΑΕΔ η παραχώρηση καταστημάτων και αιθουσών και συγκεκριμένα:
1. Στο Βόλο, στη συνοικία Αγ. Παρασκευής μία αίθουσα συγκέντρωσης και ένα κατάστημα για τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής .
2. στη Ν. Ιωνία, Περιοχή Πανόραμα μία αίθουσα συγκέντρωσης και τρία καταστήματα για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου (αποθήκευση εκλογικού υλικού)
3. στη Ν. Ιωνία, Πλατεία Τσιγάντε 10 καταστήματα για τη στέγαση υπηρεσιών Πρόνοιας, ΚΑΠΗ και για τις ανάγκες των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου (τμήμα υδραυλικών).
4. στη Ν. Ιωνία, Περιοχή Αγ. Νεκταρίου, οδός Αγ.Διονυσίου – Θεοφίλου μία αίθουσα συγκέντρωσης για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου
5. στη Ν.Αγχίαλο μία αίθουσα συγκέντρωσης και δύο καταστήματα για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου.

Επέκταση του 27ου δημοτικού σχολείου
Οι όροι για τη λήψη επενδυτικού δανείου, συνολικού ποσού 1.880.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση του έργου προσθήκης κατ΄επέκταση και καθ΄ύψος στο 27ο δημοτικό σχολείο Βόλου έρχονται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σύμφωνα με την εισήγηση, ενημερώθηκε ο Δήμος ότι με την 3725-9-14.1.2021 απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εγκρίθηκε επενδυτικό δάνειο, ενταγμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ποσού 1,88 εκ. ευρώ, για την εκτέλεση του έργου ως εξής:
Α) κατά 50% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ποσού 940.000 ευρώ και
Β) κατά 50% από πόρους του Τ.Π.& Δανείων ποσού 940.000 ευρώ,
Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου ορίζεται σε 15 χρόνια και επιτόκιο 1.91% (σταθερό) για το 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και 3,10% (σταθερό) για το 50% από το Τ.Π. & Δανείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το