Τοπικά

Προπηλάκισαν συμβολαιογράφους στη Θεσσαλονίκη

dikastirio-larissas

Τον προπηλακισμό συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών καταγγέλλει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος του Εφετείου Λάρισας και καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη βίας οπουδήποτε και με όποιο τρόπο αυτή ασκείται. Τονίζει ότι οι συμβολαιογράφοι δεν ευθύνονται για τις νομικές διαδικασίες που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις και υπενθυμίζει ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν διατυπώσει προτάσεις για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που κινούνται στο πλαίσιο της αλλαγής της συλλογιστικής του νομοθέτη, τη στροφή στην πρόληψη και την οριστική επίλυση της διαφοράς, αντί της κατ’ αντιδικία επίλυσής της.

Η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων

Σε μια δύσκολη για την ελληνική κοινωνία περίοδο οι συμβολαιογράφοιστεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστεκόμαστε στους δοκιμαζομένους συμπολίτες μας και κατανοούμε τη δύσκολη θέση, στην οποία έχουν περιέλθει, καταδικάζουμε όμως οποιαδήποτε πράξη βίας, οπουδήποτε και με όποιο τρόπο αυτή ασκείται. Οι Συμβολαιογράφοι ατομικά είμαστε και εμείς μέλη του κοινωνικού συνόλου, παράλληλα όμως είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εργαζόμαστε με στόχο την τήρηση και την εφαρμογή των νόμων. Αποτελούμε τους θεματοφύλακες της νομιμότητας και τους εγγυητές της ασφάλειας των συναλλαγών και δε μπορούμε να πράξουμε κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο από όσα ορίζει ο νόμος και από όσα εντελλόμαστε να πράξουμε. Οι συμβολαιογράφοι, ως επί του πλειστηριασμού υπάλληλοι, καλούμαστε τελευταίοι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Προηγείται μια προδικασία (υποβολή αγωγής, παραλαβή από υπηρεσίες δικαστηρίων, συζήτηση στο ακροατήριο, έκδοση απόφασης, κατάσχεση ακινήτου κλπ) στην οποία οι συμβολαιογράφοι δεν εμπλεκόμαστε, καλούμαστε όμως, τελευταίοι στην όλη διαδικασία, για να εφαρμόσουμε τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις και τις εντολές που έχουμε λάβει. Παράλληλα με αφορμή την εισαγωγή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχεδίου νόμου για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας γνωστοποιούμε πως οι προτάσεις που διατυπώσαμε ως επιστημονικός φορέας για την τροποποίηση του ΚΠολΔ, κινούνται στο πλαίσιο της αλλαγής της συλλογιστικής του νομοθέτη, τη στροφή στην πρόληψη και την οριστική επίλυση της διαφοράς, αντί της κατ’ αντιδικία επίλυσής της. Δυστυχώς οι θέσεις μας και οι παρατηρήσεις μας αγνοήθηκαν παντελώς.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραβλέποντας όλες τις προτάσεις των εμπλεκόμενων νομικών επιστημονικών συλλόγων της χώρας, προωθεί σ/ν το οποίο ευνοεί αποκλειστικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, ακόμα και του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως είναι φυσικό τόσο ως νομικοί, όσο και ως μέλη του κοινωνικού συνόλου, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για όσα προτείνονται στο σχέδιο νόμου και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις απρόβλεπτες συνέπειες της ψήφισης ενός τέτοιου νομοθετήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το