Τοπικά

Προς αποχώρηση οι εργαστηριακοί γιατροί του Βόλου από τον ΕΟΠΥΥ

Ένα βήμα πριν αποχωρήσουν από τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται πολλοί συμβεβλημένοι εργαστηριακοί γιατροί στον Βόλο. Αυτό συνέβη μετά την ενσωμάτωση 86 νέων εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και την ένταξη των ανασφάλιστων στις δωρεάν εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή μάλιστα που ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός.

Το θέμα συζητήθηκε στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, όπου τέθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τόσο τους νοσοκομειακούς, όσο και τους ελευθεροεπαγγελματίες και εργαστηριακούς γιατρούς.

 
Μάλιστα στο συμβούλιο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου συνέλευση από τον Ιατρικό Σύλλογο στο Φόρουμ στις 8 το βράδυ, όπου θα τεθούν όλα τα προβλήματα και θα τονιστούν προτάσεις, λύσεις από τους παρευρισκόμενους.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευθύμης Τσάμης θα μεταβεί στην Αθήνα όπου στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συλλόγου προσκλήθηκε και παρευρέθηκε το προεδρείο του Δ.Σ. των νοσοκομειακών γιατρών εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο κ. Ν. Χαυτούρα και τον αντιπρόεδρο κ. Ζιάμα.

 
Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που συζητήθηκε και έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφορά στους εργαστηριακούς γιατρούς. Ειδικότερα στις εξετάσεις των εργαστηριακών γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ έχουν ενταχθεί 86 νέες εξετάσεις, ενώ ενσωματώθηκαν και οι ανασφάλιστοι που μπορούν να κάνουν δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις. Και τα δύο αυτά είναι θετικά, αλλά το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να αυξήσει και το πλαφόν ή διαφορετικά τον προϋπολογισμό του για φέτος που αγγίζει τα 530 εκατομμύρια ευρώ. Δεν το έχει πράξει, όμως, και οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται στη δυσχερή θέση να κάνουν εξετάσεις, αλλά τελικά να μην πληρώνονται όλο το ποσό, γιατί ξεπερνούν το πλαφόν. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ήδη και στον Βόλο πολλοί εργαστηριακοί γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ που σκέπτονται να αποχωρήσουν, καθώς βλέπουν ότι δεν τους συμφέρει. Και αυτό το ζήτημα εμείς θα το θέσουμε στη συνέλευση του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, αλλά και στο υπουργείο για να υπάρξει κάποια λύση.

 
Επίσης άλλα θέματα που συζητήθηκαν, είναι η υποστελέχωση του «Αχιλλοπούλειου», όπου από τους 150 μόνιμους γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπάρχουν μόνο 73 συν άλλους 26 επικουρικούς γιατρούς. Ακόμη ένα άλλο θέμα ήταν η προβληματική κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τις ελλείψεις γιατρών στο ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας, ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ για να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι συμβεβλημένοι γιατροί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το