Τοπικά

Προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού παρατήρησης πουλιών στη Θεσσαλία

Hmerida Oikotourismou_8_© NCC

Με επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 23 Μαΐου 2015 η ημερίδα για την προώθηση του οικοτουρισμού στην αναγεννημένη λίμνη Κάρλα με θέμα «Εμπλουτίζοντας το ορνιθοτουριστικό και οικοτουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας», στο Mουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο, από την εταιρία NCC – Nature Conservation Consultants ΕΠΕ και το www.ecotourism-greece.com.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE για το Κιρκινέζι σε συνδυασμό με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000 (21 Μαΐου), έδωσε βήμα σε μια δυνατή ομάδα ομιλητών.
Ο κ. Θανάσης Σφουγγάρης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε τις επιτυχημένες προσπάθειες για την προστασία του Κιρκινεζιού, ενώ ο κ. Τάσος Δημαλέξης, διοργανωτής της ημερίδας από την NCC, ανέφερε πόσο μεγάλη είναι η αγορά των τουριστών – ορνιθοπαρατηρητών, κυρίως από την Αγγλία και την Ολλανδία και πόσο σημαντικός ορνιθοτουριστικός προορισμός μπορεί να γίνει η λίμνη Κάρλα.
Αργότερα, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Πάνος Κορδοπάτης από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ο οποίος χαρακτήρισε την Κάρλα ως τον 4ο υγρότοπο σε συνολικό αριθμό υδροβίων πουλιών στην Ελλάδα, με παρουσία πτηνών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όχι μόνο κατά τη μετανάστευση. Ο κ. Κορδοπάτης παρουσίασε το βιβλίο “Birding in Greece”, την τελευταία έκδοση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κάρλα. Βιβλίο όμως παρουσίασε και ο κ. Στέφανος Δόδουρας, από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA). Πρόκειται για έναν χρήσιμο περιπατητικό οδηγό με τίτλο «Λίμνη Κάρλα: Περιπατητικός Οδηγός» και πολλές πληροφορίες για την περιοχή.

Hmerida Oikotourismou_5.a_© NCC
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και ο κ. Γιάννης Ρέκλος από το γνωστό ξενώνα «Οικοπεριηγητής» της λίμνης Κερκίνης, ο οποίος ήρθε στο Βόλο μόνο για να παρευρεθεί στην ημερίδα και να μιλήσει για το επιτυχημένο πείραμα της πρώτης οικοτουριστικής μονάδας της Κερκίνης. Επιπλέον, ο κ. Δημήτρης Μιχαλάκης από τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) εξήγησε σημαντικά θέματα για την ιστορία, τη βιοποικιλότητα και την αναγέννηση της Κάρλας. Έπειτα ο κ. Κώστας Μοράρος από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα Πηλίου στην ομιλία του με τίτλο «Μια συνολική εικόνα του οικοτουρισμού του Πηλίου» επεσήμανε ότι ο ορνιθοτουρισμός μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με άλλες οικοτουριστικές εμπειρίες όπως οι πεζοπορίες και οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Πολύ ενδιαφέρον επίσης είχε η παρουσίαση του κ. Δημήτρη Οικονομίδη από το Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου στην Κερασιά. Ο κ. Οικονομίδης τόνισε ότι πολλοί οικοτουρίστες και ερευνητές από το εξωτερικό έρχονται στην περιοχή κυρίως για να μελετήσουν και να παρατηρήσουν τις ορχιδέες. Επιπροσθέτως παρουσίασε αρκετές τοπικές διαδρομές για πεζοπορίες.

Hmerida Oikotourismou_Birdwatching_2_© NCC
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα άκουσαν τον κ. Iyad Kayali, ιδρυτή και διευθύνοντα του www.ecotourism-greece.com να αναλύει τα 7 βήματα που πρέπει να κάνει μια τουριστική επιχείρηση ή ξενοδοχειακή μονάδα για να προσελκύσει οικοτουρίστες, να γίνει πιο «πράσινη» και να βελτιώσει το branding της. Ο κ. Kayali πρότεινε να δημιουργηθεί μια ειδική τουριστική οργάνωση π.χ. με την ονομασία “EcoPelion”, που θα προωθεί την περιοχή πάντα υπό τη σκοπιά του αειφόρου τουρισμού, μια πρόταση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους. Ακολούθως, η κ. Isabelle Trinquelle από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος ανέλυσε την ξενάγηση ερμηνείας, ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες που μεσολαβούν μεταξύ της κληρονομιάς (πολιτιστικής ή και φυσικής) και των επισκεπτών.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν στη διαχείριση της λίμνης Κάρλας, όπως το ζήτημα της στάθμης του νερού για το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους αγρότες, τις Αρχές και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση και ορνιθοπαρατήρηση στη λίμνη και με επίσκεψη στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε., στο οποίο φιλοξενείται η έκθεση για το Κιρκινέζι στα Κανάλια καθώς και στο Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου και το Μουσείο Ηλία Λεφούση στην Κερασιά.

TRI_0113
Τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτήν την ημερίδα ήταν ότι ο οικοτουρισμός και ο ορνιθοτουρισμός μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας, να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών και να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι αυτό το είδος τουρισμού σέβεται το περιβάλλον, δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και προβάλλει τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Φύση: “Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας” (LIFE11NAT/GR/001011) που στοχεύει στην προστασία του Κιρκινεζιού, γερακιού που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την NCC ΕΠΕ, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το