Τοπικά

Προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα στον τουρισμό και την εκπαίδευση

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε χθες στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Από τη σκηνή στο μουσείο. Κοστούμια κινεζικής όπερας» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στον Βόλο. Η πρέσβειρα της της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhang Qiyue τόνισε ότι ο Βόλος και η Θεσσαλία έχουν σημαντική θέση και μπορούν να υπάρξουν πολλές συνεργασίες, εκτός από τον τομέα του πολιτισμού, ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα, με τον τουρισμό και την εκπαίδευση να υπάρχουν περιθώρια.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκατέσσερα περίτεχνα κοστούμια κινεζικής όπερας πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο. Τα εκθέματα αποτελούν μέρος της συλλογής που δωρίσθηκε από την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Μάιο του 2018.

Πάρα πολύς κόσμος στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με δεκατέσσερα περίτεχνα κοστούμια κινεζικής όπερας

Η πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhang Qiyue, που εγκαινίασε την έκθεση, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάικου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, δηλώνοντας τη χαρά της που παρευρέθηκε, ανέφερε ότι «η έκθεση είναι ένας καλός τρόπος να δείξουμε την κινέζικη κουλτούρα, την κινέζικη όπερα και την παράδοση των κινέζικων εθνοτήτων. Η Κίνα έχει αρχαία ιστορία όπως και η Ελλάδα».
Η ίδια σημείωσε πως «σήμερα έχουμε πάρα πολλές πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Στην Κίνα έχουμε ελληνικές όπερες, παραστάσεις και εκθέσεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι είναι ακόμα ένα παράδειγμα της ανταλλαγής των πολιτισμών μας» για να συμπληρώσει ότι «το εργοστάσιο είναι το κατάλληλο τοπίο στο οποίο τα κοστούμια φαίνονται πιο όμορφα και στο μέλλον η πρεσβεία της Κίνας θέλει να έχει περισσότερες συνεργασίες με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και με την πόλη του Βόλου και της Θεσσαλίας».

Η κ. Zhang Qiyue, πρέσβειρα της Κίνας, και η κ. Σοφία Στάικου, πρόεδρος του ΠΙΟΠ

Τέλος αναφέρθηκε και σε άλλες συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν: «Ο Βόλος και η Θεσσαλία έχουν σημαντική θέση και μπορούμε να έχουμε πολλές συνεργασίες. Σήμερα είναι πολιτιστικές αποτελώντας την αρχή, ενώ στον τουρισμό και την εκπαίδευση έχουμε περιθώρια. Πριν λίγες ημέρες συνάντησα τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία με κινέζικα πανεπιστήμια».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάικου επισήμανε πως «το Ίδρυμα έχει περάσει τον τελευταίο καιρό σε μία μεγάλη περίοδο εξωστρέφειας. Είναι η ώρα να ανοίξει, να γίνουν γνωστά τα μουσεία, τι σηματοδοτούν, πώς μπορούν να κρατούν τις τοπικές κοινωνίες και τις μνήμες της ιστορίας, διότι χωρίς μνήμες ιστορία δεν υπάρχει. Η σχέση που ανοίξαμε με την Κίνα είναι κάτι που μας τιμά πάρα πολύ. Ο κινέζικος πολιτισμός είναι ο αρχαιότερος, είναι πάρα πολύ σημαντικός και τιμά τους Έλληνες ότι οι Κινέζοι μας αναγνωρίζουν σαν συνομιλητές και στο κομμάτι το πολιτιστικό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το