Τοπικά

Προοπτικές από την «ευφυή γεωργία» – Φόρος τιμής στον Ηρακλή Χαλκίδη σε εκδήλωση της Γεωπονικής

Η ευφυής γεωργία ή διαφορετικά η γεωργία ακριβείας που αξιοποιεί όλη τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία προς όφελος των παραγωγών, αποτελεί το μέλλον, όπως τονίστηκε σε χθεσινή ημερίδα στη Γεωπονική Σχολή.
Η εκδήλωση με τίτλο «Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Νέες Προκλήσεις της Γεωπονικής Έρευνας» πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη μνήμη του επίκουρου καθηγητή Ηρακλή Χαλκίδη.
O Ηρακλής Χαλκίδης διετέλεσε μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Γεωργική Υδραυλική με έμφαση στη διαχείριση του νερού στο έδαφος».

Μεγάλη ήταν η συμβολή του στη διάδοση της καλλιέργειας ιπποφαούς στην Ελλάδα, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων.
Ο καθηγητής Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής κ. Νίκος Παπαδόπουλος τόνισε πως «η εκδήλωση ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν εξαίρετο επιστήμονα που έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό. Ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τους φοιτητές του και προσπαθούσε να προωθήσει την επιστήμη. Ακόμη και σε πιο προχωρημένα στάδια της ασθένειάς του ερχόταν εδώ για να προωθήσει την έρευνά του στο ιπποφαές».
Ο ίδιος για τις προκλήσεις της γεωπονίας αναφέρθηκε στην ευφυή γεωργία ή διαφορετικά τη γεωργία ακριβείας λέγοντας πως η γεωπονία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αφού προσπαθεί να ενσωματώσει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία. «Παλιότερα δινόταν μεγάλη έμφαση στη βιολογία, όπου γίνεται και εκεί πρόοδος. Τώρα η ελληνική γεωργία καλείται να ενσωματώσει τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες. Στο μέλλον δεν θα υπάρχει κανένα σύστημα παραγωγής οικονομικά βιώσιμο χωρίς να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία.

Οδηγούμαστε στην ευφυή γεωργία ή στη γεωργία ακριβείας που συνδυάζει τους αισθητήρες με τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από το χωράφι μέχρι και τη λήψη αποφάσεων. Μπορούμε να κάνουμε χειρουργικές αποφάσεις, όπως στη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων. Μπορούμε να λαμβάνουμε στοιχεία από κάθε εκατοστό της παραγωγής. Η ευφυής γεωργία είναι παρούσα, αλλά έχουμε μέλλον για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της» επισήμανε.
Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Τσιρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο Ηρακλής Χαλκίδης ήταν αφοσιωμένος στην επιστήμη του. Είχε μεγάλη συνεισφορά στην υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας με τον επιστημονικό και ερευνητικό ινστιτούτο Σιβηρίας στη Ρωσία και τον Βοτανικό Κήπο Ακαδημίας Επιστημών. Ήταν δύο μνημόνια που δυστυχώς δεν μπόρεσε να τα χαρεί, ενώ τώρα δεν εμφανίζουν την ίδια ορμή που θα είχαν, αν ζούσε ο Ηρακλής Χαλκίδης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το