Τοπικά

Προνήπια θα φοιτούν σε νηπιαγωγεία εκτός γειτονιάς τους

Το φαινόμενο να εγγράφονται προνήπια σε σχολεία άλλης γειτονιάς από αυτή που διαμένουν, παρατηρείται και φέτος λόγω λιγοστών αιθουσών σε Νηπιαγωγεία κεντρικών περιοχών του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, καθώς και της έλλειψης μεγάλων αιθουσών.
Ήδη εδώ και λίγες μέρες έχει γίνει από τα σχολεία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ένας σχεδιασμός για το πού τελικά θα φοιτήσουν τα προνήπια που δεν μπορούν λόγω χωρητικότητας των αιθουσών να εγγραφούν στα Νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους.
Από πέρυσι που είναι υποχρεωτική η φοίτηση των προνηπίων στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό Νηπιαγωγείο, έχει παρουσιαστεί το ζήτημα που σχετίζεται βέβαια και με το χρόνιο θέμα της έλλειψης ικανοποιητικής κτιριακής υποδομής στην προσχολική εκπαίδευση.

«Και φέτος έχουμε προνήπια που δεν μπορούν να φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους και γι’ αυτό και προωθήθηκε η λύση να φοιτήσουν σε κάποιο Νηπιαγωγείο κοντινής γειτονιάς» τόνισε ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος και συμπλήρωσε πως «από πέρυσι έχει προκύψει το ζήτημα με την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Βέβαια και φέτος δώσαμε λύσεις και τα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε εντός ημερών, αν και οι γονείς σε επικοινωνία με τους νηπιαγωγούς, γνωρίζουν, πού θα φοιτήσουν τα παιδιά τους από την ερχόμενη σχολική χρονιά».

Ο κ. Πολύζος υπογράμμισε πως «το πρόβλημα προκύπτει, επειδή από Νηπιαγωγεία κεντρικών περιοχών του Βόλου και της Νέας Ιωνίας λείπουν αίθουσες ή δεν υπάρχουν τόσες πολλές μεγάλες αίθουσες για να φιλοξενήσουν μαθητές με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου. Έτσι έχουμε τμήματα με 25 μαθητές, γιατί υπάρχουν οι υποδομές και τμήματα με δεκατρείς μαθητές, γιατί οι αίθουσες δεν είναι μεγάλες και έτσι δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερες εγγραφές προνηπίων. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να προστεθούν στο πολεοδομικό συγκρότημα τουλάχιστον άλλες έξι αίθουσες στα Νηπιαγωγεία για να καλυφθούν ανάγκες».
Μέχρι και φέτος σε κάθε τμήμα Νηπιαγωγείου μπορούσαν να φοιτήσουν 22 προνήπια και νήπια συν 10%, με απόφαση διευθυντή Εκπαίδευσης, δηλαδή κοντά στους 25 μαθητές. Από τη νέα χρονιά το όριο θα είναι και στους 25 μαθητές ανά τμήμα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος δήλωσε πως «επείγει η αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής στα Νηπιαγωγεία, ώστε να αντιμετωπίζονται οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις. Και φέτος γονείς πάνε να εγγράψουν το προνήπιο στο Νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους και αναγκάζονται λόγω έλλειψης αιθουσών ή χωρητικότητας των αιθουσών, να απευθυνθούν σε Νηπιαγωγείο άλλης γειτονιάς από αυτή που διαμένουν, ώστε να μπορεί το παιδί να φοιτήσει στο δημόσιο Νηπιαγωγείο».
Και πρόσθεσε πως «στο πολεοδομικό συγκρότημα έχουμε έντεκα Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια που δεν επαρκούν στις σημερινές ανάγκες. Και είναι λυπηρό που εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν κατασκευαστεί αίθουσες στα Νηπιαγωγεία από δημόσιους ή ευρωπαϊκούς πόρους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το