Τοπικά

Προωθείται ο βιολογικός για Καλά Νερά “Θ”

Σ14 Φ1

Βιολογικό καθαρισμό θα αποκτήσουν τα Καλά Νερά για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση, ενώ σημειώνεται πως η απουσία του έργου υπονομεύει την ανάπτυξη της περιοχής. Η δημιουργία του σε τρία περίπου χρόνια αναμένεται να δώσει οριστική λύση. Σήμερα τα αστικά λύματα στα Καλά Νερά συλλέγονται σε βόθρους ή και διατίθενται ανεξέλεγκτα με συνέπεια τη μόλυνση των υπογείων και επιφανειακών υδάτων, όπως οι ίδιοι οι μελετητές του έργου του βιολογικού καθαρισμού αναφέρουν.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και κυρίως κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού.

Για το έργο του βιολογικού στα Καλά Νερά αναμένεται άμεση έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα εγκριθεί, αποσκοπεί στην εκτίμηση, αξιολόγηση, και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες είναι πιθανόν να προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία κεντρικού αγωγού αποβλήτων οικισμού Καλά Νερά στο εκτός οικισμού τμήμα του, στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Οικισμού Καλά Νερά και από την Υπεδάφια Διάθεσης Επεξεργασμένων Λυμάτων.

Το έργο εμπλέκεται και με την βελτίωση της εθνικής οδού.

Η συγκεκριμένη οδός στην σημερινή της κατάσταση διέρχεται σε επαφή από το ΝΔ όριο του οικοπέδου ανάπτυξης των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα όμως με εγκεκριμένη προμελέτη βελτίωσής της, που εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η χάραξή της τροποποιείται και ο άξονας της θα διέρχεται διαγώνια από το εσωτερικό του οικοπέδου, διχοτομώντας το.

Στο τμήμα αυτό χωροθετείται και ισόπεδος κόμβος πρόσβασης του οικισμού Καλά Νερά.

Ο κάθετος κλάδος, καθώς και οι διαμορφώσεις του κόμβου αναπτύσσονται μέσα στο οικόπεδο ανάπτυξης της ΕΕΛ και των πεδίων διάθεσης.

Τα δύο έργα θα πρέπει να συνυπάρξουν και κατά συνέπεια ο σχεδιασμός του ενός θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τις διαμορφώσεις του άλλου.

Ήδη, μετά από αλληλογραφία και συνεννόηση μεταξύ των δύο αντίστοιχων φορέων υλοποίησης των έργων, έχει επιτευχθεί κοινά αποδεκτή χωροθέτηση των μονάδων της ΕΕΛ, που συνοδεύεται από αντίστοιχη πρόταση διαμόρφωσης του ισόπεδου κόμβου.

Πρόκειται για νέο έργο περιβαλλοντικής υποδομής που αποτελεί τμήμα του συστήματος αποχέτευσης του οικισμού Καλά Νερά Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, το έργο που εξετάζεται απαρτίζεται από τα παρακάτω επί μέρους στοιχεία:

Κεντρικός αγωγού αποβλήτων στο εκτός ορίων οικισμού τμήμα με μήκος 150 m.

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δυναμικότητα 4.000 ι.κ.

Επεξεργασία δευτεροβάθμια με αφαίρεση αζώτου και απολύμανση, πεδία υπεδάφιας.

Διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων.

Εμπλουτισμός υπόγειου υδροφορέα.

Οι εγκαταστάσεις θα είναι δυναμικότητας 4.000 ισοδύναμων κατοίκων.

Το έργο σχεδιάστηκε για την εξυπηρέτηση τόσο του μόνιμου, όσο και του εποχιακού πληθυσμού του οικισμού Καλά Νερά.

Ο έντονος τουριστικός – παραθεριστικός χαρακτήρας της περιοχής εξυπηρέτησης, έχει ως αποτέλεσμα την συρροή παραθεριστών και επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αριθμούς πολλαπλάσιους του μόνιμου πληθυσμού.

Έτσι, ο πληθυσμός εξυπηρέτησης, και κατά συνέπεια και ο φόρτος των λυμάτων, αναμένεται να παρουσιάζει έντονη εποχιακή διακύμανση.

Πέρα από τον πληθυσμό, που θα συνδέεται με το δίκτυο αποχέτευσης, είναι σκόπιμο η ΕΕΛ να εξυπηρετεί και τμήμα του γειτονικού πληθυσμού, που δεν θα διαθέτει πρόσβαση στο δίκτυο και χρησιμοποιεί βόθρους.

Έτσι η ΕΕΛ θα δέχεται και βοθρολύματα που θα μεταφέρονται εκεί με βυτία.

Η υπεδάφια διάθεση των λυμάτων κρίθηκε ότι είναι η περισσότερο επιθυμητή μορφή διάθεσης των συγκεκριμένων λυμάτων και για τον λόγο αυτό το έδαφος επιλέχθηκε ως κύριος αποδέκτης.

Το έργο, που εξετάζεται, αποτελώντας στοιχείο περιβαλλοντικής υποδομής που εστιάζεται στην επεξεργασία λυμάτων τα οποία σήμερα διατίθενται ανεπεξέργαστα, θα έχει προφανώς θετική συνολική επίδραση στην ποιότητα των υδάτων της περιοχής, μειώνοντας την επιβάρυνσή τους με ανθρωπογενείς ρύπους.

Εκτός από την αναμφισβήτητη αυτή θετική συνολική επίδραση, το έργο προβλέπει και την μεταφορά του αποδέκτη διάθεσης των λυμάτων από το έδαφος εντός του οικισμού Καλά Νερά, που υπέρκειται του υδροφόρου στρώματος, το οποίο υδροδοτεί τον οικισμό, στο έδαφος υπεράνω γειτονικού υδροφόρου στρώματος που χρησιμοποιείται για άρδευση και παρουσιάζει προβλήματα υφαλάτωσης.

Έτσι, εκτός από την μείωση του ρυπαντικού φορτίου των λυμάτων προβλέπεται και η διάθεσή τους σε ασφαλέστερη θέση, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την θετική του συμβολή στην κατάσταση των υδάτων της περιοχής.

Τοπικά, όμως, στην θέση που προτείνεται για διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων, ενδέχεται να δημιουργηθούν ορισμένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Σε περίπτωση δυσμενών υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών μπορεί κάποιες ποσότητες του διηθλήματος των επεξεργασμένων λυμάτων να καταλήξουν ως υγρασίες

ή ασθενείς ροές πλευρικών διηθήσεων σε υφιστάμενα απότομα κοκκώδη πρανή.

Ο κίνδυνος αυτός εντοπίζεται στην κοίτη του ανατολικού παράπλευρου ρέματος, στο τμήμα αμέσως ανάντη της υφιστάμενης εθνικής οδού, όπου το ρέμα προσεγγίζει τα πεδία διάθεσης, με τον πυθμένα της κοίτης του να βρίσκεται σε στάθμη χαμηλότερη από τους πυθμένες των πεδίων διάθεσης. Ανάλογα φαινόμενα, μικρότερης έκτασης και πιθανότητας εκδήλωσης, θα μπορούσαν να εκδηλωθούν και στο δυτικό παράπλευρο ρέμα, στο τμήμα του κατάντι της στάθμης των 12 m, που προσεγγίζει τα πεδία διάθεσης, καθώς και σε θέσεις έντονης κλίσης στην μεταξύ των δύο ρεμάτων περιοχή κατάντι της σημερινής εθνικής και σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 12 m.

Ο αγωγός By-Pass των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων καταλήγει στο ανατολικό παράπλευρο ρέμα, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη επιβάρυνσή του με ανεπεξέργαστα ή μερικά επεξεργασμένα λύματα σε περιπτώσεις αδυναμίας λειτουργίας μιας ή περισσότερων μονάδων εξαιτίας σημαντικής βλάβης ή φυσικής καταστροφής. Πρόκειται για ενδεχόμενη επιβάρυνση που ίσως δεν συμβεί ποτέ, και η οποία, εφόσον εκδηλωθεί, θα είναι προσωρινή, σπάνια και περιορισμένης χρονικής διάρκειας (μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης).

Ο κίνδυνος έκλυσης δύσοσμων οσμών, κατά την επεξεργασία λυμάτων, καθώς και κατά την αποθήκευση και μεταφορά βοθρολυμάτων αποτελεί συχνό θέμα ανησυχίας κατά τον σχεδιασμό ενός τέτοιου έργου. Η ισχυρότερη δυσοσμία μπορεί να προκληθεί από τα αποθηκευμένα βοθρολύματα στην μονάδα παραλαβής τους. Άλλα επίφοβα σημεία πρόκλησης οσμών είναι η μονάδα αφυδάτωσης λάσπης, καθώς και οι μονάδες που προηγούνται των δεξαμενών αερισμού και κυρίως η μονάδα εσχάρωσης και εξάμμωσης εξαιτίας της σηπτικότητας των υλικών που συγκρατιόνται και αποθηκεύονται προσωρινά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το