Τοπικά

Προληπτική απαγόρευση σε φορτία RDF από Ιταλία ζητεί από Χαρδαλιά και Τσιόδρα η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών

Επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και στον εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για την Πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα Σωτήρη Τσιόδρα απέστειλε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ζητώντας την προληπτική απαγόρευση εκφόρτωση φορτίων RDF από την Ιταλία, η οποία έχει πληγεί από τον κορωνοϊό.
Η επιστολή της Επιτροπής Αγώνα:

«Στο Βόλο λειτουργεί εντός αστικού ιστού το εργοστάσιο τσιμέντου της Lafarge-Hocim (ΑΓΕΤ).
Το εν λόγω χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη υπολείμματα στερεών αστικών αποβλήτων προερχόμενα από την περιοχή της Νάπολης της Ιταλίας, η οποία έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορωνοϊό.
Πρόσφατα έφθασε το πλοίο HEBA M για να ξεφορτώσει 4.000 τόνους τέτοια σκουπίδια με προοπτική να καούν τις επόμενες ημέρες εντός της πόλης μας.
Η “Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ”, ζήτησε με έγγραφες αναφορές της, τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από την Εισαγγελία Βόλου να σταματήσει η εκφόρτωση και να γίνουν έκτακτοι έλεγχοι στα εισαγόμενα απόβλητα για τυχόν ύπαρξη υπολειμμάτων ιατρικών μέσων προστασίας όπως μάσκες, γάντια, ποδιές κλπ.
Απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν πήραμε απάντηση και υπήρξε εχθρική αντιμετώπιση στα μέλη της Επιτροπής μας.
Η Εισαγγελέας Βόλου μας δήλωσε ότι είναι αναρμόδια για να παραγγείλει τέτοιους ελέγχους.
Αναγκαζόμαστε λοιπόν να επικοινωνήσουμε με σας, με την ελπίδα ότι θα κατανοήσετε τις ανησυχίες μας και θα διατάξετε να αντιμετωπιστεί το θέμα με την επιβεβλημένη σοβαρότητα που επιβάλλεται λόγω πανδημιας. Η πιθανή ύπαρξη τέτοιων υλικών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, δεν μπορεί να ποσοστοποιηθει ούτε να θεωρηθεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες καύσης θα εξουδετερώσουν τους κινδύνους.
Η ύπαρξη τέτοιων υπολειμμάτων εντός της μάζας του rdf, είναι apriori επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να απαγορευθεί προληπτικά. Τόσο προληπτικά, όσο επιβάλουν οι οδηγίες σας για όλες τις πτυχές λειτουργίας της καθημερινότητας.
Ζητάμε λοιπόν να απαγορευτεί η μεταφορά τέτοιων αστικών αποβλήτων απο χώρες της Ευρώπης που πλήττονται ακόμη από τον κορονοϊό. Όσα φορτία εκφορτώθηκαν να δεσμευτούν και να επιστραφούν.
Μόνο έτσι θα αισθανθούμε ότι εμείς, οι πολίτες του Βόλου, προστατευόμαστε από κράτος δικαίου, όπου η αρχή της πρόληψης τίθεται ηθικά σε πρώτη επιλογή αλλά και ότι σεις σέβεστε και τηρείτε τις γενικές αρχές πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας απαρέγκλιτα, προς κάθε κατεύθυνση, μη υπολογίζοντας τις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών που θίγονται.
Αναμένουμε άμεσα την απάντησή σας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το