Τοπικά

Προωθείται η ευφυής γεωργία για μείωση του κόστους παραγωγής σε φάρμες της Θεσσαλίας

Η ευφυής γεωργία αναπτύσσεται ήδη σε φάρμες στη Θεσσαλία μέσω του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας και με τη χρήση αισθητήρων, μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, αυτοματισμών. Μέσα στο καλοκαίρι θα ενεργοποιηθούν και ρομποτάκια στους αγρούς που θα αποστέλλουν πληροφορίες σε μια ψηφιακή πλατφόρμα ακτινογραφώντας την κατάσταση στο χωράφι.

Τα οφέλη για τους αγρότες είναι πολύ μεγάλα, καθώς μέσα από την αξιοποίηση της πληροφορίας επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, νερού και λιπάσματος μεταξύ 25%-35%, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να γίνονται ακόμη πιο ανταγωνιστικά.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ) εξελίσσεται και αναδιοργανώνεται, επικεντρώνοντας τις δυνάμεις του στον χώρο της βιο-οικονομίας και αγρο-τεχνολογίες με τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και αυτοματισμών.
Η «Θ» βρέθηκε στα γραφεία του ΙΕΤΕΘ στον Βόλο, επί της οδού Δημητριάδος και συνομίλησε με τα στελέχη της.
Ο διευθυντής του ΙΕΤΕΘ κ. Διονύσης Μπόχτης τόνισε πως σκοπός είναι η συνένωση όλων των δυνάμεων και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την επίτευξη των στόχων του Ινστιτούτου σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και δίνεται η έμφαση στον τομέα της βιο-οικονομίας και αγρο-τεχνολογίας, καθώς εκτός των άλλων βρισκόμαστε σε μια περιφέρεια, όπως είναι η Θεσσαλία, όπου ο πρωτογενής τομέας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της οικονομίας. Και προς τα εκεί θα εντείνουμε τις δυνάμεις μας μέσα από τη διεκδίκηση διαφόρων προγραμμάτων.
Στο ΙΕΤΕΘ δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 60 ερευνητές που παράγουν σημαντικό ερευνητικό έργο, ενώ υλοποιούνται τουλάχιστον δέκα ερευνητικά προγράμματα.

Ευφυής αγροτική παραγωγή
Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, διευθυντής Ερευνών στο ΙΕΤΕΘ, εξήγησε πως τα τελευταία χρόνια ο τομέας Αγροτεχνολογίας του ΙΕΤΕΘ έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την αξιολόγηση συστημάτων και τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας τόσο στη φυτική, όσο και στη ζωική παραγωγή. Με τη χρήση αισθητήρων, αυτοματισμών, τεχνολογιών πληροφορικής και διαδικτύου επιχειρείται μια πιο «έξυπνη» διαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με γνώμονα τη μείωση των εισροών όπως στο νερό, τα λιπάσματα, την ενέργεια και τα φυτοφάρμακα και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας. Οι παραγωγοί και χρήστες αυτής της τεχνολογίας έχουν διπλό όφελος: Αφενός με τη μείωση των εισροών, έχουν μείωση του κόστους παραγωγής, αφετέρου, λόγω μειωμένων εισροών οι περιβαλλοντικές οχλήσεις είναι λιγότερες με συνέπεια να οδηγούμαστε σε παραγωγή προϊόντων πιο φιλικά στο περιβάλλον, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν μια «πράσινη» σήμανση και να επιτύχουν μεγαλύτερες τιμές στην εγχώρια αγορά, αλλά παράλληλα να αποκτήσουν και προοπτικές εξαγωγών. Οι τεχνολογίες αυτές έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία πιλοτικά σε φάρμες στη Θεσσαλία με την εξοικονόμηση των εισροών να κυμαίνεται στο 35% για το νερό, 25% στα λιπάσματα και 30% στην κατανάλωση ενέργειας.

Και ρομπότ στους αγρούς
Και σε αγρούς της Μαγνησίας έχουν δοκιμαστεί αυτές οι νέες τεχνολογίες με τους αγρότες να δείχνουν ιδιαίτερα θετικοί και ενθουσιασμένοι από τη χρήση τους.
Στόχος είναι να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες σε όλο και περισσότερες φάρμες στη Θεσσαλία. Προς το παρόν η ευφυής γεωργία εφαρμόστηκε σε φάρμες, όπου καλλιεργούνται μήλα, τομάτες θερμοκηπίου και ροδάκινα, καθώς επίσης και σε κοτόπουλα και πρόβατα.
Μάλιστα για το καλοκαίρι θα αναπτυχθούν και ρομπότ στους αγρούς που θα καταγράφουν τις συνθήκες, όπως των φυτών, των ζώων και θα αποστέλλουν αυτές τις πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων, μια ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ ο παραγωγός θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση του αγρού και των προϊόντων του και τι εισροές θα πρέπει να χρησιμοποιεί.
«Όλη αυτή η τεχνολογία που αναπτύσσουμε, είναι χειροπιαστή, εφαρμόσιμη και μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Μπαρτζάνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το